içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Kapanma süreci sebze fiyatlarını vurdu

Covid-19 salgını sebebiyle ülke genelinde 17 Mayıs'a kadar tam kapanma süreci başlatıldı. Semt pazarlarının da kapanmasıyla, üretici elindeki malla ortada kaldı. Bu durumdan hem üretici ve hemde tüketici olumsuz etkileneceğe benziyor.

Kapanma süreci sebze fiyatlarını vurdu

Covid-19 salgını sebebiyle ülke genelinde 17 Mayıs'a kadar tam kapanma süreci başlatıldı. Semt pazarlarının da kapanmasıyla, üretici elindeki malla ortada kaldı. Bu durumdan hem üretici ve hemde tüketici olumsuz etkileneceğe benziyor.
Kumluca Hali'nde bugün kurulan piyasada, A'dan Z'ye fiyatların aşağı yönlü oluşmasıyla üreticiler büyük bir hayal kırıklığına uğradılar. Koronavirüs Tedbirler kapsamında alınan 17 günlük tam kapanma ve beraberinde pazarların kapalı olması, sebze piyasasını vurdu. Haftada bir kurulan sebze pazarlarının kapanması kararından geri dönülmesi,  hem üreticiyi, hemde tüketiciyi sevindirecektir.

 


ESNAFI ZİNCİRLİ EJDERHAYA YUTTURMAYIN!
Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çetin; “Lütfen üretici ve tüketiciyi, coranadan kaçarken Zincirli ejderhaya yutturmayın” dedi.
17 Mayıs’a kadar tam kapanma nedeniyle açıklama yapan Mustafa Çetin, şunları söyledi:


ÜRÜNLERDE YIĞILMALAR YAŞANDI
“Geçtiğimiz hafta, 3 günlük sokağa çıkma yasağı uygulanacağı haberinin ardından sebze fiyatlarında hızlı bir düşüş yaşanmıştı. Bu hafta Perşembe’den itibaren 17 günlük sokağa çıkma yasağı uygulanacağı haberi, sebze fiyatlarında tekrar tamamen bir belirsizliğe, sadece zincir marketlerin ürün alımı yapması ve diğer pazarlara mal ulaştıran aracıların, ürün elimizde kalabilir korkusuyla almamasından dolayı, ürün satışında yığılmalar yaşandı. Yaşanmaya devam edecek gibi de görünüyor. Üreticiler olarak bizler, yaşanan bu pandemi döneminde çok ama çok önemli bir görev üstlendik.

 


ÜRETİCİ ZİNCİR MARKETLERE BAĞIMLI HALE GETİRİLDİ
Ülkemiz insanının, pandemi döneminde sağlıklı gıdaya rahatça ulaşabilmesi adına, üreticilerimiz her şeye rağmen üretmeye devam ettiler. Tam da üretim miktarlarının arttığı, üreticinin tonajdan kazanacağı ve tüketicimizin de daha çok sebze üretiminden dolayı uygun fiyata ürün alabileceği şu dönemde, ülkenin gıda ihtiyacının yüzde yetmişini elinde tutan ve hatta bisikletten havluya, elektronik eşyadan züccaciyeye, kadar her şeyi satarak, küçük esnafı zora sokarak kapanmasına vesile olan zincir marketlere bağımlı hale getirerek, fiyatları onların insafına bırakan bu karar tekrar gözden geçirilerek, ürünün tüketiciye tek elden değil de, birkaç koldan ulaşmasını sağlamak için, pazar konusunda biraz daha kontrollü esnemeye gidilmelidir.


ESNAF KEPENK KAPATTI
Sayıları 10 binleri aşmış her mahallede, neredeyse her sokakta bulunan bu zincir marketlerin karşısında, küçük esnafın ayakta durma şansı zaten yok olduğu gibi, şu sokağa çıkma yasağı kararı ile beraber tamamen yok olmaya yüz tutmuştur. Havaların ısındığı şu dönemde, ülkemizde üreticinin satış fiyatını ve tüketicinin alış fiyatını bu marketlerin belirleyecek olması, hem üreticiyi-hem tüketiciyi mağdur edecektir ve tamamen kepenk kapatmasına vesile olacaktır.

 


ÇIKMAZA GİRECEĞİZ
Bir üretici örgüt olan Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak bizler, ürünlerimizi birçok alıcının olduğu üretici hallerinde, açık pazarlık usulü arz talep dengesine göre satarken, bu kararla birlikte sadece ve sadece zincir marketlerin belirlediği fiyata, onların insafına bırakılırsak, pandemi döneminde 3'e 4'e katlanan girdi fiyatları altında ezilirken, bir de ürettiğimiz ürünlerin pazarda hak ettiği değeri bulamamasından dolayı iyice çıkmaza gireceğiz.


ÜRETİCİYİ DEV EJDERHALARA YUTTURMAYIN
Yetkilileri, bu konuları göz önünde bulundurarak üretici ve tüketiciler başta olmak üzere tüm sektörlerde ticari faaliyet gösteren küçük esnaflarımızı kollamaya ve birilerinin insafına bırakmamaya davet ediyoruz. Geçtiğimiz dönemde, patates üreticisinin başına gelenlere hep beraber şahitlik ettik. Ne yazık ki bizim ürettiğimiz ürünler, depolamaya da elverişli değil, bizde o akıbeti yaşamak istemiyoruz. Lütfen üretici ve tüketicileri, koronadan kaçarken ülkenin gıdada % 70'lik pazarına hakim olmuş dev ejderhalara yutturmayın” dedi.
Mehmet ALPTEKİN / KUMLUCA

 

Tarih: 04-05-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum