içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar artıyor

Global teknoloji şirketlerinde 2022 sonunda başlayan toplu işten çıkarmaların Mart ayına kadar artarak devam edeceği öngörülüyor.

Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar artıyor

Global teknoloji şirketlerinde 2022 sonunda başlayan toplu işten çıkarmaların Mart ayına kadar artarak devam edeceği öngörülüyor.

Dünya çapında devam eden ekonomik kriz ve savaş ortamı birçok sektörü derinden etkilemeye devam ediyor. 2022 yılının son çeyreğinden itibaren işten çıkarmaların başladığı teknoloji sektöründe bu dalga giderek büyüyor. ABD ve Avrupa’daki birçok dev teknoloji firması çalışanları ile yollarını ayıracağını duyurdu.
Giderek artan işten çıkarmalarla ilgili online kariyer platformu Workindo CEO’su Erhan Kocabaş şunları söyledi: “Teknoloji şirketleri 2022 yılında dünya genelinde 150 bin kişiyi işten çıkardı. Layoffs.fyi'nin verilerine bakıldığında 2023’ün Ocak ayı bitmeden 173 şirket, 55 binden fazla çalışanının görevine son verdi. Maalesef ki bu işten çıkarmaların artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz. Öte yandan bu dalganın Türkiye’de de başladığını söylemek yanlış olmaz. Şubat ve Mart ayları Türkiye teknoloji şirketleri için de zorlu geçecek gibi görünüyor.
Peki bunun sebebi nedir? Pandemide hızlanan dijital dönüşüm birçok teknoloji şirketinin de hızlı, plansız büyümesine ve bunun neticesinde orantısız bir şekilde çalışan sayısını artırmasına neden oldu. Pandeminin getirdiği geçici yoğunluğun normale dönmesi ile birlikte şirketler maalesef çalışan verimliliğini koruyamaz oldu. Ayrıca global ölçekte azalan yatırımların da etkisi yadsınamaz. Örneğin; Amazon 2020-2021 arasında bünyesine 800 bin yeni çalışan ekledi. Bugün gelinen noktada ise yüksek enflasyon ve artan faiz oranları ile birlikte küresel ekonomik görünümdeki karamsarlık uluslararası şirketleri maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atmaya zorluyor” dedi.

Tarih: 28-01-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum