içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

ARTIK DOKTORLAR ELEMANLARINDAN AZ KAZANIYOR

Evet bir çoklarınıza bu başlık çok şaşırtıcı ve abartılı gelebilir ama bir çok devlet ve üniversite hastanesinde ve çok kazandığı düşünülen aile hekimliklerinde durum bu maalesef. Evet artık iktidar emeline ulaştı, doktorlarımız asgari ücretten biraz hallice ücret alıyor, hele baz asistan ve aile hekimleri bununda altında maaş alıyor. Durumu aşağıda izah edeceğim, konuyu halkın vicdanına bırakıyorum, ondan sonra "niye bu doktorlar yurt dışına kaçıyor, niye bizimle az ilgileniyor" gibi soruların cevabını kendiniz verin.


Bir aile hekimi arkadaş devletten iki türlü ücret alır, bir hasta sayısı kadar bir çarpanla çarpılarak elde edilen maaş ki bunun ortalaması kabaca 2 TL'ye gelir, yaşlı ve bebekler daha çok normal vatandaş daha az olmak üzere… Bir de ASM giderleri için harcanmak üzere ve bunun yanında kendi ihtiyaçları için de kullanılmak üzere cari gider verilir. Genellikle eğer A veya B sınıfı ASM iseniz ayrıca ücretini buradan ödediğiniz bir hemşire daha çalıştırırsınız. ASM'nin  elektriği, suyu, interneti, temizliği ısınması, boyası, kullanılan bilgisayarlar, yani ASM'nin kısaca tüm masrafları bu verilen cari paradan harcanır. Şimdiye kadar verilen bu cari giderlerden doktorlar dikkatli harcayarak para artırabiliyorlar ve para ile gerek ev iş arası gerekse gerekse gezici olarak gittiği köy veya mahallenin ulaşım gideri için kullanırlardı. Ama artık gerek asgari ücretin % 50 artması gerekse elektrik, doğalgaz, temizlik malzemelerine yapılan zamların % 150'yi bulması sonucu bu cari gider parası yetmemeye ve hatta maaşından harcar duruma geldiler. 2000 hastası olan bir aile hekimi 4000 TL maaş almakta cariden de artıramazsa kendi yanında çalışan hizmetli personelden daha az para eline geçmektedir.


O zaman onca okuyup doktor olmanın ne mantığı var diye düşünüp alternatif yollara sapılmaktadır. İşin bu yanını düşünmeyen. okuyan düşmanı iktidar her seferinde doktorlara vurarak yaşam seviyelerini düşürmekte. onları asgari ücretin altında çalışmaya zorlamaktadırlar.


Hastanelerde durum çok daha vahimdir. Hastanelerde doktorlar üç çeşit maaş almaktadır, daha önce yazdığım gibi…
1. maaş normal memur maaşı 4000-5000 arası kıdemine göre değişen, 2. olarak sabit döner ki bu da hastanesine göre 2000-4000 arası ki bazı şehir hastaneleri bunu bile verememektedir. 3. olarak da performans döneri ki asıl parayı doktorlar buradan kazanıyordu, getirilen uygulama ve sendikaların isteği ile performans dönerinden artık hemşire, sağlık memuru, temizlik görevlisi, laborant gibi yardımcı sağlık personeli daha çok almaya başladı. Doktorlara artık performans döneri verilmiyor, bu yüzden de doktorlar çok hasta bakmak yerine az ama daha verimli hasta bakmaya başladılar. Çünkü artık bir hemşire ile bir doktor arasında maaş farkı 300-500 tl arasında değişmektedir.


Hele kişi asistan hekimse çok daha vahimdir. Asistan hekimler sabit döner almamakta sadece maaş ve performans döneri yatmakta, performans döneri de yardımcı sağlık personeline gittiği için kıdemi de az olduğu için eline asgari ücretin altında para geçmekte, emrinde çalışan yardımcı sağlık personeli kendisinden iki katı daha fazla gelir elde etmektedir.


Bu durumlar çalışma barışını bozmakta… Doktorlar yurt dışına çıkmaya başlamakta veya istifa edip özel sektöre geçmektedir, son bir yılda on binden fazla doktorun istifa sebebi budur ve bu da sağlık sistemimizde yeri doldurulamaz boşluklar yaratmaktadır.


Hele sendikaların popülist politikalara kapılıp doktorlara verilen zammı geri çektirmesi, tabip odasının da siyasi argümanlarından dolayı buna çanak tutması iktidarın işini kolaylaştırmış, doktorların işin içinden çıkılamaz bir çukura itmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum