içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Gürer: “7 ayda 1 milyona yakın kişi daha icralık oldu”

CHP Milletvekili Gürer, ekonomideki kötü gidiş verilerle dikkat çekti…

Gürer: “7 ayda 1 milyona yakın kişi daha icralık oldu”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yılın ilk 7 ayında 966 bin kişinin kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ödeyemediği için icra takibine alındığını belirtti. 

Geçen yıla tarım ürünlerindeki yıllık fiyat artışının yüzde 142,4 olduğunu aktaran Gürer, konut fiyatlarındaki artışın ise 173,8’e ulaştığını ifade etti.
 
Gürer, fiyat artışları karşısında dar ve sabit gelirlilerin ciddi bir mağduriyet yaşadığını anlatan Gürer, icra takibindeki dosya sayısının sürekli arttığını, gıda fiyatlarındaki önlenemeyen yükselişin ise vatandaşı kaygılandırdığını söyledi.


 
EKONOMİDE KARA TABLO…
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Genel Merkezi tarafından hazırlanan “Haftalık Ekonomi Raporundan” derlediği veriler üzerinden yaptığı değerlendirme, icra takibi sayısının sürekli arttığı, vatandaşın gıdaya erişimde zorlandığını, dar ve sabit gelirlinin ise konut sahibi olmasının artık olanaksız  hale geldiğini vurguladı. Gürer” İcra ve borçlanma artıyor.yoksulluk yaygınlaşıyor.Dar ve sabit gelirli ekmeği her geçen gün küçülüyor.Lokmaya doğru iniyor.Ailece çalışarak yaşama tutunmaya çalışanlar dahi sağlıklı beslenmeden uzaklaşıyor ” dedi.


966 BİN KİŞİYE  YASAL TAKİP
Gürer, bu yılın ilk 7 ayında 538 bin 254 kişinin kredi kartı borcunu, 659 bin 89 kişinin de tüketici kredisi borcunu zamanında ödeyemediği için yasal takibe alındığını aktardı
Gürer, birden fazla bankaya olan borcu yüzünden, ya da hem kredi kartı hem de tüketici kredisi aynı anda takibe alınanlar tek kişi sayıldığında bu dönemde toplam 966 bin 463 kişininbankalar tarafından icra takibine alındığını kaydetti.


4 MİLYON 100 BİN KİŞİ BORCUNU ÖDEYEMİYOR
İcra takibine alınan tekil kişi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 224 bin 993 kişi arttığına da vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Önceki yıllarda takibe alınıp icraya verilenlerden borcu devam edenlerin sayısı temmuz sonu itibariyle 4 milyon 144 bin 303 kişiye ulaştı. Bu durumda olanların sayısında geçen yıl temmuz ayına göre 500 bin kişilik bir artış yaşandı” değerlendirmesinde bulundu. Gürer” İcra dosyaları gelir gider dengesi sürekli bozulup borcunu ödeyemeyenlerin içinde bulunduğu zor şartlarında göstergesidir” diye konuştu.


1 MİLYON 892 BİN KİŞİ DAHA BANKALARA BORÇLANDI
CHP Milletvekili Gürer, Bankalar Birliği Risk Merkezinin verilerine göre, bankalara kredi kartı ve tüketici kredisi borcu bulunan vatandaş sayısının son bir yılda 1 milyon 892 bin kişi daha artarak 36 milyon 362 bin kişiye yükseldiğine dikkat çekti. Gürer” vatandaş borcu borçla ödeyip ayakta kalmaya,yaşamı sürdürmeye çalışıyor.Bankalara mecbur yaşam riskli.Ödüyemediğinde ise icra kapıda” dedi.


TARIM ÜRÜNLERİNDEKİ ARTIŞ DURDURULAMIYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada ürün fiyatlarındaki artışa da dikkat çekti. Gürer, tarım ürünü üretici fiyatlarında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 142,4 oranında artış yaşandığına işaret etti. Gürer”
TÜİK verileri  göre oluşan bu durum torba dışı kullanıma göre değerlendirildiğinde artış daha yüksek olduğu görülecektir. Bazı fiyatlar uçmuş durumdadır.Ekim ayı yeni dönem ekim süreci başlayacaktır .Yalnız gübre de bir yılda % 342 artış sorunun derinliğinin göstergesidir “ diye konuştu.


KONUT ALMAK OLANAKSIZ  HALE GELDİ
Konut fiyatlarının son bir yıl içinde yüzde 173,8 arttığına değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konut metrekare birim fiyatının son bir yılda yüzde 198,5 oranında artarak 13 bin 936 liraya kadar ulaştığını söyledi.
Bu yıl temmuz ayı itibariyle son bir yıllık dönemde Türkiye genelinde ikamet amaçlı konut maliyetlerinde yüzde 110,1 oranında artış yaşandığını aktardı. Gürer sabit ve dar gelirli ev alabilme umudu olmadığı için TOKİ şartlarına bakmadan başvurdu.TOKİ ile belki bir olacağım olur diye duruma bakıyor.Uzman açıklamaları da TOKİ içinde sürdürülebilirlik sorun görülüyor “ dedi.

Tarih: 21-09-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum