içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Yangın sonrası Manavgat'ın ve Manavgat yörüklerinin geleceği konuşuldu

YÖRSİAD (Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği) toplantı konuğu Manavgat Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MASİAD) Mücahit Tatar oldu. YÖRSİAD üyelerinin büyük ilgi gösterdiği toplantıda “Yangın sonrası Manavgat’ın ve Manavgat Yörüklerinin Geleceği” konuşuldu.

Yangın sonrası Manavgat'ın ve Manavgat yörüklerinin geleceği konuşuldu

YÖRSİAD (Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği) toplantı konuğu Manavgat Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MASİAD) Mücahit Tatar oldu. YÖRSİAD üyelerinin büyük ilgi gösterdiği toplantıda “Yangın sonrası Manavgat’ın ve Manavgat Yörüklerinin Geleceği” konuşuldu.
Açılış konuşmasını yapan YÖRSİAD Başkanı M.Aykut Ege, yaptığı açılış konuşmasında, yaz döneminde Manavgat Bölgesinde Cumhuriyet tarihinin en büyük yangının yaşandığını belirtirken, ülkemizin ciğerlerinin yandığını söyledi.


İMECE usulünü hatırladık!
Başkan M.Aykut Ege “ Çok zor bir dönemi atlattık. Uzun soluklu bir koşuydu. Çok şükür yangın atlatıldı ama oranın halini görmek içimizi acıtıyor. Biz her ne kadar o dönem sosyal medyadan basından duysak da işin çok vahim olduğunu gördük. Esas görev şimdi başlıyor. Manavgat’ı unutmuyoruz. Manavgat’ta yaşanan bu orman yangını ile İMECE usulü tekrar hatırlanmış oldu. İMECE usulü Yörük kültürümüzün doğal hali. Belki zamanla unuttuk ama burada Manavgat Yangını ile hatırladık. Çok güzl bir mücadele yaşadık.”dedi.


Yörük kültürünün kaybolmaması gerekiyor!
Çok üzüntülü günler geçirdiklerini belirten Ege “ Cumhuriyet tarihimizin en büyük orman yangınlarında Manavgat ormanlarımızın maalesef % 20’lik bölümünü kaybettik. Ormanlarımız ile birlikte burada yaşayan çok sayıda canlı yok oldu. İnsanlar evlerini, barklarını geleceklerini kaybettiler. Bu arada doğa kendisini mutlaka yenileyecektir. Bu yangında sadece Manavgat değil Türkiye’nin ciğeri yandı. Manavgat bu arada Yörük kültürünün çok iyi yaşandığı, değerlerini kaybetmeden devam ettirdiği bir bölge. Bunu devam ettirmemiz lazım. Eğer buradaki insanlar küserse Yörük kültürü de yok olur. Bizim en çok korktuğumuz kültürünün kaybolmaması gerekiyor. Bunun için bizde üzerimeize ne düşerse onu yapacağız. Üniversitemiz, YÖRKAM ile de görüşüyoruz. Bölgede Yörük Kültürünün devamı açısından yapılacak projeler için ne gerekirse yapmaya hazırız” dedi.


YÖRSİAD olarak sizlere büyük görev düşüyor!
Manavgat Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MASİAD) Mücahit Tatar yaptığı açıklamada, yangın sonrası Yörük Kültürünün yaşatılması adına YÖRSİAD’a büyük görevler düştüğünü söylerken “YÖRSİAD’a çok teşekkür ediyorum. Dostluklar böyle dönemde ortaya çıkar. Gerek YÖRSİAD gerekse de BAKSİFED olarak sizleri yanımızda hissettik. Hangi birimizin başına böyle bir durum gelse zaten bunu yapardık. İlk andan itibaren bu yangının içerisindeydim. Büyük bir tecrübe oldu bizim için. Ormanlar tekrar yeniden kendisi yeşerecek. Orman teşkilatı bunları yapacak. YÖRSİAD olarak sizlere büyük görev düşüyor. Bizim çocuklarımızdaki Yörük kültürümüz olsaydı bu yangın bu kadar hızlı yayılmazdı. YÖRSİAD’dan beklentimiz bölgemizdeki Yörüklere sahip çıkması. Bu insanlar yaylardan gelip yerlerini bulamayacaklar ve bu kültürü bırakmak zorunda kalabilirler. Bırakırlarsa dağlarımız, sırtımız arkamız yok olur. Onlara sahip çıkmalıyız. Bu konuda YÖRSİAD’ın dikkat çekmesini istiyoruz. Bu konuda seve seve işbirliği yaparız. Yörüklere sahip çıkmalıyız. Karaçamlar buraların sahibi. Büyük bir afet ve Allah kimseye yaşatmasın. Cumhuriyet tarihinin en büyük yangını. İnşallah yaralar sarılacak.”dedi.
YÖRSİAD Basın Servisi-

Tarih: 01-10-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum