Gürer "İktidar yerli değil yabancı çiftçiyi seviyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TMO’nun hububat alım fiyatlarının, piyasa fiyatlarının altında kaldığını itiraf etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TMO’nun hububat alım fiyatlarının, piyasa fiyatlarının altında kaldığını itiraf etti.
Gürer’in “TMO; bu yıl çiftçiden ne kadar hububat aldı” şeklindeki sorusuna yanıt veren Bakan Pakdemirli, “Bu yıl TMO’ya ürün arzının diğer yıllara göre düşük kaldı” demekle yetindi.Rakam vermekten kaçındı.
CHP Milletvekili Gürer ise yerli çiftçiye ekmelik buğdayda 2 bin 250 lirayı reva gören TMO’nun, yurtdışından 4 bin 700 liraya buğday ithal etmesini eleştirdi. TMO taban fiyatı Çiftçiyi mutlu etti diyen bakan bu fiyatla çiftçinin ürününü TMO vermediğini itiraf etti.
GÜRER’İN SORULARINA TARIM BAKANLIĞINDAN YAZILI YANIT GELDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorulara, Bakanlıktan yazılı yanıt geldi.
TMO. YERLİ ÜRETİCİDEN NE KADAR HUBUBAT ALDI
CHP Milletvekili Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı’nda Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye “Toprak Mahsulleri Ofisi, bu yıl çiftçimizden ne kadar arpa, buğday ve mercimek almıştır” şeklinde soru yöneltmişti.
Gürer’in Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sorusuna, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yazılı yanıt verdi.
Bakan Pakmedirli, TMO’nun hububat alım fiyatlarını 17 Mayıs 2021 tarihinde açıklandığını anımsatarak, 2021 yılında yaşanan tarımsal kuraklığa bağlı olarak piyasa fiyatlarının TMO alım fiyatları üzerinde olduğunu itiraf etti.
BAKAN’DAN İTİRAF: TMO, DÜŞÜK FİYAT VERDİ
Bakan Pakdemirli, TMO’nun alım fiyatlarının piyasa koşullarından düşük olması nedeniyle üreticilerin ekseriyetle ürünlerini serbest piyasada değerlendirdiğini belirtti.
ÜRETİCİ TMO’YA ÜRÜN SATMADI
Pakdemirli, üreticilerin ürünlerini TMO yerine serbest piyasaya satması nedeniyle TMO’ya ürün arzının, normal yıllara göre daha düşük seviyelerde gerçekleştiğini vurguladı.
2021 YILI TABAN FİYATLARI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise TMO’nun hububat alım fiyatlarını açıkladığı Mayıs ayında yerli çiftçiye ekmeklik buğday için 2 bin 250 lira, makarnalık buğday için 2 bin 450 lira ve arpa için 1750 lira taban fiyat belirlediğini anımsattı. Gürer” Bakan,çiftçi taban fiyattan memnun olduğunu açıklamıştı.Bu kere verdiği itiraf gibi yanıtta TMO hububat alamadığını ,nedenin piyasa koşulları altında TMO taban fiyat verdiğini ifade etti.TMO aldığı miktarı dahi açıklayamadı..Görünen o ki taban fiyat çiftçiye daha düşük fiyatla ürün satışı için bir baskılama yolu olarak kullanılmış.Kuraklık açıklaması da inandırıcı değil.Çünkü kuraklık 2020 yılında hasat ekim döneminde 42 ili sardı sonrası 50 aştı.Bakanlığın kuraklığı dahi hesaplayamaması ayrıca kabul edilebilir bir durum değildir.Bakan,bütçede yaptığı konuşmada arpa maliyetini tonu 1850 TL olduğunu söylemişti.Taban fiyat ise tonu 1750 TL verildi. Kırmızı mercimek maliyeti tonu 6230 TL açıkladı. Taban fiyat 5000 TL verildi.Nohut maliyeti tonu 5190 TL derken taban fiyat tonu 4050 TL verildi.TMO maliyet altında çiftçimize taban fiyat vererek çiftçinin ürünün değerine almayınca da ürün alamadı. Sonuçta yanlış politika nedeni ile ithal ile piyasayı dengelemek zorunda kaldı Yurt dışından tonu 4700 lira ithal ettiği buğdayı piyasa dengelemek için tonu 2650 TL satmak zorunda kaldı”dedi.
YERLİ ÇİFTÇİYE 2 BİN 250 LİRA, YABANCI ÇİFTÇİYE 4 BİN 700 LİRA
Gürer, yerli çiftçinin TMO’nun buğday taban fiyatını düşük olması nedeniyle, ürünlerini serbest piyasaya sattığını, bu kez aynı TMO’nun 18 Ocak 2022 tarihli son ihale ile tonu 345 dolar (4 bin 700 liradan) ekmeklik buğday ithal ettiğini hatırlattı.
KABUL EDİLEMEZ
CHP’l vekil Ömer Fethi Gürer, “ TMO Ülkemiz çiftçisine taban fiyat verirken cimri,ithal buğday alırken bonkör davranıyor.Yerli çiftçiye ekmeklik Buğdayda ton fiyatı 2 bin 250 lirayı reva gören TMO; yabancı ülkelerden nerdeyse iki katı fiyatına buğday ithal ediyor. TMO’nun 18 Ocak 2022 tarihli ekmeklik buğday ithalat ihalesi sonucuna göre TMO; 350 bin ton kırmızı ekmeklik buğdayı ortalama 345 Dolardan, ithal ediyor. TMO, yerli çiftçiyi verdiği fiyatın iki katına yakınını yabancı ülkelerin çiftçisine vererek buğday ithal etmesi ve ülkemizde düşük taban fiyat uygulaması çiftçimiz için “kara gün “ dostu değil ithalatçı bir anlayışa döndüğünü gösteriyor.2021 yılı içinde döviz kuru değişikliğine göre o süreçte 5 bin TL üzerinde fiyatla da buğday ithal edildi. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Ülkemiz çiftçisinin girdi fiyatları düşürülüp,gerçekçi destek ve taban fiyat uygulanarak yurt dışından ithalata mecbur kalınmamalıdır. 2021 yılı TÜİK verilerine göre 17.7 milyon ton tahmin edilen rekolte ülkemizin 21 milyon ton üretiminde daralmanında göstergesidir. Hububatta ülkemizde ekim dışı kalan alanlar gelecek içinde tehlikenin habercisidir” açıklamasında bulundu.
Tarih: 26-01-2022