içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Budak, Gündoğmuş'taki mermer ocağı tehdidini TBMM'ye taşıdı

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Gündoğmuş İlçesi’nde, Gündoğmuş merkez, Karadere, Senir ve Kozağacı Mahallelerini içine alan alandaki mermer ocağı arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı.

Budak, Gündoğmuş'taki mermer ocağı tehdidini TBMM'ye taşıdı

BUDAK: “GÜNDOĞMUŞ’TA BİNİN ÜZERİNDE MADEN ARAMA RUHSATI VERİLDİ”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Gündoğmuş İlçesi’nde, Gündoğmuş merkez, Karadere, Senir ve Kozağacı Mahallelerini içine alan alandaki mermer ocağı arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Sadece Gündoğmuş ilçesinde binin üzerinde maden arama ruhsatı verildiğine değinen Budak, “Gündoğmuş, geçen yıl Antalya genelinde meydana gelen yangınlarda ormanlık alanları en çok zarar gören ilçelerden biri. Arama yapılan alanda yoğun biçimde yaşlı sedir ağaçları var. SİT Alanlarına 50 metre yakın yerlere bile ruhsat verildi. Mermer ocakları, insan sağlığı ve doğa üzerinde onarılmaz zararlara sebep oluyor. Antalya’nın en önemli sorunlarından biri kontrolsüz ve denetimsiz olarak verilen maden ruhsatları. Yangından kurtarılan sedir ağaçlarının mermer ocaklarına feda edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Mahalle muhtarları ile bölge halkının mermer ocaklarının açılmasına karşı olduklarını belirten Budak, şöyle konuştu:

“SEDİR AĞAÇLARI TEHDİT ALTINDA”

 “Bölge halkı ve temsilcileri, insan sağlığını ve doğayı tehdit eden mermer ocaklarına karşı yıllardır mücadele ediyorlar. Defalarca söyledik: Antalya’nın yer üstü zenginlikleri en az yeraltı zenginlikleri kadar değerlidir. Mermer ocaklarının sedir ve kızılçam ormanları ile doğal çevreye telafisi imkânsız zarar vereceği ortadayken, ısrarla Gündoğmuş’ta daha fazla maden araması yapılıyor. Yangından kurtarılan ağaçları maden şirketlerinin talanından da kurtarmakta kararlı olduklarını ve bu ocakları kesinlikle istemediklerini belirtiyorlar. Doğal hayatı ve halkın yaşam alanlarını doğrudan ilgilendiren bu tarz kararlarda bölge halkının görüş ve düşüncelerine başvurulmalıdır.”

Budak, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Gündoğmuş İlçesi, Gündoğmuş merkez, Karadere, Senir ve Kozağacı Mahallelerini içine alan alanda, herhangi bir maden ve taş ocağı arama ruhsatı verilmiş midir? Bu bölgede kaç adet maden ve taş ocağı ruhsatı başvurusu vardır? Maden ve taş ocağı ruhsatı verilirken bölge halkının ve yerel temsilcilerin görüşlerine başvurulmakta mıdır? Son yirmi yılda Antalya ilinde kaç adet maden ve taş ocağı ruhsatı verilmiştir? Antalya ilinde şu an faaliyet yürütülen kaç adet maden sahası vardır? Bekleyen kaç adet maden ve taş ocağı ruhsatı başvurusu vardır? Maden ve taş ocağı faaliyetleri ile ilgili bakanlığınıza kaç adet şikayet ulaşmıştır? Bu şikayetlerle ilgili araştırma ve denetim yapılmış mıdır? Yapıldıysa nasıl sonuçlanmıştır?”

Tarih: 26-11-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum