içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

6 AY GECİKMELİ BIONTECH

Aralık ayında bir çok yazımda yazmıştım, bu konudaki yazılarım Ozanca Sağlık Mobbing Politika 3 kitabımda mevcut, "önümüzdeki günlerde piyasada olacak, biz niye Biontech aşısı almıyoruz da, dünyada sadece 5 ülkede, o da kısmen kullanılan akreditasyonu yapılmamış Çin aşısını kullanıyoruz" diye… Hala daha merak içindeyim…


Biontech ceosu  Prof. Dr. Uğur Şahin hoca Aralık ayında da söylemişti "doğduğum topraklar Türkiye ve aşıyı geliştirdiğim ülke Almanya'ya ihtiyacı olan tüm aşıyı Pfizer firmasını araya sokmadan en uygun şekilde (9 dolara) vereceğim, onların aşıları hazır" demişti. Biz bu adamı bu koşullarda deyim yerindeyse kapıda bekletip, ne olduğu, etkinliği bilinmeyen, akredite edilmemiş (hala daha bir çok ülke tarafından ki başta Avrupa ve Amerika olmak üzere) Çin aşısını 12 dolara almayı ısrarla talep ettik.


Bir çok bilim insanı ve hükümet yetkilileri Biontech aşısının denenmemiş bir teknoloji ile üretildiğini, Çin aşısı Sinovacın ise bildiğimiz eski yöntemle üretildiğini dolayısı ile çok daha güvenilir ve etkili olduğunu iddia etse de bu bana hiç bir zaman çok inandırıcı gelmedi. Kaldı ki çin aşısı Sinovac ilk dozda etkinliği hemen hiç yokken ikinci dozda ancak % 50.6 oluyor, halbuki Biontech aşısı ilk dozdan % 75 etkili, ikinci dozda bu % 95 e çıkıyor yani Biontechin tek dozu bile Sinovacın iki dozundan daha etkili, kaldı ki bunu sağlık bakanımız da teyit etti.


Peki Biontech aşısı olanlar bugün artık Avrupa ve Amerika'ya korona karantinasına takılmadan sadece normal vize işlemleri ile gidebiliyorken, Sinovac aşısı olanlar gidemiyor, aynı şekilde Suudi Arabistan hac için Biontech aşısını ülkeye kabul için uygun görürken sinovac aşısını kabul etmiyor, 65 yaş üstü kişilerin büyük çoğunluğu Sinovac olduğu için, hacta hizmet edecek sağlık personeli sinovac olduğu için bu kişilerin Suudi Arabistan'a gitmesi sıkıntılı oluyor. Bu da işin başka bir boyutu…


Ama asıl büyük boyut, biz eğer bu bize ayrılmış 120 milyon Biontech aşısını Aralık ayında almış ve yapmış olsaydık, en geç dört ay içinde nüfusumuzun % 70'ini aşılamıştık ve bu salgını bitirmiştik. 1 Mayıs itibari ile tüm yasaklar kalkmış, her şey normale dönmüştü. Ama neden olduğunu bilmediğimiz ama kuvvetle tahmin ettiğimiz nedenlerle Çin aşısına güvendik, onlar da bizi yarı yolda bırakınca şapa oturduk, sonra da ülke ülke dilenci gibi "turist gelsin" diye uğraşıyoruz.


Bence Ocak ayından bu yana ölen insanların, iflas eden esnafın işyerinin, işsiz kalan işçinin, aç kalıp intihar eden onca insanın, hastalığı atlatıp acı çeken, hastalık yüzünden sakat kalan bunca insanın bu yanlış kararı alan kişilerden çok ağır bir alacağı var ve bunun vebalini kolayca ödeyebileceklerini sanmıyorum.


"Peki bundan sonra ne yapacağız" derseniz çok büyük bir hızla aşı karşıtı ne olduğu belirsiz kişilere aldırmadan, 12 yaş üstü tüm insanlarımızı hızla aşılamak zorundayız, biran önce hatta Sinovac aşısı olan herkesi başta 65 yaş üstü ve sağlık personelini de en azından birer doz Biontech aşısı ile aşılamak zorundayız. Eğer biz bağışıklığı çok kısa zamanda % 60-70'lere çıkaramazsak bu salgından asla kurtulamayız ve ölmeye, kısıtlamalara, işsizliğe, açlığa, diğer ülkeler tarafından izole edilmeye devam ederiz. Bunun suçu, vebali bu sefer karar alan iktidarın değil aşı yaptırmayan vatandaşın olur.


Hiç vakit kaybetmeden randevularımızı alalım, biran önce aşılarımızı olalım. Çok öldük, çok aç kaldık, çok eve kapandık artık kurtulalım.

(Ozanca Sağlık Mobbing Politika kitabımdan)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum