içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Akdeniz Üniversitesi’nde Hemşirelik Haftası yoğun katılımla kutlandı

Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen Hemşirelik Haftası Sempozyumu’nda konuşan Rektör Özkan, sağlık sisteminin bel kemiği olan hemşirelerin değerinin pandemide daha da iyi anlaşıldığını ve büyük bir takdiri hak ettiklerini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi’nde Hemşirelik Haftası yoğun katılımla kutlandı

Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen Hemşirelik Haftası Sempozyumu’nda konuşan Rektör Özkan, sağlık sisteminin bel kemiği olan hemşirelerin değerinin pandemide daha da iyi anlaşıldığını ve büyük bir takdiri hak ettiklerini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ve Antalya İl Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası dolayısıyla “Hemşirelik Haftası Sempozyumu” düzenlendi. Hemşirelik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özer, Antalya İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük, Türk Hemşireler Derneği Antalya Şube Başkanı Züleyha Öğür, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete ile fakülte dekanları, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.


PANDEMİDE HEMŞİRELER BÜYÜK FEDAKÂRLIK GÖSTERDİ
Sözlerine sağlık sektöründe omuz omuza çalışmaktan onur duyduğu hemşirelerin Hemşirelik Günü’nü kutlayarak başlayan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, çok yönlü görev ve geniş uygulama alanlarıyla sağlık sisteminin bel kemiği olan hemşirelerin değerinin pandemide daha da iyi anlaşıldığını ve büyük bir takdiri hak ettiklerini söyledi. Pandemi döneminde üniversite hastanesinin Kovid vaka sayılarını paylaşan Rektör Özkan, “Pandeminin zirve yaptığı 2021 yılında üniversite hastanemizde 592 personelimiz Covid-19’a yakalandı. Testi pozitif çıkan personellerimizin 167’si hemşirelerimizdi. Bu tablo da hemşirelerimizin nasıl bir risk alarak ve fedakârlık göstererek görev yaptığını gösteriyor. Bu çabaların sonucunda ise hastanemizde yatarak tedavi olan 2 bine yakın Covid-19 hastası gördükleri tedavi sonucu sağlığına kavuştu. Yine çok şükür ki bu süreci sağlık çalışanlarımız açısından kayıpsız atlattık. Ancak ülkemizde ve dünyada çok sayıda sağlık şehidi verdik. Bu vesileyle pandemi döneminde kaybettiğimiz sağlık şehitlerimizi rahmetle anıyor ve tüm sağlık çalışanlarımıza da minnettarlığımı bir kez tekrar daha belirtmek istiyorum.” dedi.


İYİ BİR SINAV VERDİK
İki yılı aşkın sürenin sonunda pandeminin artık sonuna gelindiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan “Yaşanan büyük krizler, felaketler yıkıcı etkileriyle bizleri sınamakla birlikte öğretici bir tarafı da bulunmaktadır. Daha önce deneyimlemediğimiz böyle bir süreçte iyi bir sınav verdiğimizi düşünüyorum ve bu süreçte sağlık sistemimizin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bu süreç bizlere aynı zamanda eksiklerimizi fark etme fırsatı da vermiştir. Kovid bizi sarsarak uyandıran bir dalgaydı. Bundan sonra bizlere düşen ise bu alanları güçlendirmek ve daha da yükseltmektir. Sağlık sistemimizi yakın zamanda yaşadığımız gibi her türlü afete hazırlıklı, çağın niteliklerine uygun, geleceğin ihtiyaçlarına cevap verebilecek seviyede tutmalıyız.” şeklinde konuştu.


TARİHİ BENZERLİĞE DİKKAT ÇEKTİ
Hemşirelik mesleğinin doğuşu ile bugün yaşanan olaylar arasındaki benzerliğe dikkat çeken Rektör Özkan, modern hemşireliğin Osmanlı ve Rusya arasında yaşanan Kırım Savaşı’nda gönüllü olarak yaralı askerlerin tedavi ve bakımlarını yapan Florence Nightingale ile başladığını ve kaderin bir cilvesi olarak bugün de yine aynı coğrafyada yine bir taraftan insanlar birbirini öldürmeye çalışırken, hemşirelerin ve doktorların insanları kurtarmak için bir yönüyle cephede savaştığına vurgu yaptı. Bu durumun hemşirelik mesleğinin merkezindeki merhameti ortaya koyduğunu söyleyen Rektör Özkan, şefkatin, empatinin ve nezaketin, hemşirelik mesleğinde klinik uzmanlık kadar kıymetli olduğunu, insanların hayatlarının en kırılgan anlarında insanların ellerini tutabilme ayrıcalığına sahip olduklarını ifade etti. Bu yönüyle hemşirelik mesleğinin tüketici ve insan psikolojisini zorlayıcı bir yönü de bulunduğunu dile getiren Rektör Özkan, bu sebeple hemşirelerin haklarının korunmasına yönelik çalışmaların çok önemli olduğunun altını çizdi. Rektör Özkan konuşmasında Balkan ve Çanakkale Savaşları’nda gönüllü hastabakıcılık yapan Türkiye'de modern hemşireliğin öncülerinden Safiye Elbi’yi de andı.


NİTELİKLİ HEMŞİRELER YETİŞTİRİYORUZ
Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin 2022 temasının “Sağlığı güvence altına almak için hemşireliğe yatırım yapın ve haklara saygı gösterin” olarak belirlenmesi de anlamlı bir tercih olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, Konseyin belirlediği bu temanın hemşireliğe yatırım yapma, esnek, yüksek nitelikli bir hemşirelik işgücü oluşturma ve hemşire haklarını koruma ihtiyacını ifade ettiğini söyleyerek; “Çünkü biliyoruz ki sağlık alanında teşhis, tedavi ve bakım süreci disiplinlerarası bir ekip çalışmasını gerektirir ve bir mesleğin niteliğinin yükselmesi diğer tüm alanları da pozitif anlamda etkilemektedir. Bu noktada bizler de Akdeniz Üniversitesi olarak eğitim, araştırma ve uygulamayı kalite ve akreditasyon süreçleri ile bütünleştiren ve ülkemizde birçok alanda öncü olan Hemşirelik Fakültemiz ile hemşirelik mesleğine Avrupa standartlarında üye kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” diye konuştu.


GELECEKTE KÜRESEL HEMŞİRE AÇIĞI ÖNGÖRÜLÜYOR
Hemşirelerin pandemide en ön safhada yer aldıklarını, hastayla en yakın temasta bulunduklarını ve artan yüklerine rağmen özveriyle çalışmaya devam ettiklerini belirten Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özer, “Artan yüke rağmen özveriyle çalışan hemşire sayılarına bakıldığında Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 28 milyon hemşire bulunduğunu, OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında bu ülkelerde kişi başına 8-16 hemşire düşerken Türkiye’de maalesef iki hemşire düştüğünü ifade etti. Hemşire iş gücünün yaşlanması ile birlikte Uluslararası Hemşireler Birliği’nin gelecekteki küresel hemşire açığının 13 milyon olacağını öngördüğünü söyleyen Dekan Özer, bu sayıların hemşirelik iş gücünün, hemşirelik hizmet kalitesinin, niteliğinin artmasının önemli olduğunu, ülkelerin bu alanda öncelik vermesinin önemini ortaya koyduğunu aktardı.  


İNSANLAR YAPTIKLARI HİZMETLERLE HATIRLANIR
Hemşirelik mesleğinin doğuşunun Florence Nightingale ile başladığını ve ailesinin bu görevi yapmasını istemediğini  hatırlatan Antalya İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük, bugün gelinen noktada ailesinin tamamının unutulduğunu Florence Nightingale’in yaptığı işlerin hatırlandığını ve Florence Nightingale’in doğum gününün Hemşireler Günü olarak kutlandığını söyledi. Her şeyin geçtiğini ve insanların yapılan işlerle hatırlandığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük, “Türkiye’de benzer şekilde hemşireliğin öncülerinden Safiye Elbi’ye değinen Başıbüyük, Balkan Savaşı’nda ve 1. Dünya Harbi’nde gecesini gündüze katarak çalışmalarına devam ediyor ve bizim de hatırladığımız bu çalışmalar. Sağlık sektörünün tamamı doktor, hemşire, ebe ve diğer çalışanların yaptığı işler hiçbir şekilde para ile ölçülecek işler değil. Bu yüzden burada yaptığımız konuşmalar veya maddi karşılığı verilen hizmetlerin karşılığı olamaz. Bu vesileyle Hemşireler Günü’nüzü kutluyorum.” dedi.
Türk Hemşireler Derneği’nın 1933 yılından buyana hemşirelik mesleğinin gelişimi ve toplum sağlığı ile ilgili çalışan bir kuruluş olduğunu ve dernek faaliyetlerini anlatan Türk Hemşireler Derneği Antalya Şube Başkanı Züleyha Öğür, hemşirelik eğitimine, hemşirelik mesleğine, hemşirelikte yönetim ve liderliğe, hemşirelik hizmetlerinin sunumuna, hemşirelerin ve sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanmasına, sağlık ve esenliğinin sağlanmasına yönelik yatırım yapılması için karar verici ve politika yapıcılardan destek istediklerini dile getirdi. Sempozyum açılış konuşmalarının ardından oturum konuşmaları ile devam etti.

Tarih: 14-05-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum