içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Ali Babacan, seçim ittifakları arasındaki farkı ortaya koydu: Biz iş odaklıyız, onlar kişi odaklı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Halk TV’de gazeteci İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı.

Ali Babacan, seçim ittifakları arasındaki farkı ortaya koydu: Biz iş odaklıyız, onlar kişi odaklı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Halk TV’de gazeteci İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı. Altı siyasi partinin Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni değerlendiren Babacan şu ifadeleri kullandı:

 

 

‘Sağlam temel üzerinde ortak aday ve yönetim modelini oluşturacağız’

“Kesinlikle kazanacağız. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Adım adım ilerliyoruz. Temelden başladık. Temele sapasağlam bir anayasa metni koyduk. Şimdi de ortak politikalar metni koyduk. Sağlam temel üzerinde ortak aday ve ortak yönetim modelini oluşturacağız. Ortada temel yokken getirdin bir tane ismi, ‘Adayım bu’ dedin. Böyle olur mu? Mümkün değil. Bu öbür tarafın yönetim tarzı: ‘Biz Erdoğan’ı seçelim, yetkiyi verelim, aklına geleni yapsın’. Böyle bir şey yok.”

 

‘Kapı gibi 2300 maddelik hükûmet programımız var’

“Sayın Erdoğan’a ve Sayın Bahçeli’ye soruyorum: Bizim kapı gibi 2300 maddelik seçim beyannamemiz var. Hükûmet programımız var. Sizinki nerede? Kaç yıldır iktidarsınız, böyle bir hazırlığınız var mı? Türkiye’nin yarınlarıyla ilgili vizyonunuz ne? Yok. İnanın yapamazlar. Biz iş odaklıyız, onlar kişi odaklı.”

 

‘Ülkemizin kaybedecek tek bir dakikası bile yok’

“Ortak Politikalar Mutabakat Metnimizi seçimden önce hazırladık. Çünkü ülkemizin kaybedecek tek bir dakikası bile yok. Seçimden sonra kurulacak hükûmetin derhal çalışması lazım. Masadaki partilerin ülkenin yarınlarıyla ilgili bu kadar kapsamlı bir dokümanda buluşması ülkemizin yarınları açısından çok cesaretlendirici ve umutlandırıcı bir gelişme.”

 

“Seçimden sonra ‘İyi ki hazırlanmışız, Türkiye uçtu’ diyeceğiz”

“Daha hükûmet kurulmadan, bütün bakanların masasına ev ödevi koymuş olduk. Milli Eğitim Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı, Maliye Bakanı, Hazine Bakanı, artık neyse, açacak ve ‘Ben şunu şunu yapacağım’ diye başlayacak. Bunun önemini seçimden sonra, hükûmet kurulduktan sonra anlayacağız. ‘İyi ki bunu yapmışız, iyi ki bunu hazırlamışız. Türkiye kanatlanıp uçtu’ diyeceğiz.”

 

‘Otobüsün bir tane şoförü olacak’

“Diyorlar ki ‘Vay, altı kişi bir arabayı kullanır mı?’. Kullanamaz tabii. Biz, ‘Altı kişi kullansın’ mı diyoruz? Tabii ki bir tane cumhurbaşkanı olacak. Otobüsün bir tane şoförü olacak. O şoför otobüsü nasıl kullanacak? Ondan emin olmak istiyoruz. Güvenerek o direksiyonu emanet etmek istiyoruz. ‘Şoför arada istişare etsin’ diyoruz. Molalar versin, o molalarda istişare etsin istiyoruz.”

 

‘Duruşumuzdan geri adım atmayız’

“(İstanbul Sözleşmesi) DEVA Partisi olarak geri dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Duruşumuzdan geri adım atmayız. Seçimden sonra bunun çok daha farklı bir ortamda ilerleyeceğine inanıyorum.”

 

“Bir hâkim ‘AİHM kararını uygulamıyorum’ derse bunun bedeli olmalı’

“Eğer bir hâkim ‘AİHM karar almış, ben bunu uygulamıyorum’ derse, bunun bir bedeli olması lazım. Kusura bakmasın. Kendi Anayasa Mahkememiz karar almış, alt mahkeme sırtını cumhurbaşkanına yaslıyor ‘Uymuyorum’ diyor. Tazminatı koyduk oraya. Böyle bir şey yok. Madem öyle, Anayasa Mahkemesi’ni kaldıralım, herkes kendi kafasına göre hareket etsin.”

 

Geçiş sürecinin yol haritası: Çalışmanın yüzde 95’i hazır

“Geçiş süreciyle ilgili 32 başlık var. Alınması gereken kararlar var. Yüzde 95’ini bitirdik. Yüzde 5’lik kısmında da adayın ismine bağlı olacak şekilde belki partilerin kararlarını nihai hale getirebilecekleri unsurlar var. Dolayısıyla yüzde 5, adayın ismi üzerinde mutabakat sağlanırken, aday belli olunca karar vermemiz daha kolaylaşacak. Adaya bağlı olarak o kararı vereceğiz.”

 

‘İşin ruhunda istişare ve uzlaşı var, burada mutabıkız’

“Birkaç tane alternatif model var. Hangisinin olacağı biraz adayın ismiyle veya adayın altı genel başkandan mı yoksa dışarıdan birisi mi olacağıyla ilgili konular. Model ne olmalı? Birisi, genel başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olması… Bu model en doğru model mi? Başka bir model olabilir mi? Modeller arasındaki farklılıklar adaya ve adayın genel başkanlardan birisi olup olmamasına bağlı. En son, nihayetinde karar verilecek hususlar. Bugün için çok dert etmeye gerek yok. Çünkü işin ruhunda mutabıkız. İşin ruhunda cumhurbaşkanının karar alırken kendisini destekleyen partilerin genel başkanlarıyla istişare içinde olması ve önemli kararları uzlaşı içinde alması var. Önemli olan bu.”

 

‘Geçiş sürecinin yol haritasını adayımızın açıklamasını önerdim’ 

“Son toplantıda ben şunu önerdim: Adayımızın kendisi açıklasın bunu (geçiş sürecinin yol haritası). Çünkü bu, adayın cumhurbaşkanı seçildikten sonra kendi yetkilerini nasıl kullanacağıyla ilgili bir husus. O da söyleyeceğini söylesin. ‘Ben bunu yapamam’ veya ‘Çok iyi olur’ desin. Adayımızın lansmanıyla beraber aday çıksın, ‘Bugünkü anayasanın bana verdiği bu kadar sınırsız yetkileri şu şu kurallar içinde kullanacağım’ desin. Dolayısıyla kral değil, kural bazlı yönetim olacağını adayımız açıklasın.”

 

‘Enflasyon, Türkiye’de Sayın Erdoğan’ın kendi eliyle ürettiği bir sorundur’

“Enflasyon gibi büyük bir sorunu çözmeden Türkiye’de ekonomik istikrarı oturtamayız. Enflasyondan en çok etkilenen kimler? Sabit gelirliler, asgari ücretliler, emekliler… Hükûmet enflasyon yoluyla onların kesesinden kepçeyle alıyor, kaşıkla verdiğini de ‘müjde’ diye açıklıyor. Arkadaş, dur bir dakika. Sen ne yaptığının farkında mısın? Enflasyon, Türkiye’de Sayın Erdoğan’ın kendi eliyle ürettiği bir sorundur. Gerçek enflasyonda dünya birincisiyiz.”

 

‘Hedeflediklerinin hiçbirisi olmuyor çünkü ne yaptıklarını bilmiyorlar’

(Dış ticaret açığının 109 milyar dolara yükselmesi) “Döviz kurunun çok hızlı arttığı dönemde ne diyordu iktidar? Rekabetçi kur. Plan neydi? ‘Kur artacak, kur artınca Türkiye’nin rekabet gücü çoğalacak. Böylelikle Türkiye’nin ticaret açığı ve cari açığı düşecek’ diyorlardı. İşte sonucu ortada. Kuru patlattılar, enflasyonu patlattılar, ona rağmen rekor denilebilecek seviyede ticaret açığıyla geçen sene kapanmış oldu. Söyledikleri, uyguladıkları hedeflediklerin hiçbirisi olmuyor. Çünkü ne yaptıklarını bilmiyorlar. Bu ülkenin tam 11 yıl ekonomisini yöneten ekibin başında olmasam, bu işleri bilmesem ‘Belki bir bildikleri vardır’ derim. İnanın bildiği hiçbir şey yok. Bildikleri hiçbir şey yok. Saçma sapan işler yapıyorlar. Sonuç ortada.”

Tarih: 04-02-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum