içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Türk Telekom 2021’e hızlı başladı

Türk Telekom, 2021’in ilk üç ayında yüzde 20,4 büyüme ile 7,6 milyar TL gelir elde ederek yıla güçlü bir başlangıç yaptı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 105 artarak 1,36 milyar TL seviyesine ulaşan net kârıyla Türk Telekom 2020’deki üstün finansal performansını sürdürdü. Son on iki ayda net 2,2 milyon abone kazanan Türk Telekom’un toplam abone sayısı da 50,6 milyona ulaştı.

Türk Telekom 2021’e hızlı başladı

Türk Telekom, 2021’in ilk üç ayında yüzde 20,4 büyüme ile 7,6 milyar TL gelir elde ederek yıla güçlü bir başlangıç yaptı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 105 artarak 1,36 milyar TL seviyesine ulaşan net kârıyla Türk Telekom 2020’deki üstün finansal performansını sürdürdü. Son on iki ayda net 2,2 milyon abone kazanan Türk Telekom’un toplam abone sayısı da 50,6 milyona ulaştı.


Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom, 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 20,4 büyüme ile 7,6 milyar TL konsolide gelir elde etti. Güçlü gelir büyümesiyle Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,7 artışla 3,8 milyar TL’ye ulaşırken FAVÖK marjı yüzde 50,1 oldu. Çeyrek boyunca yaşanan olumsuz kur hareketlerine rağmen yılın ilk çeyreğinde Türk Telekom’un net kârı yıllık yüzde 105’lik etkileyici artışla 1,36 milyar TL olarak gerçekleşti. Türk Telekom’un yatırım harcamaları da 2021’in ilk çeyreğinde yıllık yüzde 40 artışla 1,3 milyar TL’ye yükseldi.


Ümit Önal: “Sürdürülebilir güçlü büyümeye odaklandık”
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Ülkemiz, bir çeyreği daha pandemi kısıtlamalarıyla geçirdi. Umuyoruz ki zor zamanların sonuna hızla yaklaşıyoruz. Bu dönem boyunca işimizin zirvesinde kalmaya ve sürdürülebilir güçlü büyüme için iddialı hedeflerimiz üzerinde çalışmaya odaklandık. Finansal mükemmellik ve risk yönetimi, dijitalleşme, verimlilik ve üstün müşteri deneyimine öncelik vererek 2020 yılının zorluklarını büyük fırsatlara dönüştürmeyi başardık. 2021’de daha da iyi bir performans elde etmek için gücümüze güç kattık. Bu çeyrekte, sabit ve mobil iş kollarımıza ek olarak kurumsal datadaki gelir büyümesinde de beklentilerimizin üzerinde performans gösterdik. Şu ana kadar kaydettiğimiz ilerleme ve önümüzdeki aydınlık görünüm; hizmetlerimizin bir parçası olarak kabul ettiğimiz, müşterilerimize, toplumumuza ve paydaşlarımıza kendini ‘değerli hissettirme’ iştiyakımızın bir eseridir.”


“2021 öngörülerimizi yükselttik”
2021 yılına tahminlerinden daha güçlü başladıklarını aktaran Önal şöyle konuştu: “Bu nedenle, 2021 öngörümüzü yukarı yönlü revize etmek için sağlam bir zemin oluştu. Mevcut koşullarda, yaklaşık yüzde 16 gelir büyümesi, yaklaşık 15,4 milyar TL FAVÖK ve yaklaşık 8 milyar TL yatırım harcaması öngörüyoruz. Yatırımlarımızla, sabit ve mobil şebekelerimizin genişletilmesi ve iyileştirilmesine, kapasite artırmaya, dijital gündeme, veri merkezlerine ve 5G’ye geçişe odaklanacağız.”


“Türkiye’nin internet hızını artırıyoruz”
Hedeflerinin, en iyi müşteri deneyimine ulaşmak olduğunu söyleyen Önal, “Abonelerimizi daha yüksek internet hızlarıyla buluşturmak için Ocak ayında yeni giriş seviyesi paketlerimizi 12Mbps’den 16Mbps’ye çıkardık. Devam eden fiber dönüşüm projelerimiz kapsamında, birinci çeyrekte 600 binden fazla abonemizi ADSL’den fibere geçirdik. Fiber ağımızın uzunluğunu 336 bin kilometreye, hane halkı kapsamasını ise 27,1 milyona yükselttik. Türkiye’nin internet hızını artırmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.


“Yeni nesil teknolojilerle dijital ayak izimizi büyütüyoruz”
2021’in ilk çeyreğinin önemli gelişmelerini de özetleyen Önal şu açıklamalarda bulundu: “Mobil iş kolumuzda şebeke kalitesini ve müşteri deneyimini iyileştirme odağımız neticesinde bağımsız araştırma şirketi Opensignal’in ‘2021 Global Mobil Ağ Deneyim Ödülleri’nde* ‘Yükselen Yıldızlar’ ve ‘Yüksek Performanslılar’ arasında yer aldık. Nokia ile gerçekleştirdiğimiz 5G hız denemesinde 4.5Gbps üzeri hızlara ulaşarak yeni bir dünya rekoru kırdık. İstanbul Ticaret Odası ile yaptığımız iş birliği ile İstanbul’daki 430 bin KOBİ’nin dijital dönüşümü için önemli bir sorumluluk üstlendik. Yenilikçi dijital servislerimize rağbet artarken çevrim içi işlem kanallarımızdan yapılan TL yükleme ve fatura ödemeleri geçen yılın aynı dönemine göre yıllık yüzde 71 arttı.”

 

“2021’de ilk sürdürülebilirlik raporumuzu yayımlayacağız”
Türk Telekom CEO’su: “Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecine liderlik ederken, sürdürülebilirliğin evrensel ilkelerini de stratejilerimize ve süreçlerimize entegre ediyoruz. 2020’de taraf olduğumuz BM Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında ilk İlerleme Bildirimi Raporumuzu yayımladık. Sürdürülebilirliğe ve değer yaratmaya yönelik bütünsel yaklaşımımızı paydaşlarımıza sunma fırsatını bulacağımız ilk sürdürülebilirlik raporumuzu 2021 yılında yayımlamayı hedefliyoruz.”


“Hissedarlarımıza değer katmayı sürdürüyoruz”
Önal, “19 Mart’ta gerçekleştirdiğimiz Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda alınan kararla, 1,9 milyar TL nakit temettünün üç eşit taksitle ödenmesine karar verildi. İlk taksitin ödeme süreci tamamlandı. Böylelikle, hissedarlarımıza değer katma taahhüdümüzü bir kez daha ortaya koyduk” dedi.


Toplam abone sayısı 50,6 milyona ulaştı
Yılın ilk çeyreğinde toplam abone sayısı 50,6 milyona ulaşan Türk Telekom’un, son on iki aydaki net abone kazanımı 2,2 milyon oldu. Sabit genişbant abone sayısı 13,6 milyona yükselirken, sabit genişbant ARPU büyümesi güçlü performansını sürdürerek yıllık yüzde 14,1 artış gösterdi. Fiber abone sayısı ilk çeyrekte, yıllık yüzde 65 yükselişle 7,3 milyonu aştı. Mobil abone sayısı 23,3 milyon olurken, mobil ARPU yıllık yüzde 12,2 büyüdü. LTE abonelerinin aylık ortalama data kullanımı Mart ayında 9,5GB olarak gerçekleşirken sabit genişbant abonelerinin data kullanımı ise yıllık bazda yüzde 45 artarak 230GB seviyesinde seyretti.
* Opensignal Ödülleri - Global Mobile Network Experience Awards 2021 1 Temmuz - 27 Aralık 2019 & 2020 döneminde kaydedilen mobil ölçümlerin bağımsız analizine dayanmaktadır. © 2021 Opensignal Limited.


“Türk Telekom hayatın tam merkezinde…”
Türk Telekom’un pandemi dönemi faaliyetlerini de değerlendiren Önal, şöyle konuştu: “Son bir yıl içinde yaşanan büyük dijital göçte altyapı ve mühendislik kabiliyetlerimizi ortaya koyarak Türkiye’nin iletişimde kalmasını sağladık. Kamu kurumları yararına geliştirdiğimiz yeni nesil teknolojilerimizle salgınla mücadelede ve uzaktan eğitimde öncü rol oynadık. Türk Telekom olarak, hayatın tam merkezindeyiz. e-ticarette; güvenli alışverişten ödeme sistemlerine, eğitimden sağlığa kadar çevirim içi tüm faaliyetlerde, sürecin işlemesi için gereken altyapıyı ve bağlantıyı sağlıyoruz. Türkiye’nin en büyük şirketlerinden KOBİ’lere uzanan geniş bir çerçevede binlerce işletmeye sağladığımız altyapı, iletişim ve güvenlik destekleriyle faaliyetlerin ve ekonominin sürekliliğinde pay sahibi olmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye’de internet altyapısının kurucusu ve geliştiricisi olarak, ülkemizin dijitalleşme yolculuğuna hız verirken, yerli ve millî teknolojilerimizle kurumlarımızın, halkımızın ve ülkemizin hizmetinde olmayı sürdüreceğiz.”


Türk Telekom’da müşteri memnuniyeti yüzde 80’i aştı
İletişime, hız ve bağlantıya en çok ihtiyaç duyduğumuz pandemi sürecinde, Türk Telekom’un yaratıcı ve akılcı çözümleriyle müşterilerini değerli hissettirmek için gösterdiği özen ve hassasiyet ‘yüzde 81* müşteri memnuniyeti’ olarak karşılık buldu. Bağımsız araştırma şirketi Ipsos tarafından Türk Telekom için 81 ilde 08.08.2020-20.08.2020 tarihleri arasında, CATI (bilgisayar destekli telefon anketleri) yöntemiyle 15-65 yaş aralığında kadın ve erkek karışık olacak şekilde toplam 1202 Tük Telekom abonesiyle (Türk Telekom tarafından iletilen listedeki abonelerin il dağılımına göre kota takibi yapılmıştır)  gerçekleştirilen ‘Evde İnternet İlk Abonelik’ araştırmasına göre; 2020 yılının Mart, Nisan, Mayıs aylarında evlerine ilk defa internet bağlatan Türk Telekom kullanıcılarının yüzde 81’inin Türk Telekom bağlantısından memnun olduğu belirlendi. Bu rakam, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde ise yüzde 83 olarak ölçüldü. Pandeminin başladığı 2020 Mart ayı ile Mayıs ayları arasında yapılan araştırmayla, evde internet aboneliğini ilk kez başlatan kullanıcıların gerçek ihtiyaçlarının öğrenilmesi amaçlandı. Türk Telekom abonelerinin internete bağlanma nedeni yüzde 64 ile ‘uzaktan eğitim’ olurken, Türk Telekom’u tercih etme nedenleri sırasıyla; fiyatlarının uygunluğu, altyapısının iyi olması ve hızının iyi olması olarak ifade edildi.


* Detayları paylaşılan oranlar; müşterilerin aşağıdaki soruları cevaplamasıyla elde edilmiştir.

“Genel olarak, şuan kullanmakta olduğunuz Türk Telekom internet bağlantınızdan  duyduğunuz memnuniyeti 5 “son derece memnunum”, 1 ise “hiç memnun değilim“ anlamına gelecek şekilde 1 ile 5 arasında değerlendirir misiniz?” sorusu sorulduğunda Türk Telekom Abonelerinin yüzde 81’i memnunum veya son derece memnunum yanıtı vermiştir.
“Son dönemlerde yaşanan salgın sürecinde evinize internet bağlattığınızı belirttiniz. Bu dönemde evinize sabit internet bağlatma nedenlerinizi belirtir misiniz? Başka?” sorusu sorulduğunda Türk Telekom abonelerinin (n:1202) yüzde 64’ü “Online Eğitim için” yanıtı vermiştir
“Peki, evde internet hizmeti için neden Türk Telekom’u tercih ettiğinizi öğrenebilir miyim?” sorusu sorulduğunda Türk Telekom abonelerinin (n:1202) tercih sebepleri içerisinde en çok söylenen 3 yanıt şöyledir; fiyatlarının iyi olması (%31); altyapısının iyi olması ( % 17); hızlı olması (%16)

Tarih: 07-05-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum