içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Gürer: “Deniz kirliliği tüm denizler için risk”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Marmara Denizi’nde deniz salyası olarak bilinen müsilajla baş gösteren soruna benzer bir sorunun zamanla Akdeniz’de de yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Gürer: “Deniz kirliliği tüm denizler için risk”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den çok önemli müsilaj uyarısı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Marmara Denizi’nde deniz salyası olarak bilinen müsilajla baş gösteren soruna benzer bir sorunun zamanla Akdeniz’de de yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapılmasının ardından oluşacak atıkların, orman alanlarının altında yapılacak atık toplama merkezlerine konulma ihtimalinin bulunduğuna dikkat çeken Gürer, bu olasılığın  yanında Akdeniz’in atıklarla buluşması halinde, bugünkü Marmara Denizi’nin durumundan çok daha vahim bir hale dönüşebileceğini belirtti.
 
DENİZ SALYASI SORUNU…
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Marmara Denizi’nde adeta kabusa dönüşen ve halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj birikmesi sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.


MARMARA’DAKİ TEHLİKE ‘GELİYORUM’ DEDİ
Sorunun TBMM’de  kurulan Meclis Araştırma komisyonunca da ele alınacağını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Aralarında benimde bulunduğum beş CHP milletvekili ile diğer partilerin  verdiği Marmara Denizi müsilaj Meclis araştırma önergeleri birleştirilerek, genel kurulda araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi. Marmara için ortak alınan karar önemli olduğunu düşünüyorum. Kamuoyu da bu vesile ile soruna daha çok eğilecektir” diye konuştu.


SORUN SADECE SANAYİ ATIKLARI MI?
Başta Marmara olmak üzere denizlerde son 10 yılda kirliliğin hat safhaya ulaştığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Müsilaj sorunu yalnızca sanayi atıklarının, çevresel atıkların denize atılmasıyla oluşan bir sorun değil. Denizlerin kullanılmasında yaratılan sorunların da bu süreçte etkisi var. Balık çiftlikleri başta olmak üzere denizlerden yararlanırken yapılan yanlışların bu sürece olumsuz katkısı oldu. Sanayi atıkları için zaten çoğu yerde arıtma yapılmıyor. Denizlerin dip akıntılarına atıkların pompalanmasının sorunun bir diğer nedeni olduğu bilim insanları da ifade ediyor” diye konuştu.


EL BİRLİĞİ İLE DENİZLERİ KAYBETTİK
Bilim insanlarının uyarılarına rağmen Marmara Denizi’nin adeta el birliği ile kaybetme noktasına getirildiğini anlatan Gürer, bundan sonraki süreçte yapılacakların mevcudu kurtarmak için olacağını belirtti.


AKDENİZ’DE DAHA BÜYÜK SORUN YAŞANABİLİR
Önümüzdeki dönümlerde benzer sorunların Akdeniz’de de yaşanabileceği uyarısında bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, denizlerimizin dengeleri değişiyor. Deniz kirliliği yanında balık türlerinde dahi değişim var. Küresel ısınmanın etkisiyle  Süveyş kanalı üzerinden okyanusdan  gelen balon balıklarının  zehirli olması insan ölümlerine neden olduğu gibi balık türlerinin de yok olmasına neden olabileceği bilim insanlarınca ifade edilmektedir” diye konuştu.
Gürer, bu konuya soru önergeleriyle ve Meclis araştırması ile  dikkat çektiğini anımsatarak, “Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle balon balıklarının belli bir ücret karılığı toplatılmasına karar verildiğini” hatırlatmasında bulundu.


NÜKLEER ATIK NE OLACAK?
Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili sorunların Akdeniz’de yaratacağı etkileri üzerinde de değerlendirmelerde bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Burada daha büyük bir tehlike var. Nükleer santral yapıldıktan sonra oluşacak atıklar bölgede yok edilmesi gerekiyor. Bu konuda orman alanlarının altında açılacak mağaralara bu atıkların konulması olasılığı var. Karar o yönde değil ama orman alanlarının altına açılacak atık toplama merkezleriyle ilgili 2 yıl önce bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme hayata geçirilir de nükleer santralin atıkları orman alanlarının altında yapılacak atık toplama merkezlerine konulacak olursa bundan  su kaynakların zarar görme olasılığı var, denize yakın mesafede inşa edilecek olan Akkuyu nükleer santralinin atık sorununun nasıl çözüleceğini gündeme getiriyor. Atıklar denizle buluşursa Akdeniz’in ne suyu, ne doğası, ne balığından söz edilemez. Marmara’da yaşananlar  benzer biçimde Ege Denizi’ne oradan da Akdeniz’e sirayet edebilir ama nükleer riski Akdeniz’i  kıyılarımızı karartır” diye konutu.


SORUMLU SİYASİ  İKTİDARDIR
Denizlerin kirletilmesini önlemek için uzmanların sürekli uyardığını ancak siyasi iktidarın ‘benim bildiğin doğrudur’ mantığıyla hareket ederek uyarıları kulak ardı ettiğini belirten Gürer, başta Kanal İstanbul  gibi düzenlemeler olmak üzere yapılacak  Akkuyu nükleer santrallerin çevreye yaratacağı sorunların ve olumsuzlukların doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.


RANT, HERŞEYİN ÖNÜNE GEÇİYOR
Siyasi iktidarların sorun yaratmak yerine var olan sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapması gerektiğini de anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ama ne yazık ki ülkemizde rant, her şeyin önüne geçiyor. Meralar imara açılıyor, otlaklar yok ediliyor. Denizler kirletiliyor, bağlar bahçeler çok katlı binalarla betonlaştırılıyor. Sonra çıkıp dünya neden bu hale geldi, niye ülkemizde bunlar oluyor diye sorumlu aranıyor. Bunun sorumlusu bu ülkeye yöneten anlayıştır. Ülkeyi yönetenler ranta yönelik taleplerin önünde durabilirse o zaman doğru bir iş yapmış olur” şeklinde konuştu.


ÇOK KATLI BİNALAR GELECEKTE BİR İŞE YARAMAYACAK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık ve küresel ısınmadan ülkemizin doğrudan etkilendiğine de dikkat çekerek, “Bir yerde çöl sıcakları, diğer yanda dolu, sel ve yağmur. Başka bir yerde kuraklık. Bu sorunlarla bütünüyle mücadele etmemiz gerekiyor. İşi bilen insanlarla doğru iş yapmalıyız. Bir yere 10 katlı bina dikmek gelecekte kimsenin karnını doyurmaz. Çünkü gıdaya erişemezseniz o binanın anlamı olmaz. Denizi ve doğayı korumalıyız” ifadelerini kullandı.

Tarih: 11-06-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum