içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

TAM KAPANMA

Evet 14 aydır yandaş karşıt tüm hekimlerin her zaman söylediği en az 14 gün ama iyi 21 gün olan kapanma artık vakaların ölümlerin tavan yaptığı bu konuda günlerdir dünyada en kötü olduğumuz zamanlarda nihayet geçiyoruz, üstelik on sekiz gün olarak… Peki doğru mu yapıyoruz yoksa dostlar alışverişte görsün misali mi?


Evet karar açıklandığı zaman "nihayet çok geç de olsa doğru karar alındı" demiştim ki bir çok meslektaş hatta artık vatandaş bile "nihayet" dedi. Ama bu açıklandıktan sonra bakanlıkların gönderdikleri genelgelerde istisnaları gördükten sonra bunun da ne yazık ki beklenen işe yaramayacağını anlamak zor olmadı.


Bence çıkan sokağa çıkma yasağı tam bir dostlar alışverişte görsün yasağı ve bu işten en çok yine dükkanını kapatmak zorunda kalan, çalışmak zorunda olan, emeği ile geçinen işçi ve küçük esnafa olacak. Beklenen düşüş olmayacak, kısa süreli olsa bile en geç on beş gün sonra tekrar eski seviyelerine gelecek.


Allah aşkına hiç sokağa çıkma yasağının kırk dokuz tane istisnası mı olur? Hiç mi bakmıyorlar tam kapanan ülkeler neleri yasaklıyor diye? Geçen sene kısmi yasaklar şimdiki tam kapanmadan çok daha başarılı idi ve etkindi, o sayede yazın hiç olmazsa üç ay esnaf iş yapabildi, bütün yılda o kazandığı ile geçinmeye çalıştı, tabi yetirebilmişse…


Okullar dışında tüm devlet kurumları açık, gerekli gereksiz tatlıcısından, mezecisinden, çerezcisine kadar hepsi açık, inşaat sektörü devam edecek, turizm sektörü devam edecek, tarım sektörü devam edecek, ulaşım sektörü devam edecek, eline poşet alıp bakkala diye çıkmak serbest, tansiyon ölçtürmeye, ilaç yazdırmaya, ehliyet raporu almaya aile sağlığı merkezine gitmek serbest, bir dönüm arazin varsa çiftçi belgesi almışsan istediğin gibi gezebiliyorsun. Turizmde en küçük bir çalışıyor belgen varsa istediğin yere gidiyorsun, inşaatta çalışıyorsan gezmek serbest, zaten tüm devlet memurları istediği yere gidebiliyor ve daha buna benzer tam  kırk dokuz istisnai meslek gurubumuz ve durumumuz var. Ondan sonra biz buna tam kapanma diyeceğiz öyle mi? Hadi canım sende…


Bu kapanmanın evet görece faydası olur, pozitif sayısı yüz binde yüz ila iki yüz arasına düşer, tüm Türkiye'de bazı illerde ki bunlar küçük illerde bu oran yüzün altına düşer ama on beş gün sonra tekrar şimdiki seviyelere gelir. Çünkü kimseyi aldatmasınlar bu tam kapanma değildir, bu sadece dostlar alışverişte görsün kapanmasıdır ve göreceksiniz bunun hiç bir faydasını orta vadede göremeyeceğiz.


Salgını en kötü yöneten ülkeler arasında bana göre Hindistan'ın bir tık altında, hiç kısıtlama, önlem almayan, her şeyin serbest olduğu Brezilya'nın bir tık üstündeyiz. Yani kısaca en kötü durumdaki üç ülkeden biriyiz, zaten salgın başladığından beri ilk beşten hiç çıkamadık, diğer dört ülke hep değişti ama biz hep ilk beşte kaldık, bu da zaten durumumuzu çok açık şekilde gösteriyor.


Böyle kırk dokuz istisnalı tam kapanma olmaz, ya adam gibi tam kapanma uygulayın ya da bırakın her şey serbest olsun, böyle giderse koronadan ölmezsek açlıktan, intiharlardan öleceğiz ya da iyice aklımızı yitirip birbirimizi vuracağız. Bir kaç yandaş iş insanı ve zincir market dışında kimseye faydası olmayan bu uygulamadan vazgeçin, ya adam gibi kapanalım ya da bırakalım her şey serbest olsun, sürü bağışıklığı içinde ölen ölür kalan sağlar bizimdir diyelim.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum