içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Yaz Aylarında Cilt Dengesini Korumak için Neler Yapmalı?

Yaz ayları, genellikle deniz, güneş ve kum üçlüsünün habercisi olmakla birlikte cilt sağlığı için dikkat edilmesi gereken döneme işaret ediyor. Hemen herkes sıcak havalarda cilt sağlığına dikkat etmek adına birçok adım atıyor olsa da bu adımların hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu Estetik International Sağlık Grubu doktorlarından Dr. Çağatay Güngörsün, yorumladı.

Yaz Aylarında Cilt Dengesini Korumak için Neler Yapmalı?

Yaz ayları, genellikle deniz, güneş ve kum üçlüsünün habercisi olmakla birlikte cilt sağlığı için dikkat edilmesi gereken döneme işaret ediyor. Hemen herkes sıcak havalarda cilt sağlığına dikkat etmek adına birçok adım atıyor olsa da bu adımların hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu Estetik International Sağlık Grubu doktorlarından Dr. Çağatay Güngörsün, yorumladı.

Cildin Dengesini Korumak için Güneşe Karşı Hazırlık Yapılmalı

Yaz mevsimiyle birlikte sahiller dolup taşarken etkisini artıran güneş ışınlarına maruz kalmak, sıcak su ile duş almak ya da alkol içeren kozmetik ürünler kullanıp ağır makyaj yapmak, cilt sağlığına zarar verebiliyor. Dr. Çağatay Güngörsün, yaz mevsiminde cildin dengesini korumak adına ya tatil öncesinde cildi güneşe karşı hazırlamak gerektiğini, nem oranını dengeleyip tatile hazırlıklı gidilmesi ya da tatil dönüşü nem dengesini toparlamak adına mutlaka cildi nemlendirici tedaviler yapılması gerektiğini aktardı.

Dr. Çağatay Güngörsün, şunları dile getirdi: “Uzun süreli güneşe maruz kalındığında cilt kuruyor, yaşlanmaya neden olup cilt kanseri riskini artırabiliyor. Özellikle saat 10.00 ile 16.00 arasında güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler olduğu için bu saatlerde güneşe çıkmaktan kaçınmak gerekiyor. Güneş yanıkları, cilde hasar verip uzun vadede cilt kanseri riskini artırabiliyor. Mutlaka uygun SPF korumasına sahip güneş kremleri kullanmalı ve gölgeli alanlarda kalmaya özen gösterilmeli. Sıcak su, cildin doğal yağ dengesini bozup kurutabiliyor. Daha ılık su ile duş almak cildin nem dengesini korumaya yardımcı oluyor. Uzun süre klorlu havuz suyunda veya tuzlu deniz suyunda kalmak da cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabiliyor. Yüzdükten sonra duş almak ve nemlendirici kullanmak, kuruma engelliyor. Alkol içeren losyonlar veya tonikler, cildinizi kurutabilen ve hassasiyeti artırabilen bir etmen. Doğal içerikli, nemlendirici ve cildi yatıştıran ürünler tercih edilmeli. Yaz aylarında ağır makyaj yapmak da cildi tıkayabilir ve sıcak havada cilt sorunlarına yol açabilir. Hafif formüllü, yağsız ve suya dayanıklı makyaj ürünleri kullanmak daha uygun olur. Böylelikle cildinizi yaz mevsiminde daha sağlıklı ve korumalı tutabilirsiniz. Güneş koruyucu kullanmak, nemlendirici sürmek ve su içmek gibi cilt bakımı rutinlerine özen göstermek gerekiyor.

 

Cilt Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

Peki, yaz mevsiminde cilde bakım yaparken doğru bildiğimiz neler aslında yanlış? Bu noktada Dr. Çağatay Güngörsün, şu değerlendirmelerde bulundu: “Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi günlük hayatta da hatta yılın her mevsimi kullanılmalı, çünkü güneş ışınları her zaman etkili. Özellikle yaz aylarında güneş kremini günün her saatine taşımalıyız. Kış aylarında da özellikle güneşli günlerde ve çalıştığınız iş ortamında çok yüksek spotlar varsa onların olduğu yerlerde mutlaka güneş kremini eksik etmemeliyiz. SPF seviyesi yüksek olsa da, terleme, yüzme veya sürtünme gibi etkilerle koruma azalabilir. Her 2 saatte bir tekrar uygulamak önemli. Özellikle havuz, deniz sonrası tekrarlayan aralıklarla, aşırı terleme sonrası duş alıp sonrasında mutlaka güneş koruyucu kullanılmalı. Cilde limon suyu vb. asidik sıvılar sürmek, cildi tahriş edebilir ve güneşle birleştiğinde kalıcı lekelenmelere sebep olabilir. Güneşin iltihaplı cilt durumlarını geçici olarak gizlemesi dışında, uzun süreli güneşe maruz kalmak sivilce problemlerini daha da kötüleştirebilir. Sivilce tedavisi güneş olmamakla birlikte tabii ki bazı durumlarda güneş sonrası sivilcelerde sönme olabiliyor ama bu, asla sivilce ve akne için tedavi yöntemi kabul edilmez. Solaryum da cilde hasar verebilmekle birlikte cilt kanseri riskini artırabiliyor. Son olarak vücudun diğer bölgelerini de korumak için boyun, kollar, bacaklar ve diğer açıkta kalan alanlara da güneş kremi sürmek gerekiyor.”

Dr. Çağatay Güngörsün, son olarak yaz aylarında non invaziv uygulamalardan botoks veya dolgu yaptırıp yaptırılamayacağına dair; “Özellikle tatil öncesi yaptırılması, tatil döneminde güneş ışığına maruz kalınacağı için alın ve kaz ayaklarında oluşan çizgilenmelerin daha az gözükmesini sağlar” dedi.

Tarih: 05-08-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum