içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Tarsim Hikaye mi?

Kumluca'da Perşembe gecesi yaşanan sel baskını sonrasında Üreticiler, Tarım İlçe Yetkililerinin 'İlçede 60 dönüm zarar var' tespitine tepki göstererek sadece 3 – 5 çiftcinin 60 dönüm serası olduğunu belirterek tepki gösterdi

Tarsim Hikaye mi?

Kumluca'da Perşembe gecesi yaşanan sel baskını sonrasında Üreticiler, Tarım İlçe Yetkililerinin 'İlçede 60 dönüm zarar var' tespitine tepki göstererek sadece 3 – 5 çiftcinin 60 dönüm serası olduğunu belirterek tepki gösterdi
Kumluca'da, Perşembe Günü gece yarısından sonra meydan gelen sel baskını sonrası, örtü altı sebze üretimi yapan birçok sera, sel baskınından zarar gördü.

Örtü Altı Sebze üreticileri, sel baskınından sonra seralarında dezenfekte çalışması başlattı. Üreticiler, sel baskını yaşanan seralardaki ürünleri önce temiz su ile yıkıyor. Ardından mantarsal hastalıkların oluşmaması için dezenfekte ürünleri ile yeniden yıkıyor.

 

ÖNCE TEMİZ SU İLE YIKAYIP, ARDINDAN DEZENFEKTE ÜRÜNÜ UYGULUYORLAR
Abdurrahman Topuz; (45) “Selden sonra yapacağımız şey dezenfekte etmektir. Temiz su ile ağaçları komple yıkadık. Su basan yerden aşağısını komple yıkadık. Zirai dezenfekte ve koruyucu ürünler sıkıyoruz. Bakteriyel hastalıklardan korunmak için yapıyoruz. Allahtan gelen bir afet oldu. Bizde elimizden gelen çabayı yapıyoruz. Toplam 23 dönüm seramı su bastı. Sel suyu seramın içinde 1 metre yükseldi. Aşağıya doğru indikçe 1 buçuk metre yükseldi. Domates seramın içinden hala sel suları çıkmadı. Uğraşıyoruz. Afetten dolayı Kumluca'da 60 dönüm yerde sel baskını oldu yazmışlar. Sadece benim seram 23 dönüm. Benim etrafımdaki komşularımı da sel bastı. Daha çokmuş ama ben görmedim. Zaten benim ve çevremdeki komşularımın kapalı sera alanı 60 dönüm” dedi.

 

 

TARSİM 10 GÜN İÇİNDE ÖLÜRSE PARA ÖDERİM DEDİ
Muhammet Çoban; (37) “Cuma günü sabaha doğru yağan yağmur sonrası, saat 04:00 sıralarında seralarımıza sel suyu girdi. Cuma günü, öğleden sonra sel sularını ancak boşaltabildik. 12 saatten fazla bu seranın içersinde sel suyu kaldı. Biber olduğu için kökleri çok çabuk hastalanan bir ağaç. Biz ne kadar dezenfektan türü koruyucu ürünler uygulasakta, bu fidanların 2 veya 3 ay kadar bir ömrü kalıyor. Bu sene sezonu erken kapatacağız. Devlet güvencesi adı altında, TARSİM yaptırıyoruz. Tabi ki TARSİM'den beklentimiz var. Sel veya su baskını akabinde gelen experler bize diyor ki, bu ürünlerin 10 gün içinde ölmesi lazım. Bu, 10 gün içinde ölecek bir şey değil. 1 – 2 ay içerisinde ölecek. TARSİM 10 gün için kefilim ben diyor. Yoksa yardım da bulunmuyor. Biz devlete güvenerek TARSİM yaptırıyoruz. Biz her ne kadar dezenfekte edip, koruyucu uygulasak ta, 2 ay da bu fidanlar ölür. Kök çürüklüğü başlar” dedi.
Vatandaşlar; "Experlerin sel tesbitinden sonra, verdikleri süre, özellikle biber cinsi için çok yetersiz ve gülünç. Bu durumu sebzeden anlayan herkese sorabilirler. Amaçları para ödememekse, bizde TARSİM SİGORTASI yaptırmayalım" dediler. Devletin, bu anlaşılmaz duruma el koymasını isteyen vatandaşlar, yetkililerin konuya el atmasını bekliyor.
Mehmet ALPTEKİN / KUMLUCA

 

Tarih: 05-01-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum