içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Cem Kotan: Engelsiz kampus ile özel çocuklarımız ve aileleri sosyal hayata katılacak

Cem Kotan, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında Engelsiz Kafe’den öğrencisi down sendromlu İsmail Sandıkçı’yı ziyaretinde; “Özel çocuklarımızı toplumun içinde yaşayan bireyler haline getirmeliyiz. Eğitimleriyle, istihdamlarıyla yakından ilgilenmeliyiz” dedi.

Cem Kotan: Engelsiz kampus ile özel çocuklarımız ve aileleri sosyal hayata katılacak

Cem Kotan, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında Engelsiz Kafe’den öğrencisi down sendromlu İsmail Sandıkçı’yı ziyaretinde; “Özel çocuklarımızı toplumun içinde yaşayan bireyler haline getirmeliyiz. Eğitimleriyle, istihdamlarıyla yakından ilgilenmeliyiz” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Cem Kotan, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında daha önce müdür olarak görev aldığı Engelsiz Kafe’den öğrencisi Down sendromlu İsmail Sandıklı’yı ve ailesini ziyaret etti.

Engelsiz Kafe’de görev aldığı dönemde kazandığı tecrübeler ışığında Konyaaltı’nda bir Engelsiz Kampus açacaklarını belirten Kotan, “Özel çocuklarımızı toplumun içinde yaşayan bireyler haline getirmeliyiz. Eğitimleriyle, istihdamlarıyla yakından ilgilenmeliyiz” dedi. Anne Oya Sandıkçı ise, “Cem Kotan, Engelsiz Kafe’deyken bir idareci değil veli gibiydi. Çocukların ve bizlerin hep yanındaydı” ifadelerini kullandı.

TECRÜBELERİMİZLE ENGELSİZ KAMPÜSÜ YAPACAĞIZ

Uzun bir süre İsmail ve ailesiyle sohbet eden Cem Kotan, “Engelsiz Kafe süreci özel çocuklarımız ve aileleri ne istiyorsa onun üzerine kurgulandı. Çocuklarımız şarkı söylemek istediler. Üniversite yıllarında gitar çalıyordum ara vermiştim, onlarla birlikte gitarı tekrar elime aldım. Ritim derslerine başladık ve 3-4 ay gibi kısa bir sürede binlerce insana konser veren bir grup olduk. Tiyatro faaliyetleri yürüttük. Halk oyunları oynamak istedi çocuklarımız, halk oyunları oynadık. İyi bir eğitimle çocuklarımız istediği her şeyi olabilir. Engelsiz Kafe buna hizmet ediyordu” dedi.

Engelsiz Kafe sürecinde elde ettiği tecrübelerin kendisi için referans olduğunu aktaran Kotan, “O dönemde sizlerle kurduğumuz ilişkide sayamayacağız kadar çok şey birikti. Özel çocuklarımızla geçirdiğimiz zamanda edindiğim tecrübeyle 41 projemizden biri olan ‘Engelsiz Kampusu’ kuracağız. Oluşturacağımız yaşam kampusunda da çocuklarımızla çok güzel şeyler üreteceğiz. Hobi alanları olacak, konserlerimiz devam edecek. Çocuklarımız hayatın her alanında olacak. Toplumun bilinçlenmesine de fayda sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

 ÇOCUKLARIMIZ KADAR AİLELER DE ÖNEMLİ

Özel çocuklar kadar anne babaların da psikolojik durumunun önemli olduğunu belirten Kotan, “Ailenin diğer üyelerinin de desteğe ihtiyaçları var. Onların da sosyalleşebilecekleri, hava alabilecekleri bir alan oluşturduk. Çünkü evde engelli bir çocuğumuz varsa çiftler bazı dönemlerde boşanmayı düşünebiliyorlar. Onlara da yardımcı olduk. Geleneksel olarak her sene asker uğurlaması yapılıyordu. Ertesi gün de doğruca askeriyenin yolunu tutuyorduk. Ailemle birlikte onların yemin törenlerine katılıyordum” şeklinde konuştu.

CEM KOTAN ENGELSIZ KAFE’DE BIZLER İÇIN BIR KARDEŞ OLDU

Oğlu İsmail’in Cem Kotan’ın geleceği haberini aldığından beri heyecandan uyuyamadığını belirten Oya Sandıkçı ise Engelsiz Kafe sürecini şöyle anlattı: “Oğlum İsmail liseyi bitirdikten sonra boşta kaldı. Biz gidebileceğimiz bir yer ararken Engelsiz Kafe’yi gördük ve Cem Kotan ile orada tanıştık. Kurumun müdürü gibi değil de bir veli gibiydi. Hiçbir zaman odasında oturmadı. Güler yüzüyle hep çocuklarla ve bizimle birlikteydi. Hem çocuklar hem biz aileler onu bir kardeşimiz gibi sevdik. Çocukların her ihtiyaçlarında yanında oldu, onlar ne isterse yaptı. Belediye başkanı olduktan sonra da bu tavrını sürdüreceğine inanıyorum.”

İsmail’in Cem Kotan ile olan anılarından bazılarını da anlatan anne Sandıkçı, “İsmail’in ve diğer çocukların doğum günlerini burada pasta keserek kutladı. Eşi Demet ve oğlu bu etkinliklerdeydi. Bir aile gibi olduk zamanla. Geziler düzenlediler, birlikte lavanta bahçelerine gittik. Bir gezide İsmail’in bacağı ağrıyordu. İsmail’i araçtan o indirdi. Cem başka bir yere gittiği zaman çocuklar üzüntüden ağlamıştı. Açıkçası Cem ve Engelsiz Kafe’de yaptıkları anlatmakla bitmez” dedi.

ÇOCUKLARIN SOSYALLEŞMESİNDE CEM KOTAN’IN ROLÜ BÜYÜKTÜ

Toplu taşımada, sokakta engelli çocukların hala sorunlarla karşılaştığını belirten baba Mehmet Ali Sandıkçı ise, Antalya’nın Türkiye’de en fazla engelli yaşayan kentlerden biri olduğunu, ancak hala toplumun bu konuda yeterli bilgi düzeyine sahip olmadığını ifade etti. “Cem Kotan, Engelsiz Kafe’de yaptıklarıyla hem çocukların toplumsal yaşamın içinde olması hem de toplumun bilinçlenmesi noktasında önemli işler yaptı” şeklinde konuştu.

Tarih: 25-03-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum