içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İkinci el otomobil sektörü, yönetmeliğin uygulanmasını bekliyor

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç: ‘’İkinci el otomobil sektöründe yetki belgesi ile yeni dönem başladı, ancak denetleme olmadığı için mağduriyet yaşanmaya devam ediyor’’

İkinci el otomobil sektörü, yönetmeliğin uygulanmasını bekliyor

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, Ticaret Bakanlığınca hazırlanan, ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretini düzenleyen yönetmeliğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla ağustos ayında yürürlüğe girdiğini hatırlatarak ‘’Denetleme yapılmadığı için sektörde kayıt dışılık ve yaşanan mağduriyetler devam ediyor’’ diye konuştu.


“Yönetmelikle düzene girmesi beklenen sektörümüzde sıkıntılar sürüyor”
Yönetmelik gereği iş yeri açma ve çalışma ruhsatında ikinci el motorlu kara taşıtı faaliyeti bulunan ve meslek odasına kayıtlı işletmelerin yetki belgesi alabildiğini, yetki belgesi olmayanların da yılda 3’ten fazla araç alıp satamadığını ifade eden Erkoç, şunları söyledi:
‘’Türkiye genelinde 70 bini aşkın motorlu araç satıcısı var. 2020 yılında Türkiye’de 9 milyona yakın araç el değiştirmiş, bunun yalnızca 1 milyon 600 binini motorlu araç satıcıları ve otomobil bayileri gerçekleştirmiş. Çoğunluğunu devlete hiçbir vergi ödemeyen, ayaküstü tabir ettiğimiz kişiler alıp satmış. Burada devletin de ciddi bir vergi kaybı oluyor. Federasyonumuza bağlı Dernekler, meslektaşlarımız ve vatandaşlarımızdan da konunun takibinin yapılması ile ilgili başvurular alıyoruz. Yönetmelikle düzene girmesi beklenen sektörümüzde sıkıntılar, vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlar ve devletimizin vergi kaybı devam ediyor. Farklı mesleklerle uğraşan kişiler bile ek olarak araç ticaretine de yöneldiği için bayilerden toplu olarak araç alabiliyor, ancak bu işin erbabı olan motorlu araç satıcıları araç bulamıyor. Yönetmeliğin uygulanması, kayıt dışılığın önüne geçilmesi, şikayetlerin sona ermesi için elzem olmakla birlikte vatandaşlarımız ve sektörümüzün de öncelikli beklentisidir. Görünen o ki ayaküstü ticaret yapanların ve bu haksız uygulamaların önüne ancak yönetmelikte belirlenen yaptırımların uygulanmasıyla geçilebilir.’’


“Tüketici mağduriyetleri yaşanmaya devam ediyor”
Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği’nin (TNB) sistemlerinin birbirine entegre olduğunu, bu sayede yetki belgesi ile araç alıp satanların ve ayaküstü ticaret yapanların kontrol edilebildiğini belirten Erkoç, ‘’İnternet sitelerinde ve oto pazarlarında kendilerini motorlu araç satıcısı olarak tanıtıp araç satışı yapan kişiler vatandaşları kandırarak dolandırıcılık yapabiliyor. İkinci el araç ilanı veren firmalar, yetki belgesi numaralarını da yazmak, belgedeki işletme adı veya unvanını kullanmak zorunda. Ancak denetlenmediği için tüketici mağduriyetleri yaşanıyor, bu konuda hem vatandaşlarımızdan hem de meslektaşlarımızdan yoğun şikayet alıyoruz" ifadelerini kullandı.


‘’Denetimsizlik fiyatların artmasına da sebep oluyor’’
Otomobil üretiminde global çapta yaşanan çip krizinin sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının artmasında büyük bir rol oynadığını, yanı sıra kayıt dışılığın da fiyatların yükselmesine sebep olduğunu ifade eden Erkoç, ‘’Meslekle alakası olmayan kişilerin devlete vergi ödemeden alıp sattığı araçlar fiyat dengesinin bozulmasına neden olurken, uluslararası fon şirketlerinin ihale usulü yaptıkları araç alışverişi de araç tedarikini olumsuz yönde etkilerken sıfır ve ikinci el otomobilde fiyatların artmasına sebep oluyor. Bu şirketler, hem kendileri araçlara finans sağlıyor, hem de vatandaşlarımızın satılık araçlarını kendileri alarak daha yüksek rakamlardan piyasaya sürüyor. Sektörümüz bu konuda da denetleme ve düzenleme bekliyor’’ dedi.


“Denetimler yapılmalı, yönetmelik uygulanmalı”
Erkoç, yönetmeliğin hayata geçmesinde yaşanan süreci hatırlatarak, "Devletimizin, kayıt dışı ile mücadele ederek zarara uğratılmasının önüne geçmek ve vergi mükellefi olmayanlar nedeniyle yaşanan sıkıntıların giderilmesi; bu işin erbabı olmayan ve kötü niyetli kişilerce yapılan dolandırıcılıkların önüne geçilmesi gibi pek çok faydayı güden yönetmelik artık uygulanmalı. Gerekli denetimler yapılmalı’’ diye konuştu.
Sektörün düzene girmesi, kayıt dışılığın engellenmesi ve mesleğin daha nitelikli bir hale gelmesi için yönetmeliğin uygulanmasının gerekliliğinin altını çizen Erkoç, ‘’Söz konusu yönetmeliğin hayata geçirilmesinde emek veren tüm bakanlık yetkililerimize teşekkürlerimizi sunuyor; Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’un bu yönetmeliğin uygulanmasında sektörümüze destek olmasını temenni ediyoruz’’ dedi.

Tarih: 10-10-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum