içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Akdeniz Üniversitesi’nde Mimar Sinan Konuşuldu

Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 2021 Yılı Mimar Sinan Haftası Etkinliği kapsamında “Mimar Sinan’dan Öğrenmek” konulu çevrim içi konferans düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi’nde Mimar Sinan Konuşuldu

Mimar Sinan Kapağı Açılmamış Bir Hazine

Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 2021 Yılı Mimar Sinan Haftası Etkinliği kapsamında “Mimar Sinan’dan Öğrenmek” konulu çevrim içi konferans düzenlendi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uzay Peker’in konuşmacı olarak katıldığı, zoom ve youtube üzerinden canlı olarak yayınlanan konferans yoğun ilgi gördü.
Mimar Sinan’ın yaklaşımı üzerinden mimarlığın ne olduğu ile konuya başlayan Prof. Dr. Ali Uzay Peker, Mimar Sinan’ın bir derya olduğunu ve kısa sürede bütünüyle anlatmanın çok mümkün olmadığını söyledi. Mimar Sinan’dan öğrenmek için bahsedilmesi gereken temel ögeleri aktaran Prof. Dr. Peker, yenilikçi tasarım, yenilikçi yapısal sistemler, yenilikçi teknolojiler, yenilikçi peyzaj tasarımı, yenilikçi estetik, yenilikçi mekân düzenlemeleri ve bunları yaparken de yaklaşımının gelenek içinden konuşmak, geleneği dönüştürmek olduğu söyleyerek Mimar Sinan’ı Mimar Sinan yapan en önemli yönün yenilikçilik olduğunu vurguladı.


ESERLERİNDE FARKLILIKLARI SENTEZLEMİŞTİR
Mimar Sinan’ın eserlerinde bütünleştiriciliğin, parçaları sentezleme yaklaşımının öne çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ali Uzay Peker, Mimar Sinan’ın bir mimar olarak aynı zamanda kendi medeniyetinin bir ürünü olduğunu belirtti. Peker, 16. yüzyılda Osmanlı toplumunda da birleştirici bir üst Osmanlı kimliği olduğunu ve Osmanlının farklılıkları, farklı coğrafyalardan gelenleri birleştiren bir yönü olduğunu vurgulayarak Mimar Sinan’ın da bu alanda öncü olduğunu ve bu yaklaşımı en iyi anlayan ve buna katkıda bulanan biri olduğu söyledi.
Mimar Sinan’ın yaptığı eserleri yapısal özellikleriyle anlatan Prof. Dr. Peker, bu eserleri günümüzde anlaşılan cami anlayışından öte bir külliye olarak o dönemde hem üniversite, hem hastane, hem düşkünlere yemek verilen bir yer olarak toplumsal bir alan ve kentin nabzının attığı bir yer olarak tasarladığını söyledi.

 

MİMAR SİNAN BÜYÜK BİR DEHA
Mimar Sinan’ın yaratıcılığı, özgünlüğü, mimarlık alanındaki tasarım ve yenilikçiliği ile büyük bir deha, büyük bir mimar olduğunu kabul etmek gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Peker, “Mimar Sinan bir hazine. Daha kapağı tam açılmamış bir hazine. Hazineyi açanlar onun mükemmelliği karşısında etkilenip çalışmalar yapıyor ancak henüz çok yetersiz düzeyde” ifadelerini kullandı.

Mimar Sinan’ın yapısal unsurları yerleştirmede mükemmel bir yaklaşımı olduğunu anlatan Peker, öğrencilerine mimarlığın temel ilkelerini, yapısal, estetik ilkelerini bu şekilde gerçekleştiren onun kadar büyük bir mimar bulurlarsa kendisine mail atmalarını istediğini söyledi. Peker, Mimar Sinan’ın büyük bir tasarımcı olarak hakkında bir sürü makale, kitap yazılması, derslerde anlatılması, öğrencilerle gezilerde öğretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Konferans’ın sonunda katılımcılar adına teşekkür eden Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Reha Kavas, Mimar Sinan üzerinden mimarlığı anlatma konusunun önemine değinerek bazı konuların sözle ne kadar anlatılsa da bazen anlaşılamadığını bunları anlatmak yerine Mimar Sinan eserleri üzerinden gösterip anlatmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Dekan Kavas, “Üstün nitelikli eserleri ile mimarlık kültürümüze ve dünya mimarlık mirasına eşsiz katkılar sağlayarak yapılı çevremizin tasarımında her zaman ilham kaynağımız olan büyük usta Mimar Sinan'ı vefatının 433. yılında saygıyla anıyoruz.” dedi.

Tarih: 17-04-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum