içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Coşkun: Usulsüz su verilerek, çiftçilerin mağdur edilmesinden dolayı işletme yetkisi Kumluca Belediyesi'nden alınmıştır"

Kumluca Belediyesinin 'DSİ Tarafından İnşa Edilmiş Olan Sulama Tesisleri Devir Sözleşmesi' hükümlerini yerine getirmediğinden işletme yetkisinin alındığını açıklayan Hayrullah Coşkun: "Usulsüz olarak sulama sahası dışındaki parsellere su verilerek, şebeke içerisinde yer alan çiftçilerin mağdur edildiği tespit edildiğinden işletme hakkı Batı Antalya Sulama Birliği devredilmiştir" dedi.

Coşkun: Usulsüz su verilerek, çiftçilerin mağdur edilmesinden dolayı işletme yetkisi Kumluca Belediyesi'nden alınmıştır

Kumluca Belediyesinin 'DSİ Tarafından İnşa Edilmiş Olan Sulama Tesisleri Devir Sözleşmesi' hükümlerini yerine getirmediğinden işletme yetkisinin alındığını açıklayan Hayrullah Coşkun: "Usulsüz olarak sulama sahası dışındaki parsellere su verilerek, şebeke içerisinde yer alan çiftçilerin mağdur edildiği tespit edildiğinden işletme hakkı Batı Antalya Sulama Birliği devredilmiştir" dedi.

DSİ Antalya Bölge Müdürlüğü, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu'nun Toptaş Göletinin işletmesini Batı Antalya Sulama Birliğine devredilmesine tepki gösteren açıklamaları nedeniyle basın açıklaması yaptı. DSİ Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İdaremiz tarafından inşa edilen Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk alanında bulunan Antalya İli, Kumluca İlçesi, Toptaş Mahallesi ve Erentepe Mahallesi sınırlarında hizmet veren Toptaş Göleti ve Sulaması, Brüt 125 ha  Net 118 ha kapalı borulu sistem sulama şebekesine sahiptir. Tesis, Bakanlık Makamı’nın 04.08.2015 tarihli OLUR’ları ile Kumluca Belediyesi’ne devredilmiştir.

 

ÇİFTÇİLERİN MAĞDUR EDİLDİĞİ TESPİT EDİLMİŞTİR
Bölge Müdürlüğümüz personelleri tarafından yapılan arazi kontrollerinde, Toptaş Göleti ve Sulaması kapsamında gölet rezervuarından usulsüz olarak sulama sahası dışındaki parsellere motopomp vasıtası ile su alındığı, kapalı sistem tahliye çıkışı ve hidrantlardan yine şebeke dışına su verildiği, devralan kuruluş olan Kumluca Belediyesi tarafından bu durum karşısında hiçbir önlem alınmamakla birlikte şebeke dışına su alan çiftçi sayısının hızla artarak devam ettiği, buna bağlı olarak Toptaş Göletinde sulamada kullanılmak üzere depolanan suyun, sezon başında planlanan sulama dönemini tamamlamaya yetmediğinden şebeke içerisinde yer alan çiftçilerin mağdur edildiği tespitleri tutanak altına alınmıştır.

 

ELEKTRİK ABONELİĞİ İÇİN USULSÜZ UYGUNLUK VERİLDİĞİ TESPİT EDİLMİŞTİR
Yine Bölge Müdürlüğümüz personelleri tarafından yapılan incelemelerde Kumluca Belediyesi tarafından motopompların çalıştırılması için ihtiyaç duyulan elektrik aboneliğinin sağlanması için vatandaşlara uygunluk bilgisinin verildiği, vatandaşların bu bilgi ile birlikte elektrik dağıtım şirketine başvurduğu öğrenilmiştir.

 

DEFALARCA YAZILI VE SÖZLÜ OLARAK UYARILMIŞTIR
Şebeke içerisinde yer alan çiftçiler tarafından daha önce mağduriyetlerinin giderilmesi amacı ile Bölge Müdürlüğümüze toplu imzalı dilekçeler verilmiş bu hususta devralan kuruluş olan Kumluca Belediyesi defalarca yazılı ve sözlü olarak uyarılmıştır. 

 

DEVİR SÖZLEŞMESİNE AYKIRI HAREKET EDİLMİŞTİR
Bu durumdan anlaşılacağı üzere; İdaremiz ile Kumluca Belediye Başkanlığı arasında imzalanan 'DSİ Tarafından İnşa Edilmiş Olan Sulama Tesisleri Devir Sözleşmesi' hükümlerinde belirtilen; 'Faydalanan, bu sözleşme ile belirlenen hakları hakiki ya da hükmi üçüncü Şahıslara kısmen de olsa devredemez ve satamaz. Faydalanan, tesisten ancak 'Devir-Teslim Tutanağı' ekinde bulunan harita ve krokide gösterilen arazi için yararlanacaktır. Tesisten bu arazinin dışında da yararlanılması ya da tahsis edilen suyun sulamadan başka amaçlarla ayrılması DSİ’nin yazılı iznine bağlıdır.' Maddesine aykırı hareket edilmiştir.

Bununla birlikte Toptaş Göleti ve Sulaması kapsamında şebeke içinde bulunan çiftçilerin mağduriyetleri hususunda ise, İdaremiz ile Kumluca Belediyesi tarafından sulama suyunun kullanımına ilişkin imzalanan 'Su Kullanım Protokolü'nde yer alan '…şebeke içinde suyun kesilmesi veya yeterli su verilmemesi durumunda doğabilecek zararlardan ve üründe meydana gelebilecek verim kaybından DSİ’nin sorumlu olmayacağı' hükmü ile açıkça belirtilmektedir.

 

BATI ANTALYA SULAMA BİRLİĞİ’NE DEVREDİLMİŞTİR
Bu tespitler neticesinde; kapalı borulu sulama sistemine sahip işletme, bakım ve yönetim sorumluluğu Kumluca Belediyesi’ne devredilen Toptaş Göleti ve Sulaması tesisinin İş Sonu Projesine,  İşletme - Bakım Talimatlarına ve Planlı Su Dağıtım programına uygun olarak işletilmediğinden İdaremiz ile Kumluca Belediyesi arasından imzalanan 'DSİ Tarafından İnşa Edilmiş Olan Sulama Tesisleri Devir Sözleşmesi'nin feshedilerek tesisin, çiftçilerin mağduriyetlerin giderilmesinin sağlanması için İdaremizin işletme, bakım ve yönetim anlayışına uygun olarak işletmecilik yapabilecek olan Batı Antalya Sulama Birliği’ne devredilmesi faydalı olacağı mütalaa edilmiştir.

Sonuç Olarak; Çiftçi mağduriyetlerin giderilmesinin sağlanması için İdaremizin işletme, bakım ve yönetim anlayışına uygun olarak işletmecilik yapabilecek olan Antalya İli Merkezli Konyaaltı Kepez, Kaş, Korkuteli, Elmalı, Döşemealtı, Kaş, Kumluca ve Finike İlçelerinde hizmet vermekte olan Batı Antalya Sulama Birliği’ne  4 Nolu 'Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluş İle Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"nin 121. Maddesinin (i) fıkrası uyarınca Bakanlık Makamı'ndan alınan 01/11/2021 tarihli ve 1691348 sayılı Devir İptali ve Olur'u ile devri uygun görülmüştür.

Bölge Müdürlüğümüzün 15.11.2021 tarihli ve 1749939 sayılı yazısı ile Toptaş Göleti ve Sulama Tesisi’nin devredildiğine dair Batı Antalya Sulama Birliğine ve Kumluca Belediyesi Başkanlığına bildirimde bulunulmuştur.

 

ÜRETİCİ YANLIŞ YÖNLENDİRME İLE MAĞDUR EDİLMİŞTİR
DSİ tarafından inşaa edilerek İşletmeye açılan ve İşletme, Bakım ve yönetim sorumluluğu devir edilen tesislerimizin iş sonu projelerine uygun olarak planlı su dağıtımı esaslarına uygun işletilmesi tesisten beklenen faydanın oluşmasında ana etken olup, iş sonu projesine uygun olmayan mevzuat hükümleri dışında talepler ve değişik kaygılarla yapılan işletmecilikte tesisten beklenen faydanın elde edilemeyeceği gibi, şuan içinde yaşadığımız kuraklık periyodunda sulama sahasında olmayan üreticilerimizin mevzuat harici şebeke dışına yatırım yapmalarına ve buralarda çok yıllı tesis inşa etmelerine, mevzuat harici elektrik aboneliği almalarına sebebiyet vermekle hem su kaynaklarının planlaması sekteye uğramış hem de üretici yanlış yönlendirme ile mağdur edilmiştir. 
Batı Antalya Sulama Birliği Çiftçilerin mağduriyet yaşamaması için Finike ve Kumluca ilçelerinde de hizmet birimi oluşturup, mevzuata uygun olarak sulama tesislerinin işletilmesini ve bu süreçte üreticilerin mağdur olmamasını sağlayacaktır."
 DSİ 13. Bölge Müdürlüğü  Antalya Hayrullah Coskun
Mehmet ALPTEKİN / KUMLUCA

Tarih: 20-11-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum