içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

TÜRKLÜK MÜCADELESİNDE BİR NEFER

Türk tarihini bilenler ve Türk milletine hizmet etmeyi şiar edinmiş duyarlı Türk milliyetçilerinin hafızasındaki önemli bir isim olan, Mehmet Emin Resulzade'nin vefatının yıldönümünü hatırlamak ve hatırlamak isterim.


Türk milleti adına fedakarca uğraş vermiş birçok yazarımız ve devlet adamımız var. En önemlilerden biri olan Resulzade' nin biyografisini ve Türk milleti için verdiği mücadeleyi kısaca bahsedelim;  1884 yılında Bakü'de doğdu. Çalışma hayatına 19 yaşındayken gazete yazarlığı ile başladı. Tiflis'te yayınlanan Şark-i Rus, Azerbaycan'da Hüseyinzâde Ali Bey Turan'ın Hayat ve Füyuzat ile Ahmet Ağaoğlu'nun İrşat ve Terakki gazetelerinde yazdı. Bakü'de haftalık Tekâmül, sonra Yoldaş dergilerini yayınladı.1905 yılında siyasete atıldı. Çarlık yönetimine karşı gizli bir dernek kurdu.Hakkında soruşturma başlayınca Türkiye'ye kaçtı. 1913'te Çarlık yönetimi af çıkarınca Bakü'ye döndü.1917'de Bağımsız Azerbaycan fikrini savunan Müsâvât Partisi'nin başkanı oldu. Türkistan'daki diğer Türk Cumhuriyetleri'nin de Rusya'dan ayrılması ve Türk Devletleri Federasyonu kurulması fikrini savundu.28 Mayıs 1918 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti kuruldu. İlk Cumhurbaşkanı oldu. Osmanlı devleti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki anlaşmayı imzaladı. Cumhuriyet iki yıl yaşadı. Kızıl ordu Azerbaycan'ı işgal edince, Almanya'yla gitti. İkinci Dünya Savaşı sonunda Almanya teslim olunca, Türkiye'ye geldi. Ankara'ya yerleşti. 6 Mart 1955 tarihinde vefat etti.


Mehmet Emin Resulzade'nin Türk dünyasını uyandıran girişimleri ve Türkiye Cumhuriyeti ile kurduğu köprüleri unutmamalıyız. Yılmadan mücadelesini sürdüren bu değerli büyüğümüzün ektiği fikir tohumları zamanla büyümüş ve artık günümüzde, TÜRK DÜNYASI, TURAN kavramları konuşulur olmuştur. Azerbaycan'ın ileri gelenleri ve Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, İKİ DEVLET TEK MİLLET demektedirler.


Adeta 100 yıllık bir rüya gerçekleşmektedir.Sadece Azerbaycan'da değil, diğer Türk Cumhuriyetlerinde de uyanış başlamıştır.İsmail Gaspralı'nın dediği gibi DİLDE BİRLİK, FİKİRDE BİRLİK, İŞDE BİRLİK olunmaktadır. Kapılar aralandıkça Türklük toparlanmaktadır.


Hoşça kalın, Türklüğe hizmetle kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum