Dönüşümün liderleri üretime esneklik kazandıran teknolojiler olacak
Mitsubishi Electric, dijital fabrika konsepti e-F@ctory ve gelişmiş robot teknolojileriyle üretim hatlarını Sanayi 4.0’a hazırlıyor
Teknoloji devi Mitsubishi Electric, Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi tarafından organize edilen 2. Uluslararası Dijital Endüstri Uygulamaları ve Dijital Dönüşüm Yönetimi Sempozyumu 2021’e katıldı. Online olarak gerçekleşen sempozyumda ‘Fabrikaların Dijital Dönüşümü ve İleri Robot Teknolojileri’ isimli sunum yapan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, Sanayi 4.0 dönüşümüyle ilgili sektör profesyonellerine önemli bilgiler aktardı. Dünya genelinde Mitsubishi Electric tarafından gerçekleştirilen üretimde dijital dönüşüm temalı projenin detaylarının anlatıldığı sunum katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Köklü inovasyon mirasını ve sektöre öncülük eden deneyimini sektör temsilcileriyle paylaşmaya devam eden Mitsubishi Electric, Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi tarafından online olarak düzenlenen 2. Uluslararası Dijital Endüstri Uygulamaları ve Dijital Dönüşüm Yönetimi Sempozyumu’nda da çok sayıda sektör paydaşıyla bir araya geldi. Dijital endüstri ve dönüşüm konularında fikir, başarı öyküleri, deneyimler, gelişmeler ve öngörülerin paylaşılması için organize edilen sempozyumda; Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, ‘Fabrikaların Dijital Dönüşümü ve İleri Robot Teknolojileri’ isimli bir sunum gerçekleştirdi.
e-F@ctory değişen tüketici reflekslerine karşı esnek üretim bantları sağlıyor
Sunumunda üretim bantlarındaki alışılagelmiş konvansiyonel yöntemlerin geride kaldığını dile getiren Tolga Bizel; “Bugün artık insanların yaptığı birçok işi robotlar üstleniyor. Bu değişimin temel sebeplerinden biri de tüketici olarak satın alma alışkanlıklarımızın değişmesi. Özellikle pandemi sürecinde bu değişim çok daha büyük bir hız kazandı. Saatlerce vitrin gezmek yerine online platformlar üzerinden alışveriş yapar hale geldik. Artık çok hızlı ve esnek bir şekilde kararlarımızı değiştirip satın alıyoruz ve aldığımız ürünün çok hızlı bir şekilde elimize ulaşmasını istiyoruz. Biz Mitsubishi Electric olarak bu değişime cevap verecek çözümü kendi fabrikalarımızda 2003 yılından beri kullanıyoruz. e-F@ctory konseptimiz, fabrikalardaki tüm mevcut nesnelerin birbiriyle etkileşimde olmasını ve gerçek zamanlı olarak eşleştirilmesini sağlıyor. Bu konseptin temelinde birçok analitik ve yapay zekâ alt yapısı mevcut. İlgili fabrikanın içinde fiziksel bir üretim bandı, sanal bir portalda ise birebir ve gerçek zamanlı olarak çalışan bir simülasyon bulunuyor. Fiziksel üretim bandında ürettiğimiz robotlar, sensörler, paneller, PLC’ler, hibrit cobotlar ve diğer birçok teknolojimiz yer alıyor. Sanal portalda ise tüketicinin yaşamsal döngü içinde geçirdiği değişimlere göre gerçek zamanlı olarak uyum sağlayabilen, esnek bir fabrika bulunuyor. İçinde yapay zekâ teknolojilerinin olduğu bu fabrika entegrasyonu, tüketicilerin değişen beklenti ve satın alma reflekslerine göre esnek bir form kazanabiliyor” dedi.
Evlerdeki cihazlar IoT sayesinde birbirleriyle haberleşebilecek
Fabrikaların içindeki her bir aygıtın kendine özgü sesler çıkardığını ve bunların anlamlandırıldığında fabrikalardaki esnekliğe katkı sağladığını söyleyen Tolga Bizel; “Biz Mitsubishi Electric olarak fabrikalardaki ekipmanların çıkardığı titreşimleri değerlendirip raporlayan bir ses analizi programı kullanıyoruz. Bu sayede yeni endüstri çağında yapay zekâ ile ürün-yaşam döngüsünü esnek hale getiriyoruz. Yapay zekâ teknolojileriyle elde ettiğimiz bu veriler, farklı faaliyet alanları için tüketiciyi anlayabilme özgürlüğü sunuyor. Örneğin, evlerimizde kullandığımız çamaşır makineleri artık kullanıcılarla iletişim kurabilecek ve kullanım şekline kendi kendine karar verebilecek. Hatta bu teknoloji IoT sayesinde üst komşunun çamaşır makinesiyle arada insan olmadan iletişime geçebilecek ve tecrübelerini paylaşabilecek” diye konuştu.
Tarih: 25-11-2021