içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Ergenlik Çağı'nda Doğru İletişim

Ergenlik yılları birçok aile için zorlu geçebilir. Çünkü gençler, ebeveynlerinden farklı fikirler, değerler ve inançlar geliştirebilirler.

Ergenlik Çağı'nda Doğru İletişim

Ergenlik yılları birçok aile için zorlu geçebilir. Çünkü gençler, ebeveynlerinden farklı fikirler, değerler ve inançlar geliştirebilirler. Bu, bağımsızlığa doğru ilerlemenin normal sürecinin bir parçasıdır aslında diyor BÜMED MEÇ Okulları İstinye Okul Müdürü Yılmaz Uçak. " Ebeveynler, çocuklarına farklı yaşlarda ve farklı koşullarda ne kadar bağımsızlık vermeleri gerektiği konusunda mücadele edebilirler fakat  bu noktada her çocuğun her ergenin farklı olduğunu unutmamak gerekir. Yani herkes için tam geçerli çözüm önerileri olmayacaktır. Her genç bir bireydir ve farklı tavsiyelere ihtiyaç duyar. Onlarla iletişim, küçük çocuklarla iletişim kurmaktan farklıdır ve çatışmaya sebep olabilir. Bu durumda ise bazı basit ipuçlarını izlemek ise ergen çocuğunuzla iletişimi geliştirmenize yardımcı olacaktır" diye devam ediyor.


En önemlisi iletişimi açık tutmaktır;
En önemli şey iletişimi açık tutmaktır. Konuştuğumuzdan daha fazla dinlemeli , konuşma esnasında ise özellikle sessizliğimizi koruyup çocuklarımızın içini dökmesine fırsat tanımalıyız.  Birlikte zaman geçirmek adına ufak gibi gözüken detayları gözden kaçırmayın. Ergenlik döneminde çocuklarımız genellikle okulla, arkadaşlarıyla ve diğer ilgi alanlarıyla meşgul olur ancak onlarla kahvaltı sırasında veya akşam yemeğinde sohbet edebilirsiniz. Onları bir yere götürmeyi veya bir yerden almayı teklif edin; birlikte zaman geçirebilmek için başka fırsatlar da sağlayacaktır mutlaka.
En önemli noktalardan biri de onlara mahremiyet sağlamak. Çünkü  ergenlerin kendi alanlarına ihtiyacı vardır. Örneğin, odasına gitmeden önce kapıyı çalın. Basit gibi gözükse de bu davranışınızla bile aranızdaki iletişim güçlenecektir.


İlgi alanları önemsenmeli;
İlgi alanlarına ayak uydurun. Onlarla aynı müzikleri dinleyin, onların seçeceği televizyon programlarını-içeriklerini izleyin. Özellikle de gençler arasında gündemde olan içerik ve sosyal medya platformlarına hakim olun. Beraber spor yapmayı teklif edin. Kısacası hayatlarıyla aktif bir şekilde ilgilenin.
Sevgi dolu bir ebeveyn olun. Ergenlik, gençlerin sıklıkla değişen kimlik duygusuyla mücadele ettiği ve sevildiğini hissetme ihtiyacı duyduğu bir dönemdir. Onlara sık sık duygularınızı söyleyin. Sevginizi, mutlaka hissettirin. Ayrıca başarılarını kutlayın ve özellikle de yapacakları hatalarını affedin. Bir problemleri, sorunları  olduğunda onları dinleyin ve onu nasıl çözmeyi planladıklarıyla ilgili istişare edin. Problem çözme konusunda onları destekleyin. Böyle bir anda onlarla birlikte hareket etmek ve desteğinizin hissedilmesi her gencin pozitif özgüven duygusu için hayati önem taşır.
Tüm bunların yanında aranızdaki olumsuz iletişimi de pozitif hale getirmek için çaba gösterin.
Birbirinizle nasıl iletişim kurduğunuz konusunda fikir alışverişinde bulunun. İletişiminizi geliştirmek için farklı yolları beraber geliştirin, beyin fırtınası bu noktada kendilerini değerli hissetmeleri açısından fazlaca önemlidir.
Ve bu süreç içerisinde ‘tartışma’ muhakkak olacaktır, bundan kaçış yoktur fakat tartışma için önemli olanı seçin. Odasının dağınık olması mesela bu süreç içerisinde ehemmiyetli olan konu olmayabilir, görmezden gelin.
Yapıcı eleştiri sunun. Başarılarını kabul edin ve onları kutlayın. Hata yapa yapa  kendilerini tanıyacaklar, risk almalarına izin verin. Hatayı yapan siz olduğunuzda özür dileyerek iyi bir örnek olun.
Tüm bunlar ergenle ebeveyn arasındaki iletişimi doğru kurabilmek adına uygulanabilir. Fakat unutmayalım ki sözler davranışlar kadar etkili değildir. Çoğu zaman anlattıklarımızdan ziyade yaptıklarımız dikkate alınacaktır. Zor geçebilen ergenlik sürecini kolaylaştıracak olan da bizim davranışlarımız ve yaklaşımımızdır. İşlerin yolunda gitmediğini fark ettiğimiz zaman ise vakit kaybetmeden profesyonel bir destek almak en sağlıklısı olacaktır.

Tarih: 26-01-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum