içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

BATEM ve TARSİM ekipleri sel zararlarını rapor haline getirecek

Kumluca’da 30 Aralık Perşembe gecesi yaşanan sel baskınlarının zararlarını yerinde incelemek ve rapor haline getirmek için BATEM (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) ve (Tarım Sigortaları Havuzu) TARSİM’den oluşan ekipler, sahada inceleme yaptı

BATEM ve TARSİM ekipleri sel zararlarını rapor haline getirecek

Kumluca’da 30 Aralık Perşembe gecesi yaşanan sel baskınlarının zararlarını yerinde incelemek ve rapor haline getirmek için BATEM (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü)  ve (Tarım Sigortaları Havuzu) TARSİM’den oluşan ekipler, sahada inceleme yaptı
BATEM Bitki Sağlığı Bölüm Başkanı Dr. İlker Kurbetli, BATEM Sebzecilik ve Süs Bitkileri Bölümünde Araştırmacı Dr. Ramazan Özalp, TARSİM Ar-ge Müdür Yardımcısı Dr. Erol Yalçınkaya, TARSİM Bitkisel Ürün Sigortaları Hasar Müdürü Fevziye Kayılı, TARSİM Antalya Bölge Müdürü Gökçe Tüketmez, TARSİM Antalya Bölge Müdür Yardımcısı Özlem Turan, TARSİM Antalya Bölge Uzmanı Aytaç Küçük, Kumluca’ya bağlı, Mavikent, Beykonak, Kum, Göksu ve Hacıveliler Mahallelerinde inceleme yaptılar.
Sel baskınından zarar gören seralarda inceleme yapan ekibe, Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, önderlik etti.
Ekipler, sel baskınında zarar gören seralardaki ürünlerin ne kadar etkilendiğini, bitki saçaklarında çürüme olup olmadığını, biber, patlıcan, domates ve salatalık fidanlarındaki meyve veriminde azalma olup olmadığı konularında inceleme yaptılar.
Ekipler rapor haline getirdikleri incelemeleri, Tarım Bakanlığı'na sunacaklar.
İnceleme esnasında ekiplere bilgi veren Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce; “Tarım Bakanlığımız, çiftçilerimizden TARSİM Sigortası yaptıranlara % 50 hibe desteği veriyor. Bakanlığımız bu desteği vereceğine bu kaynağı dere ve kanalların ıslahında kullansa daha faydalı olur. Biz dere yataklarının ve sel tahliye kanallarının ıslah edilmemesi yüzünden her yıl aynı manzarayı yaşıyoruz” dedi.  
Kumluca'da her yıl yaşanan su baskınlarına karşı alınabilecek en önemli tedbirin, İlçede bulunan dört adet derenin, kış yaklaşmadan muntazaman temizlenmesi olduğunu söyleyen vatandaşlar; " Yapılacak tek işlemin bu olduğunu, TARSİM'in  yıllık masrafının yarısından bile daha az maliyetle bu mesele hallolacaktır. Su baskınlarından sonra yaptığımız olağan dışı masraflar, pas dediğimiz hastalıktan oluşan ürün kaybı, milli zarar olarak hem devletimizi, hemde bizleri derinden sarsıyor. Devletimizden, acilen İlçemizdeki bu dereler sorununa çözüm getirmesini istiyoruz" dediler.
Mehmet ALPTEKİN  / KUMLUCA

Tarih: 12-01-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum