Başkan Akıncı ortak akıl ve dayanışma vurgusu yaptı
Başkan Akıncı, “Bu sürecin bütün toplumu kucaklayan bir ortak akıl ve dayanışma sorumluluğuyla yönetilmesi iş dünyasıyla birlikte toplumun bütün kesimlerinin beklentisidir” dedi.
Başkan Akıncı, “Bu sürecin bütün toplumu kucaklayan bir ortak akıl ve dayanışma sorumluluğuyla yönetilmesi iş dünyasıyla birlikte toplumun bütün kesimlerinin beklentisidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 26 Nisan günü kabine toplantısının ardından yaptığı toplantıda, koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’nin 29 Nisan akşamından itibaren tam kapanmaya geçeceğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından 17 gün boyunca sürecek tam kapanmaya ilişkin ekonomik destek ve sürecin yönetimi ile ilgili herhangi bir bilgi verilmemişti. İş dünyası olarak beklentilerini dile getiren Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, koronavirüs salgınının ülkemizdeki 15. ayında vaka sayısı ve can kaybında geçtiğimiz yılın Nisan-Aralık zirvelerini geçtiğine işaret ederek taleplerini dile getirdi. ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, “Yeni pandemi dalgasının, on binlerce insan kaybına mal olan bu acı dönemin sağladığı tecrübeyle, her alanda bilimsel bilgiye uyarak, bütün toplumu kucaklayan bir ortak akıl ve dayanışma sorumluluğuyla yönetilmesi iş dünyasıyla birlikte toplumun bütün kesimlerinin beklentisidir” dedi.
AŞI VE EKONOMİK DESTEKTE YETERLİ HAZIRLIK YOK
Yaşamını yitirenler, yakınlarını, sağlığını ve işini kaybeden vatandaşlardan sonra en büyük sıkıntıyı iş dünyasının çektiğinin altını çizen Başkan Akıncı, “Bu süreçte işini ve çalışanlarını korumaya çalışan iş insanlarının yaşadığı zorluklar açıktır. Bu nedenle ANSİAD olarak geçen yıldan bu yana anket çalışmalarımız ve uzmanlarla yaptığımız istişare toplantılarına dayanarak alınması gereken önlemler konusunda gerekli uyarılarda bulunduk, bulunmaya devam ediyoruz. Buna rağmen mart ayında başlayan bu dalgaya karşı, ilgili kurumların korunma önlemleri, aşı ve ekonomik destekler konularında yeterince hazırlık yapmadıkları izlenimi edinmiş olduğumuzu üzülerek belirtmek istiyorum” diye konuştu. İki aya yakındır tam kapanma önlemi beklenmesine rağmen kararın kısa süre önce açıklanmasının ciddi bir karmaşaya yol açtığını dile getiren Akıncı, “Faaliyetine devam etmesi gereken iş kolları önceden belirlenmemiş, online izin belgesi sistemi kilitlenmiştir. Birçok iş insanı günlerdir kendisi ve çalışanları için izin belgesi almakla uğraşmaktadır” dedi.
YENİ SORUN ALANLARI YARATILDI
Tam kapanma kararı sonrasında yürürlüğe giren hatalı kanun değişikliğiyle çek ödemelerinin kesintiye uğradığına dikkati çeken Başkan Akıncı “Çözüm olarak kanun geçersiz sayılarak karşılığı olan çeklerin ödenmesine izin verilmesi gibi bir usül benimsenerek, durduk yerde yeni bir sorun alanı yaratılmış oldu” diye konuştu. İşletmelere verilen destekler konusunda plansızlığın söz konusu olduğunu dile getiren Başkan Akıncı, “Ekonomik desteklerle ilgili büyük beklentilere rağmen sadece kısa çalışma ödeneği ve küçük esnaf desteği süresinin uzatılması ve 5 milyar TL tutarında KOSGEB destek paketi açıklanmış, ancak perakende ticaretten eğitime kadar yüzbinlerce işletmenin kapandığı ve bu işletmelerin ücret, kira, elektrik, kredi ödemelerinin devam ettiği bir ortamda, mikro işletmelere 30 bin, küçük işletmelere 75 bin TL faizsiz kredi desteğinin kaç işletmeye fayda sağlayacağı hususunda bir değerlendirme yapılmamıştır” dedi.
ÜLKEMİZE YAKIŞTIRAMIYORUZ
Türkiye’nin geçtiğimiz yıl aldığı önlemlerin başarısına rağmen bu yıl tam tersi bir süreç işletildiğini gördüklerini kaydeden Başkan Akıncı, “Pandeminin ilk döneminde gerek alınan sağlık önlemleri gerekse ekonomik önlemlerle başarılı olunmuştu. Bununla birlikte yaşanan tecrübeler ışığında süreç yönetiminin iyileşmesi, pandemiyle ve ekonomik etkileriyle daha iyi mücadele edilmesi gerekirken tam tersi bir süreçle karşı karşıya kalmış olmayı, dünyada Nijerya gibi birçok ülkenin Hindistan ve Brezilya yanı sıra Türkiye’den de girişleri kısıtlamasını ülkemize yakıştıramıyoruz” dedi. Pandemi gibi yüzyılın afeti olan bir sorun karşısında her alanda bilimsel yöntemlere uyulması gerektiğinin altını çizen Başkan Akın Akıncı, “Milli birlik ve beraberlik sorumluluğuyla hareket etmek zorundayız. Para politikasından aşı tedariğine kadar bütün konuları siyasi polemik konusu yaparak özünden kopmasına izin vermemeli ve ortak çözüm arayışını tüketmemeliyiz” diye konuştu.
ELEŞTİRİ MEKANİZMALARI AÇIK TUTULMALI
Dünya genelinde zor bir dönemden geçildiğini ve toplumların sağlık ve iş kaygılarıyla alınan kararlara yönelik tepki gösterdiklerini belirten Başkan Akıncı, “Bazı Avrupa ülkelerinde kapanma kararlarına karşı protestolar yapıldığını görüyoruz. Bu dönemde eleştiri ve protestolara hoşgörülü olmak, hem çözüm üretimini kolaylaştırmak hem de topluma güven vermek açısından her zamankinden önemlidir” dedi. Demokratik katılım ve eleştiri mekanizmalarının bu süreçte açık tutulması gerektiğinin altını çizen Başkan Akın Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne daha fazla izleme, denetim ve çözüm üretme yetkisi verilmeli, ekonomik destekler başta olmak üzere önemli konularda yeni bir kamu-sivil toplum istişare mekanizması kurulmalıdır. Yeni bir anlayışla liyakat, şeffaflık ve istişareye dayalı kurumsal reform süreci başlatılmalı, ekonomide iş dünyasına nefes aldıracak kısa dönemli adımlar yeniden planlanarak hızla uygulamaya konulmalıdır. Kapanan iş kollarında kira, ücret, kredi destekleri artırılmalı, şirketlerin önlerini görmesi sağlanmalıdır.” Güçlü bir ekonomik destek paketiyle pandemiye karşı önlemlerin de güçleneceğini belirten Akın Akıncı, “Uzun süreli yarım kapanmanın yol açacağı insan kaybı ve ekonomik kayıplar önlenmelidir. Sorunları siyaset üstü, bilimsel bir yaklaşımla ele aldığımız takdirde tam kapanma kurallarına tam anlamıyla uyulmasını, bütçeden daha fazla ekonomik destek verilmesini, gerçek bir reform süreciyle Türkiye ekonomisini daha güçlü hale getirmeyi başarabiliriz” diye konuştu.
Tarih: 04-05-2021