içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Otomotivde alternatif yakıtlara dönüşüm başladı

Küresel Isınma’nın etkilerini göstermeye başlaması, ardı ardına yaşanan çevre felaketleri devletleri ve devletlerarası kurumları Küresel İklim Değişikliği ’ne karşı harekete geçmeye zorladı.

Otomotivde alternatif yakıtlara dönüşüm başladı

Küresel Isınma’nın etkilerini göstermeye başlaması, ardı ardına yaşanan çevre felaketleri devletleri ve devletlerarası kurumları Küresel İklim Değişikliği ’ne karşı harekete geçmeye zorladı. Avrupa Birliği’nin 2030’da karbon emisyonu hedefini yüzde 60 düşüreceğini açıklamasının ardından İngiltere ‘Yeşil Plan’ adını verdiği 2030 hedefleriyle benzinli ve dizel araçları yasaklayacağını duyurdu. İngiltere’nin bu kararını Japonya takip etti. Japonya da 2030 yılında dizel ve benzinli araçlara yasak getirebileceğini belirtti.

Peki içten yanmalı motorlardan bir anda vazgeçmek mümkün mü? Geçiş süreci nasıl işleyecek? BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, içten yanmalı motorlarda dizel ve benzin yakıtlarının yerini Hibrit ve LPG’li araçların alacağını söyledi. Örücü’nün bu tezini; LPG’nin bilinen en çevreci fosil yakıt olduğu gerçeği destekliyor:

Dünya LPG Organizasyonu (WLPGA) verilerine göre LPG’nin karbon salımı 10 CO2e/MJ’lik iken Dizelin emisyon değeri 100 CO2e/MJ, benzinin karbon salım değeriyse 80 CO2e/MJ olarak ölçülüyor. LPG benzinin 8’de 1’i, dizelin ise 10’da 1’i kadar karbon salımı yapıyor. Ayrıca LPG yanarken insan sağlığına zararlı katı parçacık (PM) ortaya çıkarmıyor.

 

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN BATARYA SORUNU VAR!
Elektrikli araçların kullandığı batarya teknolojisi, elektronik aletlerimizde kullandığımız Lityum bataryalara dayanıyor. Lityum geri dönüşüme uğramadığı için bu bataryalar ömrünü tamamladığında çöpe atılıyor. Zehirli, yanıcı ve reaktif doğaya sahip lityumu gelişmiş ülkeler kabul etmediği için, ömrünü tamamlamış bataryalar ‘çöp’ olarak gelişmemiş ülkelere satılıyor. Ortalama bir Tesla marka aracın yaklaşık 70 kilo lityum barındırdığı düşünülüyor.

 

LPG BİYOLOJİK ATIKLARDAN ÜRETİLEBİLİYOR
Tıpkı çöp arıtma tesislerinde biyolojik atıklardan metan gazı üretilebildiği gibi, atık palm yağı, mısır yağı, soya yağı gibi bitkisel temelli yağlardan ve biyolojik atık olarak görülen, atık balık ve hayvan yağlarından üretilebilen bioLPG, hali hazırda İngiltere, Hollanda, Polonya, İspanya ve ABD’de atık yönetiminde kullanılıyor. BioLPG’nin karbon emisyon değeri LPG’den de düşük ve LPG’nin kullanıldığı her alanda özel bir dönüşüm gerektirmeden kullanılabiliyor.

Tarih: 09-06-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum