içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Kadın dron pilotları hayat kurtaracak

Bu yıl sahillerde boğulmalara karşı görev alacak olan CANKUŞ (Cankurtaran Dron) eğitimleri devam ediyor. Belek’te gerçekleştirilen eğitimlere kadın dron pilotları da büyük ilgi gösteriyor.

Kadın dron pilotları hayat kurtaracak

Bu yıl sahillerde boğulmalara karşı görev alacak olan CANKUŞ (Cankurtaran Dron) eğitimleri devam ediyor. Belek’te gerçekleştirilen eğitimlere kadın dron pilotları da büyük ilgi gösteriyor.
Ülkemizde her yıl 900 civarında yaşanan boğulmalar nedeniyle can kayıpları yaşanırken, bu durumun önüne geçilebilmesi adına vakaya zamanında müdahale etmek için özel olarak imal edilen dronlar cankurtaran görevi görecek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından ehliyet verilmiş ve uçuş tecrübesi olan profesyonel Dron pilotları vakaya ilk can simidini bırakarak kişiyi kurtaracak.


Kadın dron pilotlarımız bizlere katıldılar!
Eğitimler konusunda görüşlerini açıklayan projenin hayata geçmesinde büyük emekleri olan girişimci, Uluslararası İnsansız Hava Aracı Pilotları Derneği kurucu Başkanı Erdoğan Budak, son dönem kadın pilotların da bu projeye katılım gösterdiğine dikkat çekerek, “ Cankuş dron pilotlarımız ile birlikte Antalya Belek’te yine eğitimdeyiz. Her hafta düzenli olarak bu eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Her geçen gün de sayımızı artırmaya devam ediyoruz. Bu hafta kadın drone pilotlarımız da bizlere katıldılar. Ulu Önderimiz Atatürk’ün de söylediği gibi, İstikbal göklerdedir. Yine bildiğiniz üzere 1935 yılında Sabiha Gökçen ilk savaş pilotumuz olmuştur. Biz projemiz içerisinde kadınlarımızın da mutlaka olmasını istiyoruz. Hassasiyetleri ile, dikkatleri ile, titizlikleri ile mutlaka bir değer katacaklardır. Hedefimiz kadın dron pilotlarımızın sayısını arttırmak” dedi.


Projenin parçası olmaktan mutlular!
Eğitim alan dron pilotları da yaptıkları açıklamalarda, sezona hazır olduklarını, böylesine hayata dokunan bir projenin parçası olmaktan dolayı mutlu olduklarını söylediler:
Nermin Tel:“ Medya ve fotoğrafçılık sektöründen geliyorum. Dron alanına da ilgi duyuyordum.Bu alan cankurtaranlık ile birleştiğinde benim daha çok ilgimi çekmeye başladı ve bir kadın olara da bu projenin içinde yer almak istedim . Bu alanı da takip etmek gerektiğini düşündüm ve eğitimlerini almaya başladım”
Gözde Yolaçar:” Bir kadın olarak Cankuş projesinde bende varım. Havacılık ve cankurtaranlığın birleştiği bu projede olmaktan gurur duyuyorum. Kadınların da her sektörde olduğu gibi bu sektörde de olmasını istiyorum. Cankuş hayat kurtarır”
Furkan Tonak:” İnsansız Hava Teknolojileri Operatörlüğü bölümünü bitirmiş bir dron pilotuyum. Bu sene Cankuş dronları ile sahillere hayat kurtarmaya geliyoruz. Bu projenin hayata geçmesinde rol alan Erdoğan Budak Bey’e bu proje için teşekkür ediyorum”
Semih Özer:” Antalya’da fotoğraf ve video üzerinde çalışıyorum. Bu projeyi ilk duyduğumda çok heyecanlandım. Çünkü Türkiye’de yapılmamış bir ilkti. Cankurtaranlığı artık gelişen teknoloji ile bambaşka bir boyuta getirdiler. Bu alanda olduğum için çok mutluyum. Eğitimlerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Çok güzel bir ekibimiz var.”


Cankuş Dronlar sahillerde göreve hazır!
Boğulmalar nedeniyle yapılan araştırmaya göre her yıl ülkemizde 900 civarında insan hayatını kaybediyor.İlk boğulma tehlikesinin fark edilmesi ve müdahalesi arasında saniyeler hatta saliseler büyük önem taşıyor. Suya iniş kalkış yapabilen ve su geçirmez özellikte olan Cankuş Dronlar, 79,3 Km/s hızla uçabiliyor. Bu ilk saniyelerde bir insan müdahalesinin gerçekleşebileceği süreden daha hızlı bir şekilde hareket ediyor ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından ehliyet verilmiş ve uçuş tecrübesi olan profesyonel Dron pilotları vakaya ilk can simidini bırakarak kişiyi kurtarıp, su üzerinde hayatta kalmasını sağlıyor. Boğulma vakalarında, bir yetişkin 50 sn. de boğulurken, bir çocuk ise 30 saniyede boğuluyor. Cankuş Drone ile verilen eğitimler ile birlikte, 100-150 metreye maksimum 8- 10 saniyede ulaşılması hedefleniyor.

Tarih: 02-05-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum