içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

23 NİSAN NEDEN ÖNEMLİDİR?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın ve Türkiye Büyük Millet Meclis'imizin 101. yıldönümünü kutluyoruz. Ancak 23 Nisan kutlamaları bu yıl da sokağa çıkma yasağına takıldı. 23 Nisan; TBMM tarafından sadece Türk çocuklarına değil, bütün dünya çocuklarına hediye edilen, ilk ve tek bayramdır.

 

 

Bugün; egemenliğin meclisin açılmasıyla tek kişiden halk iradesine geçtiği gündür. Bugün Atatürk'ün çocuklara bayram olarak hediye ettiği özel bir bayram günüdür. 23 Nisan, dünyada çocukların sahip olduğu tek bayramdır. UNESCO, 1979 yılını 'Çocuk Yılı' ilan edince, ülkemiz 23 Nisan bayramını dünya çocuklarıyla kutlamaya karar verdi. O yıl kutlamaya 6 ülke katıldı, ama 23 Nisan yıllar geçtikçe bütün dünya çocuklarının kutladığı uluslar arası bir bayram haline geldi.  

 

23 Nisan'ın Bayram olarak kutlanması ayrı bir önem, ayrı bir mana taşımaktadır. Her şeyden önce 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı günün yıldönümüdür. 23 Nisan 1920'de Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi açıldı. Atatürk, 23 Nisan 1924'te, 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. 5 yıl sonra da 23 Nisan 1929'da çocuklara armağan etmiştir. 23 Nisan ilk defa 1929 yılında "Çocuk Bayramı" olarak da kutlandı. "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünden yola çıkarak milletimiz kendi kaderini kendi eline alarak var olma yok olma mücadelesini egemenlik hakkını kendisi kullanarak kazanmıştır. 7 Düvele Türk Milleti kendi kendini yönetebilecek büyük bir millet olduğunu göstermiştir. 23 Nisan'ın kazandırdığı cumhuriyet ve istiklalimizi gelecek kuşaklara emanet etmiştir. ATATÜRK bu ulusal bayramımızı bu yüzden geleceği temsil eden çok sevdiği çocuklara emanet ederek ayrı bir anlam ayrı bir mana kazandırmıştır.

 

23 NİSAN NE ANLAMA GELİYOR?
23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir. Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929'da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslar arası boyut kazanmıştır. Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye'dir.
Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri işgal eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.

 

Büyük önder Atatürk'ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisanları çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir.

 

ATATÜRK DİYOR Kİ:
"Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da milli egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir."
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız, çocuklarımıza ve tüm ulusumuza kutlu olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum