içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İş dünyasından iklim krizine somut adım

Geleceğin mimarları iklim krizi, sürdürülebilir çevre ve ekolojik yapı tasarımı için yarıştı

İş dünyasından iklim krizine somut adım

Geleceğin mimarları iklim krizi, sürdürülebilir çevre ve ekolojik yapı tasarımı için yarıştı

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD)’nin 2021 yılında ‘İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Çevre’ temasıyla başlattığı çalışmalar kapsamında gerçekleştirilen ANSİAD Ulusal Öğrenci Mimari Proje Yarışması sergi ve ödül töreni Akra Hotel’de sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu ve medyadan çok sayıda ismin katılımıyla gerçekleşti. Geleceğin yapılı çevrelerini tasarlayacak olan mimarların, iklim kiriz, sürdürülebilir çevre ve ekolojik yapı tasarımı konusunda düşünmeye ve farklı disiplinlerle birlikte çalışarak mekânsal veya kentsel mimari çözümler üretmeyi hedefleyen ulusal yarışmada, ödül, mansiyon ve jüri özel ödülü kategorilerinde ödüller sahiplerini bulurken, projeler ödül töreni öncesinde davetlilere sergilendi. Türkiye’deki 53 üniversitenin mimarlık fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerinin 206 mimari proje başvurusunun arasından seçilen proje paftaları 4-7 Temmuz tarihleri arasında, Muratpaşa Belediyesi Fikret Otyam Sergi Salonu’nda sergilenmeye devam edecek.

 

SERA GAZI EMİSYONLARINI YÜZDE 39’U BETONDAN
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, iklim değişikliği kriziyle ilgili ANSİAD olarak somut adımlar atma konusunda kararlı ve iş birliklerine açık olduklarını kaydederek, küresel bir soruna karşı birlikte hareket etmenin önemine işaret etti. Karbon döngüsünün fosil yakıt kullanımlarıyla hızla bozulduğunu belirten Başkan Akıncı, “Global bir krize dönüşen iklim kriziyle beraber çok yönlü zorluklar söz konusu ve buna tek bir çözüm yolu bulunmuyor” dedi. Akdeniz havzasının iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı en hassas bölgelerden biri olduğunu belirten Başkan Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye, küresel ısınmanın özellikle su kaynaklarının azalması, çölleşme ve bunlara bağlı ekolojik bozulmalar gibi olumsuz yönden etkilenmeye başladı. İklim değişikliği kaynaklı yağış azalması ve toprak bozulumunun doğal kaynaklar üzerinde yaratığı baskı, söz konusu kırılgan grupları göçe zorlayacak ve bu olgu istikrarsızlıkları tetikleyerek, güvenlik risklerini de beraberinde getirecektir” diye konuştu. Yapılı çevrelerin yıllık küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 75’inden sorumlu olduğunu dile getiren Başkan Akıncı, “Binalar bunun yüzde 39’unu tek başına oluşturuyor, biz de bu tespitten yola çıkarak yarının aktörlerini iklim krizi, sürdürülebilir çevre ve ekolojik yapı tasarımı konusunda düşünmeye ve farklı disiplinlerle birlikte çalışarak mekânsal, kentsel mimari çözümler üretmek için davet ettik” dedi.

 

BAŞKAN AKINCI: HEPİMİZ SORUMLUYUZ
İklim değişikliğiyle mücadele ve uyum çalışmalarını sadece bir çevre sorunu olarak görmediklerinin altını çizen Başkan Akıncı, “Gerçekte bu mücadele gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin izleyeceği büyüme stratejilerini, enerji, sağlık, turizm ve tarımla programlarını, su kaynaklarının kullanımını, gıda güvenliğini, düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini doğrudan etkileyecek ve belirleyici olacaktır” dedi. Hedeflere yönelik stratejilerin ülkelerin finansman, teknoloji transferi ve kapasite geliştirme konusunu yerine getirmeleriyle ilgili olduğunu belirten Başkan Akıncı, “Bizler de Ansiad olarak bölgemizde önemini vurgulamaya çalıştığım iklim değişikliği konusuna dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak üzere yaklaşık iki senedir iklim değişikliği ve sürdürülebilir çevre konusunu etkinliklerimiz kapsamında işliyoruz. Çünkü hem küresel hem toplumsal hem de mesleki olarak herkes yaşadığı gezegen üzerindeki iklim değişikliği baskısını azaltmak için bilgi birikimini, becerilerini ve zamanını ortaya koymak zorunda. Bu noktada hepimiz sorumluyuz” diye konuştu.

 

DESTEKLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden ANSİAD Ulusal Öğrenci Mimari Proje Yarışması’na katılan tüm genç mimar adaylarını kutladığını kaydeden Başkan Akıncı, “Meslek hayatlarında sonsuz başarılar diliyorum. Ayrıca yine bu yarışmada eşdeğer mansiyon ve jüri özel ödüllerine layık görülen gençlerimizi de tebrik ediyor, başarılarının devamını temenni ediyorum” diye konuştu.

 

ÖDÜL ALANLAR

ANSİAD Ulusal Öğrenci Mimari Proje Yarışması Eş Değer Ödül

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi- Emre Erdem, Süleyman Uluışık

Gebze Teknik Üniversitesi- Kaan Kağızman, Arif Tahtalı, Eren Kırıştıoğlu, Nurseli Karatepe, Yılmaz Suzan ve Zeynep Ece Katipoğlu

İstanbul Teknik Üniversitesi- Elif Naz Özen, Aslı Fulin Çalçalı ve Sümeyye Aslıhan Keleş

ANSİAD Ulusal Öğrenci Mimari Proje Yarışması Eş Değer Mansiyon Ödülleri

Yıldız Teknik Üniversitesi- Kağan Rüstem, Ceren Geyikyepe, Övgü Resmiye Gülaçar, Ahmet Hakan Uğur, Dila Hanım Çelik ve Halime Duman

Marmara Üniversitesi- Ayceren Karabıyık, Nisa Şahin

Marmara Üniversitesi- Ebrar Bekçi, Mehmet Çorakçı

Sakarya Üniversitesi- Zahid Emre Öndin, Yeşim Kısa, Nidanur Görgel ve Fatih Tursun

Sakarya Üniversitesi- Muhammed Çetinkaya, Khusnıddın Khakımov


ANSİAD Ulusal Öğrenci Mimari Proje Yarışması Jüri Özel Ödülü

MEF Üniversitesi- Hayrunnisa Mutlu, Buse Şahin

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü- Ayşe Nur Aytulun

İstanbul Teknik Üniversitesi- Emirhan Ayata

Tarih: 30-06-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum