içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

SAĞLIK ÇALIŞANINA "NİYE KOVİT OLDUN" SORUŞTURMASI

Bartın valiliğinin kurum amirliklerine gönderdiği yazıya göre bilhassa da sağlık personelinin hastalığı daha çok kaptığı söylenerek, bundan sonra covit-19'a yakalanan personelin "neden covit kaptın, neden kendini korumadın" diye soruşturma açılacağını öğrenmiş bulunuyorum. Neredeyse bize "niye öldün, suçlu sensin" diyecekler…


Evet sağlık çalışanları diğer kamu çalışanlarına göre nerdeyse on kat daha fazla hasta oluyorlar ve gene on kat fazla yaşamlarını yitiriyorlar. Geride kalan eşleri, çocukları mağdur oluyor ve biz bu yüzden de sağlık çalışanlarına covitin hiç bir başka illiyet aranmadan meslek hastalığı kabul edilmesini istiyoruz, zaten sayın Cumhurbaşkanımız da ölen sağlık çalışanlarının peygamberimize yakın olduğunu söyleyerek aslında dinen şehit sayıldığını söylemiştir ki bizim isteğimiz de hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının şehit sayılması veya en azından meslek hastalığı sayılması yönündendir.


Ama Bartın valiliğinin genelgesine bakarsak "niye covit kaptın, niye öldün" diye soruşturma açılacak, belki de görevimizi iyi yaptığımız, can siparene hayatımızı riske attığımız için soruşturma geçireceğiz, belki de tazminat bile ödemek zorunda kalacağız.


Biz istemez miyiz evden hiç çıkmayalım, biz istemez miyiz esnek çalışalım, biz istemez miyiz istediğimiz gibi izin kullanalım. Zaten anlamadığımız, ne güzel evde yatıp istirahat etme fırsatı bulmuşsunuz ki bu hemen bütün sağlık çalışanların ve bilhassa da doktorların hayalidir, niye dışarı çıkarsın, niye kalabalılar oluşturursun, niye  labalep kongrelere gidersin, niye binlerce kişinin katıldığı cenazelere gidersin, niye beş yıldızlı otellere gidip hastalığı yayarsın. Sizin beğenmediğiniz evde durmak, yatmak bizim en büyük hayalimiz.


Biz sanki bile isteye hasta ile ilgileniyoruz, bize istediğimize bağlı olarak hastalanıyoruz, devlet sanki diğer ülkelerdeki gibi bize kat kat önlük maske siperlik dağıtıyor da biz kullanmıyoruz, biz zaten diğer ülkeler sağlık çalışanlarına haftalık 30 saatten fazla çalışmasını istemezken biz keyfi 60 saat çalışıyoruz. Tüm kamu çalışanları evden çalışırken veya esnek mesaisi yaparken biz keyfi fazla mesai yapıyoruz. Biz de üstüne "neden hasta oldun, niye kendini koruyamadın" soruşturması geçireceğiz, soruyorum sayın valime "sizce neden biz daha çok hasta oluyoruz, niye daha fazla ölüyoruz? Nedir bunun sebebi?" Bizim başka neden aklımıza gelmiyor belki sayın valim biliyordur.


Bu pandemi döneminde sokağa çıkmanın kısıtlandığı günlerde biz istesek de izin alıp evde oturamıyoruz, bırakın izni, istifa ve emeklilik haklarımız bile ki bunlar en doğal insani haklardır, elimizden alınmış durumda. Başka hangi kurumda bu şekilde gasp var? Bir de bunun üzerine hasta olunca valilik soruşturması… Hadi canım sen de. İnsanın "ne haliniz varsa görün" diyesi geliyor.


Valiliik makamı bizim bildiğimiz Cumhurbaşkanını temsil eder, böyle bir genelgeden acaba sayın cumhurbaşkanımızın haberi var mı veya valilikle daha çok ilgilenen sayın içişleri bakanlığımızın haberi var mı? Sayın sağlık bakanımız ve onun ildeki temsilcisi sayın sağlık müdürümüz bu olaya nasıl tepki gösterdi? Doğrusu çok merak ediyorum.


Biz ölüyoruz, sayın valimiz neyin peşinde? Bir kez daha bu genelgeyi kınıyorum ve PESSS diyorum.


(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum