içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Subaşı, OSB’lerde doğalgaz ve elektrik kısıtlamalarını eleştirdi

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, OSB’lerde doğalgaz ve elektrik kısıtlamalarını eleştirerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını soru yağmuruna tuttu. Üretimin durdurulmasını eleştirdi.

Subaşı, OSB’lerde doğalgaz ve elektrik kısıtlamalarını eleştirdi

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, OSB’lerde doğalgaz ve elektrik kısıtlamalarını eleştirerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını soru yağmuruna tuttu. Üretimin durdurulmasını eleştirdi.

Subaşı; ‘’Bu karar başımızdaki kötü yönetimin akıl almaz kararlarından biri’’
İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, OSB’lerde önce doğalgaz, ardından enerji kısıtlamasına giden ve ülkede sanayi üretiminin 3 gün süre ile durdurulması kararını veren, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez’i eleştiri ve soru yağmuruna tuttu. Subaşı; ‘’Türkiye’nin şu anda en önemli ihtiyacı olan sanayi üretimini durdurmaya yönelik bu uygulamayı anlamak mümkün değil.  Bu da başımızdaki kötü yönetimin akıl almaz kararlarından biri’’ dedi

TBMM Başkanlığına bu sabah bir soru önergesi vererek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yazılı olarak cevaplandırmasını isteyen Hasan Subaşı, İran boru hattında meydana gelen arıza nedeniyle bu ülkenin 10 gün süre ile gaz veremeyeceğini açıklamasının ardından başımızdaki kötü yönetimin akıl almaz ve vurdumduymaz kararlar almasını eleştirdi. Subaşı açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İran’ın bu kararı ile birlikte doğal gaz çevrim santrallarına gaz kısıntı uygulaması duyuruldu. Firmaların üretimde kullandığı doğalgaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yüzde 40 oranında kısıtlandı. Günlük tüketimdeki yüzde 40 oranındaki doğalgaz kesintine uymayanlara müeyyideler uygulanacağını açıklandı. Alınan son kararla 24 Ocak Pazartesi saat 00.00’dan itibaren Türkiye’deki tüm OSB’lerde 3 ile 4 gün arası elektrik kısıntısı uygulanacağını, firmaların aydınlatma ve güvenlik için elektrik kullanabileceği ancak üretim için elektrik kullanılamayacağı uyarısı yapılmıştır. Yani ülkede sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen duracaktır”

Kötü yönetimin boyutu ortada
Böylesi önemli bir kararın TEİAŞ tarafından OSB’lere yazı gönderilmeden, telefon aracılığıyla yapılması kötü yönetimin ne boyutlara vardığını gözler önüne serdiğini söyleyen Antalya Milletvekili Hasan Subaşı; ’’üretimin ve ihracatın artış ivmesi gösterdiği bir dönemde OSB’lerde yaşanan elektrik kesintileri sanayicileri zor durumda bırakmak demektir’’ dedi. Subaşı  Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar ile görüşmesini de hatırlatarak,  ‘Temel ihtiyaç maddelerine erişimde sorunlar yaşanabilir. Tarım, imalat ve lojistik sektörü günlük dönen, günlük ihtiyaçları olan hayati öneme sahip sektörler. Bu sektörlerin sekteye uğraması, ülke çapında büyük bir tedarik sıkıntısını beraberinde getirebilir’ dediğini söyledi.

OSB’ler üretimi durdurdu
Üretiminde bozulabilecek malzeme kullanan fabrikalarla, günlük yemek, dezenfektan, süt ürünleri ve daha birçok alanda üretim yapan fabrikalarda büyük sıkıntılar baş göstereceğini ve üretmek bir yana zarara uğratacağını dile getiren Hasan Subaşı, ‘’Birçok OSB konuyla ilgili yazılı açıklamada bulundu ve üretimi durdurduğunu açıkladı’’ diye konuştu.

Depolama tesislerindeki rezerv ne oldu?
Türkiye’de Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisleri ile tuz kavernalarından oluşan Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisi olmak üzere iki ayrı sahada depolama tesisi bulunduğunu söyleyen Antalya Milletvekili Hasan Subaşı açıklamasına şöyle devam etti:

“BOTAŞ tarafından Ekim 2021 tarihinde yapılan açıklamada ‘Tuz Gölü ve Silivri yer altı doğal gaz depolarında 3 milyar metreküpün üzerinde bir gaz kullanıma hazır tutulduğu ve mevcut şartlardaki stok kış mevsiminde Türkiye’nin yaklaşık 33 günlük konut tüketimine denk geldiği’ ifadelerine basında yer almaktadır. Bununla birlikte Karadeniz'de kısa sürede toplamda 540 milyar metreküplük doğalgaz keşfi yapıldığı bizzat Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmıştır. Türkiye’nin şu anda en büyük ihtiyacı olan sanayi üretimini durdurmaya yönelik bu eylemleri anlamak mümkün değil. Bu zihniyet ülkeyi batırmaya götürüyor!”

Subaşı’nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı fatih Sönmez’in cevaplandırmasını istediği soruları da şöyle:
    •    OSB’lerde uygulanacak kesintiler için TEİAŞ neden yazılı açıklama ve bildirimde bulunmamaktadır?
    •    Bakanlığınız, ülkemizin çok ani bir şekilde yakalandığı bu kesinti için neden bir hazırlık, acil eylem planı vb. çalışmalar yürütmemiş, halkı ve üreticiyi son ana kadar bilgilendirmemiştir?
    •    Ülkemizin Silivri ve Tuz Gölü depolarında mevcut doğalgaz rezervleri neden kullanılmamaktadır?
    •    Karadeniz havzasından çıkarılan doğalgaz rezervi neden işletilememektedir?
    •    Sanayicilerimiz kesintilerin 2 güne düşürülmesini talep etmektedir. Kesintinin 2 güne düşürülmesi için çalışmanız ve hazırlığınız var mıdır?
    •    Haber sitelerinde sanayiciden gelen tepkiler üzerine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in konuya müdahalesi sonucu kesinti günleri ardışık hale getirildiği ve Pazartesi, salı çarşamba tam gün olarak değiştirildiği iddia edilmektedir. Ancak buna rağmen pek çok OSB’de kesintiler Pazartesi, Perşembe ve Cuma günü olarak uygulanacaktır. Kesintilerle ilgili şeffaf ve bilgilendirici bir süreç neden yürütülememiştir?
    •    Ülkemizin üretimini artırmaya en çok ihtiyaç duyduğu, enflasyon verilerinin tavan yaptığı, ihracat hedeflerinin yükseltilmeye çalışıldığı zorlu dönemde, Bakanlığınız enerji güvenliğini neden ve nasıl sekteye uğratmıştır? Görevi gereği kesintisiz enerji aktarımını gerçekleştiremeyenler veya gerekli tedbirleri zamanında alamayanlar hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?
    •    OSB’lerde ilaç, et, süt gibi üretiminin kesintiye uğraması geri dönülmez zararlar verebilecek temel ihtiyaç ürünleri üretimi yapan şirketlere kesinti uygulanmamalıdır. Bu konuda bir çalışmanız ve programınız var mıdır?

Tarih: 25-01-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum