içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İBB,tüm imkanlarını deprem bölgesi için seferber etti

İBB, deprem felaketini yaşayan bölgeye 311 arama-kurtarma ekibi ve 20 iş makinası sevk etti. Günde 6 bin öğün yemek, 15 bin de ekmek üretim kapasitesine sahip 2 tır da bölgeye ulaşmak üzere yola çıkarıldı.

İBB,tüm imkanlarını deprem bölgesi için seferber etti

İMAMOĞLU: BU KONUDA AMASIZ, FAKATSIZ BİR ARAYA GELEBİLMEYİ VE ÜLKEMİZİN BU ZOR GÜNLERİNİ HEP BİRLİKTE AŞABİLMEYİ BAŞARMALIYIZ

İBB, deprem felaketini yaşayan bölgeye 311 arama-kurtarma ekibi ve 20 iş makinası sevk etti. Günde 6 bin öğün yemek, 15 bin de ekmek üretim kapasitesine sahip 2 tır da bölgeye ulaşmak üzere yola çıkarıldı. Depremzedelerin tuvalet ve duş ihtiyaçları için de toplam 26 konteyneri yola çıkaran İBB; uyku tulumu, battaniye gibi ihtiyaç kalemlerini de koordineli bir biçimde bölgeye ulaştırmak için hazırlıklarını tamamladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilçe belediye başkanları, ‘acil’ koduyla AKOM’da bir araya geldi. Acil toplantının ardından kameraların karşısına geçen İmamoğlu, kamuoyuna bilgilendirmelerde bulundu. “Bu, büyük bir afettir, büyük bir seferberlik sürecidir” diyen İmamoğlu, “Biz yakın zamanda, Gölcük ve Düzce depremlerinde çok sıkıntılı günleri, ayları, hatta yılları hep birlikte yaşadık. Milletçe sıkıntıların üstesinden geldik ve gelmek zorundayız. Bu konuda iş birliğini, ortak aklı, bir arada düşünmeyi, amasız, fakatsız bir araya gelebilmeyi ve ülkemizin bu zor günlerini hep birlikte aşabilmeyi başarmalıyız. Bu konuda da kararlı bir duruşla, kol kola, omuz omuza çalışacağımızı bütün vatandaşlarımıza duyurmak isterim. Hepimizin başı sağ olsun. Hepimize geçmiş olsun. Allah yardımcımız olsun. Bu zor zaman dilimi içerisinde, yüksek dayanışmayla bu zor zamanları aşacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

EYÜPSULTAN / İSTANBUL 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kahramanmaraş Pazarcık merkezli, 10 ilde yıkıma ve can kayıplarına neden 7,4 büyüklüğündeki deprem felaketi nedeniyle “acil” koduyla harekete geçti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ilçe belediye başkanları ve İBB bürokratları, İSKİ yerleşkesi içerisindeki Afet Koordinasyon Merkezi’nde bir araya geldi. İmamoğlu, İBB olarak ilk elde yapacakları destekleri şu sözlerle kamuoyu ile paylaştı:

“DEPREMİN SEVİYESİ, 4. SEVİYE OLARAK İLAN EDİLMİŞTİR”

“Ne yazık ki bu sabah ülkemiz adına çok acı bir güne uyandık. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde, saat 04.17’de meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, bütün coğrafyayı etkilemiş ve 10 ilimizde yoğun bir biçimde hissedilmiştir. Ve ne yazık ki can ve mal kaybına yol açmıştır. Öncelikle hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor, enkaz altında kalan vatandaşlarımızın da bir an evvel yaşama tekrar tutunmalarına dönük temennilerde bulunuyoruz. Depremin etkili olduğu iller; Kahramanmaraş, Hatay. Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Adana ve Mersin'deki bütün vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. ‘Türkiye Afet Müdahale Planı’ kapsamında, depremin seviyesi, 4. seviye olarak ilan edilmiştir. Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla, arama kurtarma alanında da uluslararası yardım çağrısı yapılmıştır. 

“BU BÜYÜK BİR FELAKETTİR VE SEFERBERLİK HALİNDE HAREKET EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

“Bu büyük bir felakettir ve tüm Türkiye'mizin, tüm kurumlarıyla, hep birlikte bütün halinde hareket etmesi gerekmektedir. Bu kapsamda afetin tepe yönetimi olan AFAD’la, teşkilatımızla her saniye iş birliği içerisinde koordineli bir biçimde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün burada bir arada olduğumuz ilçe belediye başkanlarımızla, sabahın erken saatlerinden itibaren ortak çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Tabii aynı anda AFAD merkezinde de burayla koordineli olan ekiplerimiz, orada süreci devam ettirmekte ve yürütmektedirler. İstanbul olarak neler yapabileceğimizi ele aldık, çalışıyoruz. Elbette bu süreç içerisinde, mümkün olduğu ya da ihtiyaç duyduğumuz her anda, sizlerle bilgi paylaşımına ve bütün vatandaşlarımızla, özellikle İstanbullu hemşehrilerimizle nasıl koordineli çalışabileceğimize dair açıklamalarımızla devam edecektir.”

“İBB VE İLÇE BELEDİYELERİ OLARAK AFAD’LA KOORDİNELİ ÇALIŞIYORUZ”

“İstanbul'un ilçe belediyeleri bütün ekip, ekipmanları ve personeliyle de sürece katkı sunma konusunda en üst seviyede alarma geçmiş durumdadırlar. Bütün ekipleriyle birlikte lojistik katkılarını ama AFAD organizasyonuyla ama kendi imkanlarıyla deprem bölgesine gönderme konusunda da harekete geçtiklerini tekrar belirtmek istiyorum. Felaket bölgesinin çok geniş bir coğrafyaya yayılması, elimizdeki tüm imkanlarımızı zorlayarak, bölgeye ciddi katkılarda bulunmamız gerektiğinin de farkındayız. Bu konuda AFAD'ı merkeze koyuyor ve kendileriyle koordineli çalışıyoruz.”

İBB’NİN DEPREM BÖLGESİNE YOLLAYACAĞI EKİP VE EKİPMANLARI AKTARDI

“Şu ana kadar 311 personelimiz, yoğunluklu arama-kurtarma ekibi olarak, bölgeye sevk edilmiştir. Tabii önceliğimizin ilk saatler itibariyle, arama-kurtarma olduğunu da tekrar ifade edeyim. Hava yoluyla bölgeye intikali sağlanacaktır. Bunun yanı sıra bazı desteklerimizi de belirtmek isterim. 20 iş makinasını yine bölgeye sevk ediyoruz. Bunun içerisinde, kar küreme araçlarından eskavatörlere, hafriyat kamyonlarından bir kısım ihtiyaç duyulacak araçları yollamaya başladık. Yine Destek Hizmetlerimizin 6 bin öğün bir anda çıkartabilecek kapasiteye sahip yemek tırımızı, 15 bin ekmek kapasitesine sahip mobil fırınımızı da bölgeye sevk ediyoruz. Yatakhane araçlarımız var. Diğer acil sürece katkı sunacak olan, su ihtiyacını, karşılayacak olan tırlarımız var. Gönderdiğimiz araçların içerisinde 140 kabin mobil WC ihtiyacı için 20 konteyner yolluyoruz. 42 kabin mobil duş ihtiyacı için 6 konteyner yolluyoruz. Bunun dışında yine uyku tulumu, battaniye gibi ihtiyaç kalemlerinin de hep birlikte koordineli bir biçimde bölgeye ulaştırıyoruz. İlk aşamada arama-kurtarma amaçlı bir ihtiyaç listesi üzerinden hareketle organize olduk. Zaman içerisinde oluşacak katkılar ya da AFAD tarafından belirlenen eksiklerle ilgili, kendi imkanlarımızla, en üst seviyede İstanbul halkı adına bölgede olacağız. Sadece kurumlarımızın katkılarıyla değil, zaman içerisinde tabii ki vatandaşlarımızın da katkılarını organize etmek ve sevk etmek konusunda hem ilçe belediyeleri hem de Büyükşehir Belediyesi olarak süreci yönetiyor olacağız.”

“YÜKSEK DAYANIŞMAYLA BU ZOR ZAMANLARI AŞACAĞIMIZA İNANIYORUM”

“AFAD, şu anda yollanan birçok ihtiyaç listesiyle ilgili ilk etapta İBB olarak bizleri, Hatay ilimizle eşleştirmiştir ve Hatay'la koordineli çalışıyoruz. Bu, büyük bir afettir, büyük bir seferberlik sürecidir. Biz, hepinizin malumu, yakın zamanda 1999 ve 2000 yıllarında, Gölcük ve Düzce depremlerinde çok sıkıntılı günleri, ayları, hatta yılları hep birlikte yaşadık. Milletçe sıkıntıların üstesinden geldik ve gelmek zorundayız. Bu konuda iş birliğini, ortak aklı, bir arada düşünmeyi, amasız, fakatsız bir araya gelebilmeyi ve ülkemizin bu zor günlerini hep birlikte aşabilmeyi başarmalıyız. Bu konuda da kararlı bir duruşla, kol kola, omuz omuza çalışacağımızı bütün vatandaşlarımıza duyurmak isterim. Hepimizin başı sağ olsun. Hepimize geçmiş olsun. Allah yardımcımız olsun. Bu zor zaman dilimi içerisinde, yüksek dayanışmayla bu zor zamanları aşacağımıza inanıyorum.”

“ZAMANI İYİ KULLANARAK, DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLALIM”

“Bugün İstanbul halkına özellikle şunu ifade edeyim: Elbette iş günü, hepimizin işi var. Bir yandan memleketimizin bu zor anına yetişme, oradaki yakınlarımızın yanına ulaşma konusunda çabalar olacak. Lütfen telaşa kapılmadan, zamanı iyi kullanarak, dayanışma içerisinde olalım. Ki bugün İstanbul'da, özellikle iki gün, üç gün boyunca sürecek olan yoğun kar yağışının da olduğunu lütfen unutmayalım. O bakımdan uyarıları dikkate alarak ,organize bir biçimde hareket etmenin de her vatandaşımıza uyarısını yapmayı ben bir borç biliyorum. Tekrar başımız sağ olsun. Gözümüz, kulağımız bölgede. Ekiplerimiz orada. Bütün ekiplerimizin koordine olacağı bir koordinasyon merkezini de kendi içimizde, bölgede koordine ettiğimizi de buradan belirtelim. En yakın zamanda da yine bizlerin ortak kararıyla, bölgede hangi ihtiyaç duyulduğu noktada, nasıl olmamız gerekiyorsa da hem bizler hem diğer belediye başkanı arkadaşlarım bölgede bulunma konusunda da bir planlama yapacağımızı ifade ediyorum.”

İBB EKİPLERİ KAR ALTINDA DEPREM BÖLGESİNE YOLCULANDI

İmamoğlu, ilçe belediye başkanları ve CHP milletvekili Gökan Zeybek, açıklamanın ardından, İBB’nin bölgeye göndereceği iş ekip ve ekipmanlarını, kar yağışı altında AKOM önünden yolculadı. Yolculama öncesinde basın mensuplarıyla yeni bilgiler paylaşan İmamoğlu, şunları söyledi: 

 

“Bir yandan ihtiyaçları tespit ettikçe, araçlarımız ve bütün insan kaynağımızla bölgede olacağız. AFAD'ın belirlemesiyle İBB, Hatay'dan sorumlu ve o bölgeye ilk etapta yürüyoruz. Şimdi burada araçlarımız yola çıkıyor. 8 eskavatörümüz var. 5 hafriyat kamyonumuz, 2 kar küreme aracımız, 2 tane vincimiz var 40’ar tonluk. Bir yakıt tankeri, 4 tır su nakliyesi yapıyoruz. 2 tır paketli ekmek nakliyesi yapıyoruz. Bir tır yardım malzemesi nakliyesi, bir tır battaniye, bir tır jeneratör… Bir yemek tırı yolluyoruz ki, bu öğünde 6 bin kişi kapasiteli bir yemek tırımız orada olacak. Bir mobil fırınımız var. O da günlük 15 bin ekmek üretim kapasitesine sahip. 2 yatakhane aracımız var 19 kişilik ve 16 kişilik olmak üzere, 35 kişilik kapasiteye sahip. 4x4 araçlarımız, 2 tane soğuk hava aracımız var. 7 tane de kamyonumuz gidecek. Bu kamyonlar da aynı zamanda yemek malzemesi ve 45 bin kişilik kuru gıda malzemesini sevk etmiş olacağız.”

“İLÇE BELEDİYELERİMİZİN 39’U DA FARKLI BÖLGELERDE, İSTANBUL ADINA HİZMET EDECEK”

“311 personelimiz bölgeye doğru yola çıktı. Tabii bunun bir bölümü, AFAD organizasyonuyla, uçakla gidiyor. Bu araçlarla da gidecek olanlar var. Bunlar, ilk etap yola çıkarttığımız araçlar. Ama ihtiyaç belirlendikçe, orada hangi eksiklik varsa, o konuda da takviyelerimiz devam edecek. İlçe belediyelerimizle koordineli çalışıyoruz. Onları da AFAD bölgelendirdi. Maraş olan var, Hatay olan var… İlçe belediyelerimizin 39’u da farklı bölgelerde, İstanbul adına hizmet ediyor olacak. Yine yardımlaşmayla ilgili, tabii ilk etapta bu özellikle arama-kurtarma mevzusu çok önemli. Ama hemen akabinde, özellikle ihtiyaçlarla ilgili de özel bir depo çalışması içerisindeyiz. Yenikapı'da büyük bir hazırlık yapıyoruz. Bu konuda da İstanbul halkı adına, buradaki öncü organizasyonu yapara, ihtiyaç odaklı ve tümden lojistik kabiliyetini güçlendirerek, sahaya en hızlı şekilde ulaştırılmasına dönüp hazırlığımızı da sürdürüyoruz. Bunu da vatandaşlarımız ve özellikle bu konuda ciddi katkı sunma talebi olan kurum, kuruluş ve şirketlerle de paylaşıyor olacağız. Etkin bir biçimde İstanbul halkımız adına, tümden kalbimiz orada vatandaşlarımızla birlikte. Yoğun çalışmalarımız sürüyor. Umut ediyoruz ki, acı haberler, can kaybımız en az seviyede olsun. Allah yardımcımız olsun. Başımız sağ olsun. Hepimize geçmiş olsun."

Tarih: 06-02-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum