içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

AŞI VE PCR YAPTIRMAYAN KOVULABİLİR Mİ?

Aşı ve PCR zorunluluğu bildiğiniz gibi bütün işyerlerinde işe başlarken zorunlu kılındı yani çalışan işe başlamak için ya aşısını olmalı ya da haftada bir veya iki kez PCR testini işyerine göstermek zorunda olmalı. Peki böyle yapmazsa işveren işçiyi işten atabilir mi? Bu konuyu biraz incelemek istiyorum.


Kanun koyucu kesin hükümle aşı ve PCR yaptırmayanın iş aktinin feshini gerektirir diye bir şey yazmamış, bu yüzden de işverenin aşısını veya PCR testini yaptırmadı diye bir işçinin iş aktini fes etmesi durumunda iş mahkemesi tekrar işe dönüşünü sağlayabilir. En azından pandemi bitince tekrar işe geri dönüşüne hükmedebilir. Çünkü dediğim gibi kanun koyucu bu konuda açık kapı bırakmış ve kesin hüküm getirmemiştir.


Ancak karşı karşıya olduğumuz durum bir pandemidir ve bu hem kendi sağlığını hem de diğer sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eder bir durumdur, işveren iş güvenliğini korumak açısından eğer iş yeri hekimi aracılığı ile gerekli eğitimi, uyarıyı, tehlikenin önemini anlattırdıysa ve işçi buna rağmen hem kendi sağlığını hem de çalışan diğer çalışanlarının sağlığını tehlike atıp aşı ve PCR yaptırmak istemiyorsa o zaman işveren haklı bir sebebe kavuşmuş olur, işten bu sebeple çıkarırsa işçinin tekrar geri dönmesi zorlaşır.


Peki iş yerinde işyeri hekimi yoksa… Eğer işyerinde gerekli sayı var yani 50 kişinin üstünde çalışan var ve işyeri, işyeri hekimi ile anlaşmıyorsa işçinin iş güvenliğini tehdit ettiği için işveren her türlü suçludur, pandemiden dolayı ölen işçiye gerekli önlemi almadığı için tazminat ödemek zorundadır, hastalanan işçinin hiçbir şekilde maşından kesemez, tedavi masraflarını ödemek zorundadır. Yani covit bir iş kazası gibi değerlendirilmelidir.


Ellinin altında işçi çalıştırıyorsa da eğer aşı veya PCR zorunlu tutmak ve uymayanı işten çıkarmak istiyorsa bu durumu net bir şekilde anlatacak bir iş yeri hekimi veya bu konuda uzman bir hekimle anlaşmak, çalışanın kafasındaki bütün soruları korkuları gidermek ve bu eğitime bütün çalışanların katılıp imzalamasını sağlamak hatta eğitimi videoya alıp gerektiğinde böyle bir eğitimi verdiğini kanıtladıktan sonra eğer kişi aşı ve PCR'dan kaçıyorsa işten çıkarmak çok daha uygun olacağı kanaatindeyim.


Bir hekim olarak Aşı ve PCR zorunluluğunun pandeminin önlenmesi açısından iyi olduğu düşüncesindeyim, ancak aynı zamanda bir tıp hukuku, iş hukuku bilirkişisi olarak da bu yüzden çalışanların işsiz kalmasını istemem. Yasa koyucu bu konuda çok tereddütlü ki kesin hükümler koymamış ama işçiyi ve işvereni bağlayan bir çok hükümle beraber değerlendirdiğimizde yapılması gerekenler bunlar olur diye düşünüyorum.


Keşke hurafelerden kurtulsak, bilim ışığında ilerlesek, aşı oldu olmadı diye birbirimizi suçlamasak, mobbing yapmasak ve şu pandemi döneminde bir de birbirimize sıkıntı vermeden daha kolay şekilde atlatabilsek… Zaten zor olan bu durum hem işçiyi hem işvereni bir çok yönden zorluyor, bir de biz birbirimize zorluk çıkarmasak ama sanırım olmuyor, olan işyerlerindeki huzur iş yaşamına da yansıyor zaten.

(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum