içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

TÜBİTAK'ın 2022 yılı "Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri'nin finali Antalya'da başladı

Her yaştan gökyüzü meraklısının buluştuğu "Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri"nin finali, Türkiye'nin aktif haldeki en büyük gözlem evi olan ve en donanımlı teleskoplarının bulunduğu Antalya Saklıkent'te başladı. 18-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan etkinliğin açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Vali Ersin Yazıcı ile gökyüzü meraklıları ile bir araya geldi.

TÜBİTAK'ın 2022 yılı

Her yaştan gökyüzü meraklısının buluştuğu "Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri"nin finali, Türkiye'nin aktif haldeki en büyük gözlem evi olan ve en donanımlı teleskoplarının bulunduğu Antalya Saklıkent'te başladı. 18-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan etkinliğin açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Vali Ersin Yazıcı ile gökyüzü meraklıları ile bir araya geldi.
Bilim ve Teknik dergisi tarafından ilk kez 1998'de Antalya-Saklıkent'te düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği, pandemi ve orman yangınları nedeniyle 2 yıl aradan sonra bu yıl tekrardan düzenlendi. Her yaştan gökyüzü meraklısının buluştuğu etkinlik bu yıl Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm bakanlıkları tarafından, Antalya Valiliği, Akdeniz Üniversitesi, Kepez Belediyesi ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) katkılarıyla TÜBİTAK'ın koordinasyonunda gerçekleşiyor. 18-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan etkinliğin açılışına Vali Ersin Yazıcı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra Antalya Milletvekilleri Atay Uslu, Kemal Çelik, Tuba Vural Çokal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Konyaaltı Kaymakamı Kamil Köten, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, kurum müdürleri ve yüzlerce gökyüzü tutkunu katıldı.
Gökyüzü Gözlem Etkinliği, yüzlerce çocuğu uzayla tanıştırırken etkinlik boyunca astronomi konulu seminerler, paneller, gökyüzünü ve gökcisimlerini tanımaya yönelik teleskop gözlemleri, atölye çalışmaları, sergiler ve çeşitli yarışmalar gerçekleştirilecek. Saklıkent’te konaklayan astronomi meraklıları etkinlik boyunca, 2 bin 500 metre yükseklikte bulunan Saklıkent'teki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde Türkiye'nin gözle inceleme yapılabilen en büyük teleskobuyla uzmanlar eşliğinde gökyüzünü inceleyebilecek.


Her İşin Başı Meraktır
Etkinlikte konuşan Vali Yazıcı, etkinliğin önemine vurgu yaparak; “Antalya Saklıkent Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne hepiniz hoş geldiniz. Dünyanın en güzel şehirlerinden olan, ülkemizde turizmin başkenti olarak adlandırdığımız bu güzel şehre, bu etkinlikle farklı bir anlam yüklediğiniz için Sayın Bakanımıza ve TÜBİTAK’a teşekkürlerimi sunuyorum. 1998’den beri devam eden ama pandemi ve orman yangını nedeniyle 2 yıl ara verdiğimiz bu güzel etkinliğimize bundan sonra inşallah her sene devam edeceğiz. Bilgi çağında, teknoloji çağında olması gereken uzayı keşfetmemizin gerekliliğini bize öğreten, merak uyandıran ve önemli bir etkinlik. Şunu unutmayalım ki her işin başı meraktır. Merak ediyorsak mutlaka bir şekilde ona ulaşıyoruz. Uzay geleceğimizde her daim bizlerde merak uyandıran, neler olabileceğini, insanlığa buradan nasıl faydalar sağlayabileceğimizi düşündüren bir alan. İnşallah TÜBİTAK ve diğer kurumların yapmış oldukları bu güzel etkinliklerin sayısının çoğalması dileğiyle. Hepiniz etkinliğimize ve şehrimizi hoş geldiniz.” şeklinde konuştu.


Gençlerimizin Uzaya, Bilime Olan Merakı Geleceğe Umutla Bakmamızı Sağlıyor
Ülkemizin dört bir yanından her yaştan vatandaşın etkinliğe katıldığını dile getiren Vali Yazıcı şunları söyledi: “TÜÜBİTAK tarafından düzenlenen ve 7’den 77’ye her yaştan gökbilim meraklılarını bir araya getiren Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nde, gökyüzü meraklıları ile Antalya’mızda bir araya geldik. Gökyüzü tutkunlarının heyecanına ortak olduk. Gençlerimizin uzaya, bilime olan merakı geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.”


3 Gözlem Etkinliğinde Toplamda 30 Binden Fazla Ziyaretçiye Ev Sahipliği Yaptık
Gökyüzü meraklılarıyla Antalya'da tutuşturdukları bilim ve teknoloji meşalesini şimdi Anadolu'nun birçok şehrine yaydıklarını aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank; “Tüm Türkiye’de 7'den 77'ye, vatandaşlarımız gökyüzü gözlem etkinliklerimize akın ediyor. Rakamlara baktığınızda 3 gözlem etkinliğinde toplamda 30 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. Hatırlarsınız bu seneki ilk rotamız Diyarbakır'ın Zerzevan Kalesi'ydi. Zerzevan'ın tarihini ve doğasını, gökyüzü bilimi ile harmanlayarak eşsiz deyimler yaşadık. Ardından Van'da, terör örgütünün dağa eleman devşirmek için kullandığı mekânda biz gökyüzü gözlem etkinliğimizi düzenledik. Daha önce de söyledim, birileri gençlerin eline kalaşnikof verip dağa, ölüme gönderirken biz çocuklarımızın ellerine teleskoplar vererek onları uzaya, bilime yönlendiriyoruz. Biliyorum bu sözlerim birilerini çok rahatsız ediyor ama ben her yerde söylemeye devam edeceğim. Çünkü biz, terörün kökünü kazıdığımız her yerden onların tüm izlerini de sileceğiz. O bölgeler artık kan ve gözyaşıyla değil, bilim ve teknolojiyle anılacak.” diye konuştu.


Avrupa'nın Alanındaki En Büyük Teleskobunu İnşa Ettik
Dev yatırımla Avrupa'nın alanındaki en büyük teleskobunu Erzurum'da inşa ettikleri Doğu Anadolu Gözlem Evi'ne kuracaklarını aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, sözlerine şöyle devam etti: "Yüksek çözünürlüğü ve sahip olduğu teknolojiyle burası Hubble teleskobuyla yarışacak bir teleskop olacak. Böylece, dünya çapında ses getirecek işlere imza atacak. Bizim yaptığımız çalışmalardaki en temel amacımız çocuklarımızın içindeki bilim, teknoloji, uzay ve astronomi merakını harekete geçirebilmek. İnanıyoruz ki bugün burada bu deneyimi yaşayan, yıldızları, ayı, gezegenleri inceleyen çocuklarımız yarının en önemli bilim insanları olacaklar. Ne mutlu bize ki harcadığımız emekler de karşılıksız kalmıyor. Tüm Türkiye 7'den 77'ye insanlarımız, vatandaşlarımız gökyüzü gözlem etkinliklerimize akın ediyor. Rakamlara baktığınızda 3 gözlem etkinliğinde toplamda 30 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. Ben şahsen, bu eşsiz deneyimi bize yaşatan ve etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hiç şüphem yok ki, bugün de 52 farklı şehirden gelen ziyaretçilerimizi çok özel zamanlar bekliyor. Birazdan en kaliteli teleskoplarla uzmanlar eşliğinde gece boyunca gökyüzünü gözlemleyeceğiz."


Gökyüzü gözlem etkinliğinde ikisi robotik olmak üzere tam otomatik dört optik teleskobun bulunduğunu belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, bu teleskoplar sayesinde ulusal ve uluslararası 500'e yakın gözlem projesi yürütülerek çok sayıda keşfe imza atıldığını kaydetti.
Açılış programının ardından Pelin Çift’in moderatörlüğünde Doç. Dr. Selçuk Topal ve Turgay Karakaş ile söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşi sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Vali Yazıcı ve gökyüzü meraklıları teleskopların başına geçerek gökyüzünün eşsiz manzarasını izlemeye koyuldular. Etkinlik 21 Ağustos’a kadar Saklıkent’te devam edecek.

Tarih: 19-08-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum