Açık Tenli ve İleri Yaşlı Bireylerde Deri Kanseri Riski Daha Fazla...
Dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biri olan deri kanseri, deri hücrelerinin DNA hasarına uğraması ve hasarlı hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkıyor. Bu hasarın en büyük sorumlusu olarak ise zararlı ultraviyole (UV) ışınları öne çıkıyor.
DERİ KANSERİNDE EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRLERİ GÜNEŞ IŞIĞI VE SOLARYUM
Dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biri olan deri kanseri, deri hücrelerinin DNA hasarına uğraması ve hasarlı hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkıyor. Bu hasarın en büyük sorumlusu olarak ise zararlı ultraviyole (UV) ışınları öne çıkıyor.
Deri kanserinin erken tanı ile en fazla iyileşme oranına sahip kanserlerden biri olduğunu vurgulayan Türkiye İş Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Öztaş, deri kanserine karşı alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verdi.
Dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biri olan deri kanseri, deri hücrelerinin DNA hasarına uğraması ve hasarlı hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkıyor. Cilt hücrelerinin bu anormal büyümesi, genellikle güneşe fazla maruz kalma nedeniyle oluşuyor.
GÜNEŞ IŞINLARINDAN VE SOLARYUMDAN KAÇININ
Cilt kanserlerinin köken aldıkları hücrelere göre ikiye ayrıldığını ifade eden Bayındır Söğütözü Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Öztaş, melanom ve melanom dışı kanserler hakkında şu açıklamaları yaptı:
• Melanoma, derinin üst ve alt tabaklarında bulunan melanosit hücrelerinden kaynaklanan deri tümörüdür. Beyaz ırkta melanoma gelişimi daha çoktur. Güneş ışığı ve güneş yanığı önemi bir tetikleyicidir.Güneş ışığının yanı sıra solaryum gibi yapay ultraviyole kaynakları da oldukça tehlike arz eder. Çocukluk çağında maruz kalınan yoğun güneş ışığı nedeniyle oluşan ciddi güneş yanıkları artmış bir risk faktörü olarak kabul edilir. Aile öyküsü de başka önemli risk faktörüdür. Eğer melanom inceyken yakalanırsa, cerrahi çıkartım yeterlidir.
• Melanom dışı deri kanserleri bazal ve skuamöz hücreli karsinomlardır. Bazal hücreli karsinom özellikle açık tenli, ileri yaşlı, geçmişte güneş maruziyeti yüksek olan, arsenik maruziyeti olan ya da başka hastalıkları nedeniyle immun baskılanması olan kişilerde daha sık izlenir. Bazal hücreli karsinom en sık yüz bölgesinde gözlenir. Çoğunlukla ten rengi ve incimsi kenarları olan bir kabarıklık olarak görülür. Bazı olgularda yüzeyel ülser izlenir. Erken dönemde tanı konulması ve cerrahi çıkartılması yeterlidir.
• Skuamöz hücreli karsinom ise deride sıklıkla kırmızı zeminli, soyulan, kabuklanan bir alan şeklinde belirti gösterir. Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir ancak en sık baş, boyun ve el sırtı gibi sıklıkla güneş gören yerlerde görülür. Skuamöz hücreli karsinomda en önemli risk faktörü güneş ve solaryumdur ve yaşlı insanlarda daha sık görülür. Ancak inşaat işçileri, çiftçiler, sörf, yelken, golf gibi açık hava sporları yapan kişiler ve sık sık solaryuma girenlerde de risk daha fazladır.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Erken tanının, deri kanserinin etkili tedavisinde ilk ve en önemli adım olduğunu söyleyen Doç. Dr. Pınar Öztaş, dermatoloji uzmanına mutlaka muayene olunması gereken deri değişikliklerini şu şekilde sıraladı:
• Deride zaman zaman açılıp kapanan bir yara ya da kabarıklık, kabuklanma, kaşıntı, kanama şikayetlerinin olması,
• Derideki bir kabartı veya lekenin yavaşça büyümesi,
• Kabartı ya da lekenin şeklinde ya da renginde değişiklik olması,
• İyileşmeyen izole yaraların olması
KÜÇÜK TEDBİRLER İLE DERİ KANSERİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜN
Bayındır Söğütözü Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Öztaş, deri kanserine ilişkin alınabilecek 4 tedbiri de paylaştı:
• Yüz ve vücuttaki pigmente lezyonlara dermoskopik inceleme yapılmadan lazer uygulamaları yaptırmayın.
• Düzenli olarak güneş koruyucu kullanın.
• Geniş kenarlıklı şapka takın.
• Kuşkulu lezyonlarda mutlaka bir dermatoloğa başvurun.
Tarih: 14-05-2022