içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Budak, doğalgaz ve elektrikte yaşanan krizi TBMM'ye taşıdı

CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, İran’ın doğalgaz tedarikini geçici olarak kesmesi nedeniyle yaşanan enerji krizini TBMM gündemine taşıdı.

Budak, doğalgaz ve elektrikte yaşanan krizi TBMM'ye taşıdı

BUDAK: “DEPOLARDA NEDEN YETERLİ DOĞALGAZ YOK?”

CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, İran’ın doğalgaz tedarikini geçici olarak kesmesi nedeniyle yaşanan enerji krizini TBMM gündemine taşıdı. Organize Sanayi Bölgelerinde yaşanan elektrik ve gaz kesintilerinin üretim ve ihracata faturasının milyar dolarları bulabileceğini ifade eden Budak “Enerji arz güvenliği iktidarın sadece dilinde kaldı. Ne yenilenebilir enerji kaynaklarına ne de doğalgaz depolama tesislerine yeterli yatırımlar yapıldı. 20 yıllık AKP iktidarında enerji politikasına yandaşı zengin etme temelinde bakıldı. Oysa enerji arz güvenliği bir ulusal güvenlik meselesidir. İktidarın söylemlerine bakarsanız, depolama tesislerinde bir ay yetecek kadar doğalgaz bulunması lazım, ancak sadece İran tarafından yaşanan 10 günlük bir kesinti bile telafi edilemiyor. Depolarda neden yeterli doğalgaz yok?” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Budak, şöyle konuştu:
 
“Ülke tarihinin en büyük enerji krizlerinden birini yaşıyoruz. Şimdilik 24, 25 ve 26 Ocak olmak üzere üç gün boyunca OSB’lere sınırlı miktarda doğalgaz ve elektrik verilecek ama bu krizin uzamayacağının garantisi maalesef yok. İktidarın planlamadan uzak, günü kurtaran enerji politikalarının faturasını 320 Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan 50 binden fazla fabrika ödemek zorunda kalıyor. Ne Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanından ne de Sanayi ve Teknoloji Bakanından sanayicinin beklediği nitelikte ve yürütme organı ağırlığında tek bir açıklama yok. Ülke tarihinin en büyük enerji krizinin sorumluları kendi kabahatlerini suskunlukla perdelemeye çalışıyorlar.”
 
“TÜRKMEN GAZINI İRANDAN PAHALIYA MI ALIYORUZ?”

 Budak, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
 
“İran doğalgaz tedarikini 10 gün süreyle keseceğine dair ne zaman bildirimde bulunmuştur? Bildirim sonrası doğalgaz tedarikindeki kesintinin telafisine yönelik hangi önlemler alınmıştır? Doğalgaz kesintisinin 10 günden uzun sürmesi ihtimali bulunmakta mıdır? Bu ihtimale yönelik herhangi bir önlem alınmakta mıdır? İran’la yapılan doğalgaz anlaşmasının detayları nelerdir? İran’ın doğalgaz tedarikini kesmesi nedeniyle yapılan doğalgaz alım anlaşmasında herhangi bir yaptırım bulunmakta mıdır? İran’dan günlük ne kadar doğalgaz alınmaktadır? İran’dan satın alınan doğalgazın Türkiye’nin satın aldığı toplam doğalgaz içerisindeki payı nedir? İran’ın Türkmenistan’dan ucuza aldığı gazı Türkiye’ye pahalıya sattığı iddiaları doğru mudur? Türkiye’nin doğalgaz depolama kapasitesi ne kadardır? Depolanan doğalgaz ülkemizin günlük ihtiyacını kaç gün süreyle karşılayabilmektedir? Yaz aylarında yükselen doğalgaz fiyatları nedeniyle gaz alımının ertelendiği ve depolanan doğalgazın kullanıldığı iddiaları doğru mudur? Doğalgaz tedarikinde yaşanılan sıkıntı nedeniyle Türkiye’deki elektrik üretimi nasıl etkilenecektir? Yaşanan gaz ve elektrik kesintileri nedeniyle ne kadarlık bir ekonomik kayıp yaşanmasını öngörüyorsunuz? OSB’lerde ne kadar büyüklükte bir üretim kaybı yaşanması beklenmektedir?

Tarih: 25-01-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum