içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Finike, Cittaslow Ağına Dahil Olmak İsteyen İlçelere Örnek Olacak

Finike’nin, Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) Türkiye Ağına dahil olan 22. ilçe olması dolayısıyla açıklamalarda bulunan Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, “Uzun soluklu ve özverili çalışmalarımız sonucu Cittaslow Türkiye Ağına dahil olduk.” dedi.

Finike, Cittaslow Ağına Dahil Olmak İsteyen İlçelere Örnek Olacak

Finike’nin, Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) Türkiye Ağına dahil olan 22. ilçe olması dolayısıyla açıklamalarda bulunan Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, “Uzun soluklu ve özverili çalışmalarımız sonucu Cittaslow Türkiye Ağına dahil olduk.” dedi.
Çeşitli kriterleri yerine getirerek Cittaslow Finike unvanını almaya hak kazandıklarını aktaran Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, “Polonya’nın Reszel şehrinde düzenlenen toplantıda, Uluslararası Cittaslow Komite Başkanı Mauro Migliorini, Başkan Yardımcımız Sıdıka Gökyar Kızılca’ya Cittaslow bayrağı ve sertifikasını takdim etti. Hava ve su temizliği, kentsel katı atıkların ayrıştırılarak toplanması, kanalizasyon ve atık su arıtma tesisleri, görsel kirlilik ve trafik gürültüsünün azaltılması, verimli bisiklet yolları gibi çevre, alt yapı, kentsel yaşam kalitesi, tarımsal, turistik, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar, sosyal uyum, ortaklıklar, misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar başlığı altında yer alan çeşitli kriterleri yerine getiren Finikemiz, sakin şehir unvanını almaya hak kazandı. Cittaslow’a ilk defa 2017 yılında başvuru yapılmış ve daha sonra başvuru belgelerinin kaybolması sebebiyle 2018’de tekrar bu projeye girişilmiş. Ancak biz 2019 yerel seçimleri sonrasında Cittaslow projesinin akıbetini sorduğumuzda, bu verilerin güncel olmadığı, dosyada eksikler bulunduğu belirtildi. Finike Belediyesi olarak biz 2020 yılında sıfırdan dosyayı hazırlayıp Cittaslow birliğine teslim ettik. 3 yıl süren özverili çalışmalarımız sonucunda da 2023 yılının Nisan ayında Cittaslow ağına dahil edildik, ilçemiz adına hayırlı olsun.” dedi.


“Sadece Dosyanın İçeriğini Hazırlamak Bir Buçuk Yılımızı Aldı”
Cittaslow Finike unvanını alabilmek amacıyla hazırlanan dosyanın, Finike’nin hava şartlarından ekonomik verilerine, doğal güzelliklerinden tarım sektörüne, nüfus değerlerinden sanayi gücüne kadar birçok kriteri içeren bir dosya olduğunu belirten Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, içeriği bir buçuk yılda hazırlanan dosyanın sayısız kurum ve kuruluşlarla fikir alışverişi yapılarak iş birliği içerisinde oluşturulan bir dosya olduğunu belirtti. Başkan Geyikçi, “Oluşturulan dosyayı önce ulusal birliğe gönderdik. Ulusal birlik ilçemizi ziyarette bulunarak üç gün boyunca incelemelerde bulundu. Çalışmalar yerinde gözlemlenerek dosyada bulunan veriler ile karşılaştırıldı ve ardından uluslararası birliğe gönderildi. Geçtiğimiz yıl uluslararası birliğin de incelemelerinin ardından 2023 yılının Nisan ayında Cittaslow sertifikasını almaya hak kazandık. Araya pandeminin girmesi sebebiyle bu süreç biraz uzamış olsa da, Finikemizi hak ettiği yere hız kesmeden getirmeye devam ediyoruz. Bu bir ekip çalışmasıydı. Dosyanın hazırlanış aşamasından takibine, incelemelerden sunumuna kadar tepeden tırnağa emeği geçen başta çalışma arkadaşlarım olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” dedi.


Cittaslow Kimliği İle Turizm Alanında Avantajlar Artacak
İlçedeki turizmin daha çok canlanacağını ve Finike’nin özellikle turizm sektöründe hak ettiği yere geleceğini belirten Başkan Geyikçi, “Cittaslow kimliğinin yurtdışında çok fazla bilinirliği var. Turizm açısından uluslararası arenada Finikemizin isminin duyurulması ilçemize birçok avantaj sağlayacak. Uluslararası fonlara başvuru yapabileceğiz. Başvuru yaptığımız fonda Cittaslow birliğine katılmış bir ilçe olarak görüneceğimiz için bir adım önde olacağız.” dedi. Bu projede geçen ‘sakin şehir’ ibaresinin sosyal yaşamın zayıf olduğu, işlerin daha yavaş yürüdüğü anlamına gelmediğini de belirten Başkan Geyikçi, “Yaşamın daha sakin devam ettiği, insanların imkanlara ve tesislere daha çabuk erişebildiği, temiz bir doğanın var olduğu, bir yerden bir yere geçişin kolay olduğu (mobilite) ve ilçemizin kültürünü yansıtan tescilli Finike Portakalı, Ernez Balı gibi ilçemize özgü tatların Cittaslow ile dünya kültürüne daha hızlı yayılabileceği anlamına gelmektedir.” dedi.


Antalya’da Cittaslow Kimliği Kazanan Tek İlçe Finike
Antalya’da şu anda Cittaslow’un kriterlerini karşılayarak sakin şehir unvanı alan tek ilçenin Finike olduğunu belirten Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, “Almanya’da birbirine yakın ilçeler tarafından oluşturulan ‘Cittaslow’ alanını biz de Antalya Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla Finike, Demre ve Elmalı ilçelerimiz ile oluşturabilir miyiz diye istişarelerde bulunduk. Elmalı Belediyesi dosyamızı incelemek isteyerek bizden destek talebinde bulundu. Biz de cennet Finikemizin ve diğer ilçelerimizin gelişimi adına destek vereceğimizi ilettik. Antalya Büyükşehir Belediyemiz bu birlikteliği koordine edecek ve en kısa zamanda çalışmalarımıza başlayacağız.” dedi.

Tarih: 20-04-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum