içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

CHP'li Arı: Şeker pancarı üreticisine sahip çıkılmalı

Antalya’nın Elmalı ilçesinde birtakım ziyaret ve incelemelerde bulunan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit ARI “Üretim maliyetlerinde geçen seneye göre %100’e varan artış yaşayan şeker pancarı üreticisinin devletimizden beklediği alım fiyatı ton başına en az 600 TL’dir. Yetkilileri çiftçimizin haklı sesini duymaya, bugünlerde ürün kaldırmaya başlayan üreticimize sahip çıkmaya ve daha fazla bekletemeden alım fiyatını açıklamaya davet ediyorum.” dedi.

CHP'li Arı: Şeker pancarı üreticisine sahip çıkılmalı

Antalya’nın Elmalı ilçesinde birtakım ziyaret ve incelemelerde bulunan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit ARI  “Üretim maliyetlerinde geçen seneye göre %100’e varan artış yaşayan şeker pancarı üreticisinin devletimizden beklediği alım fiyatı ton başına en az 600 TL’dir. Yetkilileri çiftçimizin haklı sesini duymaya, bugünlerde ürün kaldırmaya başlayan üreticimize sahip çıkmaya ve daha fazla bekletemeden alım fiyatını açıklamaya davet ediyorum.” dedi.

Elmalı ilçemizdeki şeker pancarı üreticimizin dile getirdiği alım fiyatı beklentisi tüm Türkiye’deki şeker pancarı üreticimizle aynıdır diyen Milletvekili Arı, “Çiftçimizin üretim girdi maliyetinde geçen seneye göre %100’e varan artış olmuştur. Elektriğin kWh’i 60-70 kuruştan 1.100-1.400 kuruşa, gübre fiyatı 55-60 TL’den 135-140 TL’ye, mazot 5,5 TL’den 7,80 TL’ye ve tohum fiyatı da 180 TL’den 300 TL’ye çıkmıştır.” dedi. Geçen sene açıklanan alım fiyatı çiftçimizde hayal kırıklığı yaratmıştı diyen Arı, “2019 yılına göre hem düşük hem de çok geç açıklanan 2020 yılı pancar alım fiyatında üreticimizin beklentisi en az 380-400 liraydı, 336 lira olarak açıklandı. Bu yılki fiyatın çiftçimizi mağdur etmemesi gerekiyor.” dedi.  

Açıklamasını “İktidarın yıllardır ısrarlı devam ettirdiği yanlış tarım politikası nedeniyle artık çiftçimizin dayanacak gücü kalmamıştır. Gümrük vergilerinin sıfırlandığı tarım ürünü ithalatıyla çiftlilerimizin sanki bilinçli olarak tarımsal üretimden uzaklaştırıldığı, artık kendi kendine yeten bir tarım ülkesi olmaktan çıkartılmaya çalışılan bir Türkiye yaratılmak istendiğinin görmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.” diyerek tamamlayan Milletvekili Arı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye cevaplaması istemiyle vermiş olduğu yazılı soru önergesiyle konuyu meclis gündemine taşıdı.

Tarih: 16-09-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum