içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Elmalı'nın 150 yıllık "Tahıl Ambarı" Karaalioğlu Parkı'nda sergileniyor

Antalya Kültürel Miras Derneği’nin (ANKA) yürüttüğü “Kırkambar-Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı” projesi kapsamındaki resim sergisi ve Elmalı’dan getirilerek Karaalioğlu Parkı’na kurulan Tahıl Ambarı’nın açılışıtöreni dün gerçekleştirildi.

Elmalı'nın 150 yıllık

Antalya Kültürel Miras Derneği’nin (ANKA) yürüttüğü “Kırkambar-Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı” projesi kapsamındaki resim sergisi ve Elmalı’dan getirilerek Karaalioğlu Parkı’na kurulan Tahıl Ambarı’nın açılışıtöreni dün gerçekleştirildi.

Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) tarafından hazırlanan, “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Programı tarafından desteklenen Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen, kısa adı KIRKAMBAR olan “Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı” KIRKAMBAR Projesi farkındalık çalışmaları kapsamında dün ilk olarak Elmalı’dan getirilerek Karaalioğlu Parkı’na kurulan tarihi Tahıl Ambarının açılış töreni gerçekleştirildi.
Destekçileri arasında Avusturya’daki Anadolu Akdeniz’i Kültür Mirası Dayanışma Derneği DİSKELES (Synergie zum Kulturerbe des Anatolischen Mittelmeerraums) Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Elmalı Belediyesi’nin yer aldığı projenin Karaalioğlu Parkı 1. Mirador yanında düzenlenen Tahıl Ambarı açılış törenine;  İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, Antalya Kültürel Miras Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Selda Baybo, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Durmuş Ali Arslan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı İsmail Oskay ile vatandaşlar katıldı.


ELMALI’NIN 1658 TAHIL AMBARINDAN 1’ İ DE KARAALİOĞLU PARKI’NDA
Antalya Kültürel Miras Derneği’nin Türkiye’den ve Avusturya’dan ortaklarıyla birlikte gerçekleştirdiği KIRKAMBAR projesiyle Türkiye’deki geleneksel tarım kültürünün bir parçası olan arı serenleri ve tahıl ambarlarının hak ettiği ilgiyi görmesini amaçladıklarını kaydeden ANKA Başkanı ve Proje Koordinatörü Dr. Selda Baybo, törenin açılış konuşmasında “kırkambar”ın bolluk ve bereket manasına geldiğini ifade ederek, “Sedir ağacından çivi kullanılmaksızın geçme tekniği ile inşa edilmiş 1658 tahıl ambarı ve Antikçağdan, Osmanlı Dönemi’ne ve hatta günümüze dek tahıl üretimiyle Elmalı çağlar boyunca tüm Antalya’nın tahıl ambarı pozisyonundaymış. Kırkambar Projesi ile Elmalı'nın kırsal miras değeri olan tarihi tahıl ambarları ve arı serenlerini kayıt altına alıyor, korunması ve tanıtılması yönünde çalışma yürütüyoruz. Proje çalışmaları kapsamında Elmalı’nın 60 mahallesi gezilerek bin 658 tahıl ambarı ve 63’ü yıkık 79 tanede arı sereni tespit edilerek kayıt altına alındı. Karaalioğlu Parkı’nda sergilenmeye başlanan bu tarihi ambar kırsal kültür mirası olarak Antalyalılara tanıtılacak” diye konuştu.  


“ELMALI’YI AVRUPA’YA TANITIYORUZ”

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Şubaşı da Elmalılı olarak, Elmalı’nın kültürel değerlerinin ortaya çıkarılması ve tanıtılmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek; “Kırkambar Projesi çok değerli bir projedir. Ayrıca tahıl ambarlarımızın usta ressam Terrance Mikail Patrick Duggan tarafından resmedilmesi de onlara ayrıca bir değer katmış” dedi.

Proje ile Elmalı’yı Avrupa’da tanıttıklarını ifade eden Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk de, “Elmalı belediyesi olarak bizler, geçmişte Elmalıyı kendilerine yurt bilmiş kadim hemşerilerimiz, Hak dostu evliyalarımız; yaylaklarımızda serinleyen yörüklerimiz; çayırlarımızda yenişemeyen pehlivanlarımız; asırlardır toprağımızı ekip biçen çiftçilerimizin yarattığı kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını kendimize öncelikli bir görev olarak görüyoruz. Kırkambar Projesi sayesinde Elmalı’nın bir tahıl ambarı ve kültür merkezi olduğunu tanıtmaya çalıştık. Projeye destek veren Kültür Müdürlüğü’ne Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne, tüm destek verenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.


TURİZME DE KATKI SAĞLAYACAK

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Durmuş Ali Arslan da, “Geleneksel tarım üretimine dikkat çekmek, kırsal ve yayla turizmine değer katmasından dolayı değerli bir proje. Antalya halkı, turistler ve öğrenciler bu özgün değeri tanıma fırsatı bulacak. Tarihi tahıl ambarı geleneksel tarım üretimine dikkat çeken bir semboldür. Büyükşehir Belediyesi olarak Elmalı’nın bu kültürel zenginliklerine destek veriyoruz” diye konuştu.

 

“İÇİNE DÜŞECEĞİZ DİYE ÇOK KORKARDIK”

Kırkambar Projesi kapsamında tarihi tahıl ambarını Elmalı İplik Pazarı’ndan Karaalioğlu Parkı’na getirilip sergilenmesine izin veren ve ambarı bağışlayan Berna Can, Zehra Can, Ülkü ve Yaşar Avdanlıoğlu da törende bulundu. Zehra Can; “Bahçemizde çürüyeceğine projeye bağışladık ve böyle güzel bir amaç için değerlendirilmesinden çok mutlu olduk” derken Ablası Ülke Can da; “Ambar evimizin bahçesindeydi. Bahçede oynarken içine düşeceğiz diye çok korkardık. Dedem varken, köyden ortakların gerdiği arpa buğdayın içine döküldüğünü hatırlıyorum” diyerek kendileri için gurur verici bir gün olduğunu ifade etti.

 

“TÜRKİYE’DE BAZI ŞEYLER İNANILMAZ GÜZEL”
Tahıl Ambarının açılışının ardından KIRKAMBAR Projesinin saha çalışmalarına eşlik ederek ambar ve serenleri çizen sanat tarihçi -ressam Terrance Mikail Patrick Duggan'ın yağlı boya ve siyah kalem resimlerinden oluşan sergisi Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı. Ressam Duggan açılışta yaptığı kısa konuşmada “Türkiye’de bazı şeyler inanılmaz güzel” diyerek duygularını ifade etti.
Elmalı’dan getirilerek Karaalioğlu Parkı’na kurulan ambar Mayıs ayı sonuna kadar Antalyalıların ziyaretine açık olacak. Tahıl Ambarının yanında, KIRKAMBAR Projesi ve tahıl ambarları ile ilgili  proje sergisi de yer alıyor. Bu sergi ile Antalya halkının, turistlerin ve öğrencilerin  bu özgün değeri tanıma fırsatı bulması amaçlandı. Dileyenler saha çalışmalarına eşlik ederek ambar ve serenleri çizen sanat tarihçi -ressam Terrance Mikail PatrickDuggan'ın yağlı boya ve siyah kalem resimlerinden oluşan sergisini de 30 Mayıs’a dek ABB Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi Sergi Salonu’nda gezebilirler.

Tarih: 27-04-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum