içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

5. Uluslararası Kozmetik Kongresi'nde liderler biraraya geldi

KÜAD (Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği) tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk Uluslararası Kozmetik Kongresi olma özelliğine sahip 5. Uluslararası Kozmetik Kongresi açıldı. Kongrede, güvenilir sürdürülebilir kozmetik ürünler, sürdürülebilir çözümler ve yeşil dönüşüm konuları dikkat çekti.

5. Uluslararası Kozmetik Kongresi'nde liderler biraraya geldi

KÜAD (Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği) tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk Uluslararası Kozmetik Kongresi olma özelliğine sahip 5. Uluslararası Kozmetik Kongresi açıldı.  Kongrede, güvenilir sürdürülebilir kozmetik ürünler, sürdürülebilir çözümler ve yeşil dönüşüm konuları dikkat çekti. Sürdürülebilirlik başlığı altında kozmetik ürünlerin güvenilirliğine dikkat çeken Prof. Dr. Semra Sardaş, “Üründe dikkat edilmesi gereken ilk ve en önemli husus etkililik ve güvenliktir” dedi. Konferanslarda ayrıca kimyada yapılacak her iyileştirmenin tüm sektörlerde sürdürülebilirliği sağlayacağı vurgulandı…

Sanayi Bakanlığı Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin, Ticaret Bakanlığı Genel Müdürü Avni Dilber, İKMİB Başkanı Adil Pelister, Akademisyen/Uzman Psikolog Prof.Dr.Üstün Dökmen , akademik uzmanlar ve sektör liderleri ilk kez tek çatıda bir araya geldi.
Kozmetik Kongresi çerçevesinde kozmetik dünyasındaki gelişmeler, kavramlar ve yenilikler alanlarında uzman birbirinden değerli yerli ve uluslararası konuşmacılar tarafından ele alındı.


ÖNCELİĞİMİZ “ İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI”
Çevreci politikaların hazırlanması konusunda firmalar tarafından geliştirilecek bilincin sektör için rehber oluşturacağına dikkat çeken KÜAD Kongre Başkanı Fuat Arslan, “Sürdürülebilirlik temasını odak noktaya alarak gelecek nesillere sağlıklı yarınlar bırakmak için bir fırsat oluşturmak istiyoruz. Bir taraftan kozmetik sektörünün geleceğini, yeni gelişmeleri, sektördeki gelişmeleri konuşurken diğer taraftan önceliğimizi ürün güvenilirliğine, insan ve çevre sağlığına yöneltiyoruz” diye konuştu.


GELECEK İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK OLDUKÇA ÖNEMLİ
Dünya’nın yüzyıllar sonrasında da yaşanılabilir olması için sürdürülebilirlik kavramının önemli olduğuna vurgu yapan KÜAD Başkanı Levent Kahrıman “Geleceğimiz için her alanda önem teşkil eden sürdürülebilirlik kavramı, kozmetik sektöründe de olmazsa olmaz kriterler arasında. Türkiye çerçevesinde bakıldığında, kozmetik sektörü sürdürülebilirlik kavramına dayanıyor. Bu anlamda, sürdürülebilirlik bakımından etnokozmetik ülkemizin geçmişinden bu yana en güçlü yanımızı gösteriyor” dedi.


ÜRÜNÜN GÜVENİRLİĞİNİN KANITLANMASI GEREKİYOR
Sürdürülebilirlik başlığı altında kozmetik ürünlerin güvenilirliğine dikkat çeken Prof. Dr. Semra Sardaş “Sadece kozmetik ürünlerde değil güvenliğin sürdürülmesi günümüzde insan kullanımına açık her ürün için geçerliliğini koruyor. Bu anlamda insanın kullandığı her üründe güvenliğin kontrol ediliyor olması gerekiyor.  Üründe dikkat edilmesi gereken ilk ve en önemli husus etkililik ve güvenliktir. Bir kozmetik ürünün doğal, organik olduğunu söyleyebilmesi için öncelikle klinik disiplinlerce bunu kanıtlaması gerekiyor. Bu anlamda, kozmetik ürünün güvenilirliği oldukça önemli ve sürdürülebilir güvenli ürünlerin raf ömrünün uzun olması gerekiyor. Bunun için de hem üretici hem de tüketici kanadında bilinç oluşturulması önemini artırıyor” dedi.


KİMYADA YAPILACAK İYİLEŞTİRME HER SEKTÖRDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ GETİRECEK
Kimya sektörünün girmediği alan olmadığına vurgu yapan Mubahat Akın “İnşaat, otomotiv ilaç gibi kimyada yapılacak bir iyileştirme her alandaki sürdürülebilirliği getirecek demektir. Geleceğin ihtiyaçları nereye şekilleniyorsa ar-geyi de oraya şekillendirmeniz gerekiyor. Karbon yönetimi döngüsel ekonomi sürdürülebilir ürünler gibi konular büyük önem arz ediyor. Herhangi bir yenilenebilir kaynaklı olması için formülasyon ve ar-ge çalışmaları gerekiyor. Sektörde geri dönüşümün önemi arıyor. Bu anlamda, sektörlerin artık geri dönüştürülmüş malzeme kullanma hedefi var. İhracat yapılırken belli miktarda geri dönüştürülen ürün bulunmuyorsa ekstra vergi yaptırımı uygulanıyor. Bu noktada ürünün takip edilebilir olması önem kazandı. Tüketici artık ürünün nerede ve nasıl yapıldığını merak ediyor. Bunlar da sertifikalandırma uygulamasıyla sağlanabilir” dedi.


SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖLÇÜTLERİNE UYUMU TEST EDİLMELİ
Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Kozmetik Endüstrisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Eser Erginoğlu, “Avrupa yeşil mutabakatı karbon nötr kıta olma yolunda ilk defa hukuki yaptırımlar getirmesini ifade ediyor. Kozmetik ürünler sektörü çok büyük bir Pazar, bu pazarın içerisinde bir de sürdürülebilir ürünler var. Şirketler yeşil ekonomiye uyumlanabilir mi konusunda artık; atık yönetimi, karbon ayak izini ölçtürmek ve sürdürülebilirlik ölçütlerine uyumlu olup olunmadığı test edilmeli ve bunu kanıtlıyor olmalılar” şeklinde konuştu.


SEKTÖRDE BİR YENİLİK “KOZMETİK MÜZESİ”NE YOĞUN İLGİ
Kozmetik sektörünün önemli isimlerinin buluştuğu kongrede, sektöre bir yenilik olarak “Kozmetik Müzesi” yer aldı. Sergilenen ürünler arasında geliştirilmiş versiyonlarıyla halen kozmetikte kullanılan bilinen en eski damıtma makinesi İmbik, estetik zevk sunacak asırlık parfüm şişeleri ve yarım asra dayanan sabun makineleri gibi pek çok nostaljik kozmetik ürün göz doldurdu.

Tarih: 26-11-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum