içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

B. Nihan Eren, yaşamın sıradanlığını hikayelerinde paylaşıyor

Ödüllü yazar B.Nihan Eren, Yapı Kredi Yayınları tarafından raflarda yerini alan “Nefeshane” kitabı ile edebiyatseverleri bambaşka yolculuklara çıkarıyor.

B. Nihan Eren, yaşamın sıradanlığını hikayelerinde paylaşıyor

Ödüllü yazar B.Nihan Eren, Yapı Kredi Yayınları tarafından raflarda yerini alan “Nefeshane” kitabı ile edebiyatseverleri bambaşka yolculuklara çıkarıyor.

Gerçekliğe dayalı ancak beklenmedik şekillerde dolanan hikâyeleri ile okuyucuyu sayfalarına hapseden B.Nihan Eren,  “Nefeshane” kitabıyla keşfetme duygusuna bir geçit aralıyor. Günlük yaşamın manzaralarını sayfalarında okura yaşatan yazar, aynı zamanda hayata dair var olan gerçekleri farklı bir dille kaleme alıyor.
Sekiz öykülük yolculuğu İstanbul’un nemli bodrum katından, hastane odasından, lüks gece kulübünden, Boğaz’ı gören tepeden ve sıradan bir apartman dairesinden anlatan B. Nihan Eren, hayatların sıradanlığa hapsoluşunu yeni bir bakış açısıyla sunuyor. Hikâyeleri kahramanların ağızlarından satırlara aktaran yazar, insan yaşamını farklı zamanlarla ve farklı dünyalara anlatırken; edebiyatseverlerin geçmişin ve bugünün arasında gidip gelmesini sağlıyor. Dördüncü öykü kitabında günlük yaşamın manzaralarını yeni bir bakış açısıyla sunan Eren, okuyucuya kendi hayat gayesini bulması için gerekli tüm kapılara uğramasına da olanak sağlıyor.
Sıradan hayatı satırlarına ince ince dokuyan B. Nihan Eren, ayrı gerçeklikler arasındaki sınırı geçerek öykülerini edebi bir şölen olarak sunuyor.

Bu Hafta Yapı Kredi Kültür Sanat Yazar Konuşmalarında ‘Nefeshane’ Var!
Öykülerinde geçip giden zamanın yarattığı binbir çeşit kaygıyı, insanları, mekânları, eşyaları, doğayı ve kenti düşsel bir anlatımla dile getiren B. Nihan Eren yeni kitabı “Nefeshane”yi, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık etkinlikler yöneticisi Ahsen Erdoğan moderatörlüğünde edebiyatseverlere aktarıyor. 27 Nisan Perşembe günü saat: 19:00’da Instagram üzerinden canlı yayınla gerçekleşecek olan söyleşi, https://www.instagram.com/yapikrediyayinlari/  üzerinden takip edilebilecek.

NEFESHANE
B. Nihan Eren, nefes almayı bambaşka açılardan ele alıyor Nefeshane’de. Yazarın iyice olgunlaşan, lezzetini derinleştiren ama yeni arayışlardan da vazgeçmeyen bir dille kaleme aldığı sekiz öykü yer alıyor kitapta.
 
Kahramanların kendi ağızlarından dökülüyor öyküleri; bir mezarın içinden, nemli bodrum katından, hastane odasından, lüks gece kulübünden, Boğaz’ı gören tepeden, sıradan bir apartman dairesinden. Öykülerin hepsi İstanbul’da geçiyor, hepsinde aynı rüzgâr esiyor, aynı çatlak yürüyor, “hep nasıl olduysa” öyle devam ediyor hayat, bir nefese muhtaç insanı acıtarak, bölerek, bütünleyerek.
 
‘’Kökler ve çatlamamış filizler, larvalar ve yumurtalar, termitler, yattığın toprağın altında canlanmaya, seni kemirdikçe palazlanmaya teşne şu kara kalabalık etrafını sarmış, kımıldanıyor. Ellerine bakıyorlar. Belinden geçiyorlar. Tümseklerine çıkıp, çukurlarına dolacaklar. Gözlerini alacaklar. Etini alacaklar. Bu etle bir yavru yılanı büyüteceksin. Ona nefes olacaksın. Bir hayvana dönüşeceksin. Bir yılan olacaksın. Sonunda, bir hayvan bedeninde yeniden… Nefes alacaksın.’’
 
Nefeshane

Yazar: B. Nihan Eren
Editör: Cennet Türker
Sayfa: 88
YKY Edebiyat / Öykü
 
Yazar Hakkında
B. Nihan Eren 1981’de Tekirdağ’da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema- TV Bölümü’nü bitirdi. Yeditepe Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat alanında yüksek lisans yaptı. “Kör Pencerede Uyuyan” kitabı 2015 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü aldı.
 
Kitapları
Öykü: Yavaş (YKY,2008), Kör Pencerede Uyuyan (YKY,2015) Hayal Otel (YKY, 2020), Nefeshane (YKY,2023)

Tarih: 09-05-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum