içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Fiyatların eski seviyelere gelmesi isteniyor

Kumluca İlçesi'nde, Çiftçileri ilgilendiren STK temsilcileri, döviz kurlarının yükselmesinden sonra yükselen fiyatların, doların 11 TL'ye inmesine rağmen halâ düşmemesi nedeniyle, hükümete yardım çağrısında bulundu

Fiyatların eski seviyelere gelmesi isteniyor

Kumluca İlçesi'nde, Çiftçileri ilgilendiren STK temsilcileri, döviz kurlarının yükselmesinden sonra yükselen fiyatların, doların 11 TL'ye inmesine rağmen halâ düşmemesi nedeniyle, hükümete yardım çağrısında bulundu

Kumluca Ziraat Odasında yapılan basın açıklamasına, Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Kumluca Yaş meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Rahmi Açıkyürek, Finike Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı İsmail Karataş, Batı Akdeniz Tüccarlar Derneği Başkanı Osman Öcal katıldı.


FİYATLAR BASAMAKLARI  BİRER BİRER DEĞİL, 3 ER 4 ER ÇIKTI
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce; “ 15 Kasım ile 21 Aralık tarihleri arasındaki dolar kurunun yükselmesi nedeniyle, Çiftçinin ne kadar kullandığı ürün varsa 15 dakikada bir fiyat artışı oldu. Basamaklar birer, birer değil 3 er 4 er çıkıldı. 21 Aralık’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın müdahalesi ile, Dolar’ın 11 liraya düşmesine rağmen şu ana kadar hiçbir ürün düşmedi.


ÇİFTÇİNİN ÜSTÜNDEN İNİN DE BİR RAHAT EDELİM
Bu yükün altından kalkamayacağımız için, gelecek dönemlerde çiftçi bulamayacağımız için Böyle bir basın açıklaması yapmak durumunda kaldık. 45 gün içindeki dönemde hiç kimse mal almadı mal satmadı. Buna rağmen fahiş fiyatta alınıp satılmaya devam ediliyor.  Gerçekten çiftçinin üstüne o kadar binen, gezen var ki, Allah rızası için şu çiftçinin üzerinden inin de, bir rahat edelim. Yani bizde ekmek yiyoruz, bizde çoluk çocuğumuza ekmek götürüyoruz.


BİZ ÇİFTÇİ ORDUSUYUZ
Diğer kurumlar gibi 8 saat çalışmıyoruz. 16 – 18 saat çalışan kesimiz. Doğanın tüm şartlarında, adeta bir askeri güç gibi savunma yapan bir çiftçi milletiyiz, çiftçi ordusuyuz. Hala çiftçi olmadan, gübrelerini, ilaçlarını, plastiklerini diğer sektörlerini yürütebileceklerse, biz bırakalım buyursunlar yürütsünler. Ticaret Bakanlığı'nın ne gerekiyorsa bunları incelemesini istiyoruz, bizim canımız çok yandı, biraz da stokçuların canı yansın. Çünkü mecalimiz kalmadı. Aç çalışabilecek sek, aç yaşanıyorsa buyurun yaşayalım” dedi.


BİZE DE SÜSPANSE SAĞLASINLAR
Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçaobanoğlu; “ Bize 2 yıl süspanse sağlasınlar. 2 yıl sonra tekrar süspanseyi kaldırsınlar. Hiç olmazsa çiftçinin sırtı yerden kalksın. Bu şartlarda bizim kaliteli ürün yetiştirme şansımız kalmadı. Bu şekilde de kaliteli olarak ihracata ürün yetiştiremeyiz” dedi. "Buğday, arpa gibi ürünlere atılan gübrelerin bir kısmının fiyatı istenilen seviyede olmasa da indi. Ancak narenciye ve seralarda kullanılan gübre fiyatlarında indirim yapılmadı. Bu hususta Ticaret, Tarım ve Hazine Bakanlığı'na  bu konu için çağrıda bulunuyorum" dedi.


SORUMLULUK ÇİFTÇİNİN, FİYAT İNDİRMEYEN FİRMALARDAN ALIŞVERİŞ YAPMASINLAR
Kumluca Yaş meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Rahmi Açıkyürek; “Bu konuda en büyük sorumluluk çiftçilerimize düşüyor. Neden çiftçilerimize düşüyor. Çiftçilerimiz fiyat indirmeyen firmalar için, bu firmalardan alışveriş yapmayarak bir başlangıç yapabilirler” dedi.


KAĞIT YOK DİYORLAR İSTEDİKLERİ FİYATI VERİNCE HEMEN BULUYORLAR
Batı Akdeniz Tüccarlar Derneği Başkanı Osman Öcal; “ Bizim en büyük sorunlarımızdan bir tanesi ambalaj malzemeleridir. Dolar 11 Lira iken ambalaj kartonu (kutu)nun fiyatı 4 liraydı. Dolar 18 Lira olduğunda, kutunun fiyatı 11 Lira oldu. Şimdi dolar’ın fiyatı 11 Liraya geri geldi. Kutunun fiyatı yine 11 Lirada duruyor. Şimdi bunun nedenini soruyoruz. Dolar’dan kaynaklanıyor diyorlar. Dolar düştüğü zaman soruyoruz. Diyorlar ki kağıt bulamıyoruz. Ama 10 liradan almak istiyorsak, hemen veriyorlar kutuyu. Yani parasını verirsek hemen 10 liradan kutuyu veriyorlar. Madem kağıt yok, kutuyu nasıl bize verebiliyorsunuz. Ben Bursa’ya mal yapıyorum. 50 kuruş maliyetimiz vardı. Şimdi 1 Lira 50 kuruş oldu maliyetimiz. Bize fiyat veriyorlar. Bu fiyat 15 dakikalığına geçerli diyorlar. 15 dakika sonra geri dönüş yaparsanız, fiyat yükselebilir diyorlar” dedi.


 İLGİLİ BAKANLARIN ZİNCİR MARKETLERE YAPTIĞI DENETİMİ TARIMSAL ÜRÜN SATAN FİRMALARADA YAPMASINI İSTİYORUZ
Finike Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı İsmail Karataş; “ İlgili Bakanlıklarımızın zincir marketlere yaptığı denetimi, tarım sektöründe üretim yapan ve lojistiğini sağlayan tarım paydaşlarının da incelenmesini talep ediyoruz, bekliyoruz” dedi.
Diğer yandan üretim yapan çiftçiler de, hükümetin bu hususta atacağı adımları sabırsızlıkla beklediklerini ifade ettiler.
Mehmet ALPTEKİN / KUMLUCA

Tarih: 29-12-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum