içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

TEKNOFEST 2022'nin ilgi çeken projesi

TEKNOFEST 2022’NİN İLGİ ÇEKEN PROJESİ: ORMAN YANGINLARINI SÖNDÜRMEYE YÖNELİK SENSÖR TABANLI CİHAZ TASARIMI

TEKNOFEST 2022'nin ilgi çeken projesi

Eğitimde akademik başarılarının yanı sıra sanat, spor, teknoloji ve bilimde de adından söz ettiren Bilfen Antalya Liseleri, 53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında, Konya Bölge Finallerinde sergileme hakkı elde ettikleri projelerini 30 Ağustos - 4 Eylül tarihleri arasında Samsun Çarşamba  Havalimanı’nda gerçekleştirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST 2022’de) ziyaretçilere tanıttı.

Bilfen Liseleri, beşinci kez düzenlenen ve binlerce teknoloji severi buluşturan TEKNOFEST’in bu yılki katılımcıları arasında yerini aldı. 30 Ağustos - 4 Eylül tarihleri arasında Samsun Çarşamba Havalimanı’nda gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Bilfenli öğrenciler, stantlarında birbirinden farklı projelerini ziyaretçilere anlattı.

Bilfen Antalya ve İstanbul Liselerinin ortak çalışmasıyla yürütülen, Bilfen Antalya Fen Lisesi 10. sınıf öğrencileri Efe Kemal ŞENGÖR ve Ozan DAĞHAN, Bilfen Üsküdar Fen Lisesi 10. sınıf öğrencisi Mahir Erdem PİŞMAF’ ın  Kimya Öğretmenleri Abdullah AKDENİZ ve Erhan YERLİKAYA’ nın danışmanlığında hazırladıkları, 53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında Konya Bölge Finallerinde sergilenmeye değer gören “ORMAN YANGINLARINI SÖNDÜRMEYE YÖNELİK SENSÖR TABANLI CİHAZ TASARIMI” konulu projeleri ile TEKNOFEST 2022’de yerini aldı.

Festival kapsamında ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken proje ile ilgili olarak Bilfen Antalya Fen Lisesi Kimya Zümre Başkanı Abdullah AKDENİZ “Cihazımız sıcaklık, nem, gaz ve ateş algılayıcı sensörler sayesinde yangın potansiyelini tespit etmekte olup yetkililere raporlayacak şekilde tasarlanmıştır. Sensörler sayesinde ön uyarı sistemi ile yetkililere yangın çıkma ihtimali olan bölgenin konumu, çevre şartları gibi faktörleri bildirerek ekiplere zaman kazandırmayı sağlayacaktır. Cihazımız yangın çıktığı anda kurduğumuz istasyonlar sayesinde tüm araziyi dışarıdan beslemeli su tanklarımız ve yangın sensörlerinden gelen sinyal doğrultusunda hangi sensörden sinyal gelirse o yöne hareket eden bir top atar sistemi ile yangına müdahale edecek, yangının büyümesini ve yayılmasını engelleyecektir. Son olarak cihazımıza yerleştirdiğimiz ses sensörü, yangın anında ormandaki canlıları uyaran bir sinyal yayınlayacak ve canlıların ortamdan uzaklaşmalarını sağlayacaktır. Böylelikle ormandaki canlı kaybının da en aza indirgenmesi hedeflenecektir. ”dedi.

Tarih: 10-09-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum